Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că-l va susţine în continuare la conducerea Ministerului de Finanţe pe Marcel Boloş, pe care-l consideră „un om de bună credinţă şi un bun profesionist”, precizând că l-a sunat pe acesta după protestul spontan declanşat, joi, de o parte dintre angajaţii de minister.
În context, şeful Executivului a punctat că aşteaptă de la angajaţii Ministerului de Finanţe să se implice cât mai rapid în procesul de reformă bugetară, care presupune, între altele, şi digitalizarea ANAF:
„Domnul ministru a mers bărbăteşte şi a vorbit cu… Nu am urmărit, a luat cineva apărarea domnului ministru Boloş, până acum? Îl apăr eu. Domnul ministru Marcel Boloş e un om de bună credinţă. Fiecare dintre noi are defecte, în primul rând este şi priceput, are şi bună credinţă, are şi frică de Dumnezeu, nu are acea parte de a comunica mai mult cu oamenii. E un om copleşit, în aceste momente, pentru că este o presiune foarte mare pe domnia sa şi pe ministerul pe care-l conduce. Un singur lucru, din punctul meu de vedere, a greşit domnul Boloş. Nu poţi să le le faci pe toate singur. Puterea întotdeauna să o împarţi, nu poţi să pleci la luptă fără întreaga echipă „, a declarat Marcel Ciolacu, joi seară, într-o emisiune la România Tv.
Premierul a subliniat că-l va susţine în continuare pe Marcel Boloş la şefia Ministerului de Finanţe, întrebat în acest sens.
„Eu îl voi susţine în continuare pe domnul Boloş, nu am nicio problemă. Înainte de a veni în emisiunea dvs, am avut informaţiile pe telefon, l-am şi sunat pe domnul Boloş: ‘domne’, ai stat de vorbă cu oamenii, stai, şi explică‘. Repet: Eu, în seara asta: nu taie nimeni niciun salariu”, a declarat Ciolacu.
Prim-ministrul a transmis că se aşteaptă din partea angajaţilor MF să fie alături de ministru şi de Guvern în demersul privind reforma bugetară.
„Eu, ce mă aştept de la angajaţii de la Ministerul de Finanţe, să fie alături de domnul ministru, să fie alături de Guvern, în acest demers pe care trebuie să-l pornim din Ministerul de Finanţe, cu această reformă bugetară, să grăbim, pentru prima oară după 30 de ani, digitalizarea ANAF-ului cât mai rapid.
Este nevoie de o echipă responsabilă, nu vrea nimeni demisii. Eu garantez, eu, Marcel Ciolacu, că nimănui nu-i va fi tăiat niciun leu din salariu", a declarat Ciolacu.
Acesta a precizat că pentru şefia ANAF va lăsa mână liberă ministrului să numească profesionişti.
"Vreau să vă spun, am avut o discuţie cu domnul Boloş, împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, acest lucru nu este o prioritate pentru mine sau pentru domnul Ciucă. Este o prioritate, în primul rând, pentru ministrul de Finanţe de a-şi face echipă. (...)
PSD şi PNL nu o să facă niciun fel de presiune de a numi în aceste funcţii vreo persoană de partid. (...) Să vină cu oameni din sistem, să stea de vorbă cu ... Aici e problema, nu poţi să le faci din birou pe toate, tu singur, trebuie să le faci cu echipa de la Ministerul de Finanţe.(...) Cel mai mult mi-aş fi dorit, un miting la Ministerul de Finanţe şi la ANAF pentru că nu reuşim să facem digitalizarea, de 32 de ani ", a declarat Ciolacu.
Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem.
"Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest", a declarat ieri Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.
Acesta a subliniat că măsurile propuse de Guvern vor aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri