Ziua 504: Garanții de securitate pentru Ucraina. Zelenski, în prim plan la summit-ul NATO (Foto&Video). Rusia țintește iar Kievul

Ziua 504: Garanții de securitate pentru Ucraina. Zelenski, în prim plan la summit-ul NATO (Foto&Video). Rusia țintește iar Kievul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 504 a început cu un nou val de atacuri cu drone kamikaze lansat de ruşi asupra Kievului, pentru a doua noapte consecutiv, cu câteva ore înainte ca preşedintele Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la un summit care a susținut independența Ucrainei.

În a doua zi a summit-ului de la Vilnius, Zelenski a fost în prim plan, după ce liderii NATO au declarat că viitorul Ucrainei se află în interiorul alianței, dar i-au respins apelul pentru un calendar de aderare, ceea ce l-a făcut pe liderul de la Kiev să îşi exprime dezamăgirea.

Iată ce au decis liderii NATO în prima zi a summit-ului de la Vilnius

Ucraina speră să aibă avioane F-16 până în martie 2024, în condiţiile în care nimeni nu s-a angajat deocamdată să i le livreze.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, l-a ironizat pe ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pentru comentariile sale cu privire la potențiala aderare a Ucrainei la NATO și i-a sugerat sarcastic că ar trebui să participe la programul de învățământ la distanță al academiei diplomatice a MAE de la Moscova.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Germania, Suedia și Danemarca confirmă oficial ipoteza că explozia conductelor Nord Stream a fost provocată de scafandri necunoscuți, care s-au deplasat în zonă cu un iaht închiriat și au plasat explozibili.

Ce obţine Zelenski, vedeta de la summit-ul NATO

  • Asigurări de securitate - Ţările democratice cu cele mai puternice economii din lume, G7, au anunţat miercuri un cadru internaţional care deschide calea unor asigurări de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru a-şi consolida apărarea împotriva Rusiei şi pentru a descuraja Moscova de viitoare agresiuni. Într-o declaraţie comună, la care pot adera şi alte ţări, Statele Unite, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie, precum şi Uniunea Europeană, au afirmat că acest cadru cuprinde elemente precum echipamente militare moderne şi avansate, instruire, schimb de informaţii şi apărare cibernetică. În schimb, Ucraina, ar urma să se angajeze că va îmbunătăţi măsurile de bună guvernare, inclusiv prin reforme judiciare, economice şi o transparenţă sporită.
  • Rezultatele summitului nu sunt ideale - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rezultatele summitului NATO sunt bune, dar ar fi fost ideale dacă Kievul ar fi primit o invitaţie de a se alătura alianţei militare occidentale. Zelenski a spus că recunoaşterea de către NATO a faptului că Ucraina nu trebuie să urmeze un Plan de acţiune pentru aderare (MAP) este importantă, care arată că fostul stat sovietic a avansat considerabil în compatibilitatea sa cu Alianţa Nord-Atlantică. „Rezultatul important aici este recunoaşterea faptului că Ucraina nu are nevoie de un Plan de acţiune în vederea aderării”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Zelenski a subliniat că soldaţii ucraineni au câştigat experienţă în cooperarea cu diferite state membre ale alianţei.
  • Zelenski i-a criticat marţi pe liderii NATO, afirmând că este "fără precedent şi absurd" faptul că Ucraina nu a primit un termen clar de aderare. Detalii AICI
  • Priorităţile anunţate de Zelenski sunt trei: noile pachete de sprijin pentru armată, o invitație de aderare la NATO şi garanțiile de securitate pentru Ucraina pe drumul către NATO.
  • ​Ministrul Apărării german, Boris Pistorius, a declarat că înţelege frustrarea preşedintelui Zelenski, faţă de procesul lent de aderare la NATO, dar a insistat că trebuie îndeplinite anumite cerinţe înainte ca o ţară să adere la alianţă: "Îi înţeleg nemulţumirea şi nerăbdarea. Mai ales având în vedere situaţia în care se află Ucraina - am toată simpatia. Şi totuşi: Angajamentul este acolo. Ucraina va deveni membră a NATO de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile prealabile. Aceasta este o înţelegere care nu a mai existat niciodată cu atâta claritate înainte".
  • Black Hornet din Norvegia - Norvegia urmează să furnizeze Ucrainei - în 2023 - 100 de nanodrone de tip Black Hornet, elemente ale sistemului de rachetă sol-aer de tip NASAMS, dar şi zeci de mii de raţii alimentare, anunţă ministrul Apărării, Bjørn Arild Gram, care precizează că toate aceste echipamente sunt produse în ţara sa.
  • Acord cu Suedia - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a salutat drept „o veste bună de la Vilnius” un acord bilateral semnat între țara sa și Suedia. Reznikov spune că „Ucraina și Suedia au semnat un acord privind cooperarea în achizițiile de apărare. Acest document oferă oportunități grozave atât pentru forțele noastre armate, cât și pentru companiile suedeze precum Saab și altele.” Tot el a confirmat că Ucraina și Suedia au semnat „un acord privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate”.
NATO Summit in Vilnius, Lithuania 🇱🇹 - Day 2, stream 2/2, 12 JUL 2023

Situaţia pe front

  • Val de drone kamikaze asupra Kievului - Un nou val de atacuri cu drone kamikaze lansat de ruşi asupra Kievului, pentru a doua noapte consecutiv. Martorii citaţi de Reuters din Kiev au auzit explozii asemănătoare cu sunetul sistemelor de apărare care interceptau obiecte aeriene. "În total 15 drone explozive au fost implicate în atacuri. 11 dintre ele au fost distruse”, anunţă Forţele Aeriene ucrainene. Alertele aeriene au sunat mai bine de două ore la Kiev și toată Ucraina. Cu o noapte mai devreme, Rusia a lansat 28 de drone Shahed spre Kiev și Odesa, iar apărarea a doborât 26.
  • Victimele dronelor - Ihor Tabureţ, şeful administraţiei militare din regiunea Cerkasî, la sud-est de Kiev, a anunţat că, în urma atacului, două persoane au fost rănite după ce a izbucnit un incendiu.
  • Replica Rusiei- Recentele lovituri ale Rusiei asupra Ucrainei sunt „probabil o replică la summit-ul NATO de la Vilnius și un semnal că acordul cerealelor de la Marea Neagră este în pericol”, susține Institutul pentru Studierea Războiului, în cea mai recentă actualizare. "Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei (...) a declarat că forțele ruse au vizat infrastructura portuară pentru a perturba acordul cu cereale la Marea Neagră. Loviturile cu drone ale Rusiei asupra infrastructurii portuare coincid, de asemenea, cu prima zi a summit-ului NATO de la Vilnius și probabil că au scopul de a descuraja membrii NATO să ofere mai mult ajutor militar Ucrainei."
  • Avansul ucrainenilor, greu de oprit - Armata ucraineană anunţă că înaintează pe frontul de sud şi că a ”desfăşurat atât operaţiuni ofensive, cât şi defensive eficiente". "Armata rusă a fost nevoită să recurgă la rezerve în urma asaltului unităţilor noastre de asalt”, anunţă un purtător de cuvânt, Valeri Şerşen. Alte unităţi ucrainene au continuat ”să-şi consolideze poziţiile, să demineze şi sunt pregătite numeric să continue ofensiva”, anunţă el. Pe frontul din Donețk, ucrainenii au reluat înaintarea în jurul Bahmut și există raportări că armata rusă ar fi trimis trupe aeropurtate din rezervă pentru oprirea acestei înaintări. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut că și trupele sale ar fi fost trimise la Bahmut.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Mai multe case sunt în flăcări într-un sat de lângă Moscova - „Satul Krivtsovo arde în Solnechnogorsk, lângă Moscova, zona incendiului este de 3.200 de metri pătrați", a informat Ministerul Situațiilor de Urgență, citat de TASS.
  • Zaharova e sarcastică - Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, l-a ironizat pe ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pentru comentariile sale cu privire la potențiala aderare a Ucrainei la NATO și i-a sugerat sarcastic că ar trebui să participe la programul de învățământ la distanță al academiei diplomatice a MAE de la Moscova. Într-o postare pe Telegram, ea a făcut referire la comentariile lui Kuleba despre următorii pași neclari pentru aderarea Ucrainei la NATO: "Prost. Trebuie să înveți regulile înainte de a începe jocul, nu după. (...) Aceasta este „ordinea mondială bazată pe reguli” inventată de occidentali. Cei mai deștepți nu participă la ea, deoarece nu există reguli, ele sunt inventate din mers și schimbate, dacă jocul nu aduce rezultatul dorit".

Alte informaţii relevante

  • Explozia Nord Stream a fost provocată de scafandri - Germania, Suedia și Danemarca confirmă oficial ipoteza că explozia conductelor Nord Stream a fost provocată de scafandri necunoscuți care s-au deplasat în zonă cu un iaht închiriat și au plasat explozibili. Într-o scrisoare comună adresată Consiliului de Securitate al ONU, cele trei țări, care desfășoară investigații separate, au trimis informații noi care arată că Germania a identificat ceea ce par a fi explozibili în mostrele prelevate de pe un iaht suspectat că “ar fi putut fi folosit”.
  • Trump vorbeşte de Al Treilea Război Mondial - Fostul preşedinte american Donald Trump a atacat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniţii cu dispersie, măsură care ar duce către cel de-Al Treilea Război Mondial. Joe Biden "nu ar trebui să ne târască spre un Al Treilea Război Mondial", prin livrarea controversatelor muniţii cu dispersie; în schimb, Biden "ar trebui să încerce să pună capăt războiului (în Ucraina) şi să oprească moartea şi distrugerea oribile pe care o administraţie incompetentă le provoacă", a transmis Trump într-un comunicat.
  • F-16 în 2024? - Ucraina vrea să desfăşoare avioane F-16 până în martie 2024, anunţă într-un interviu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, Până în prezent, niciun guvern nu s-a angajat să livreze Ucrainei avioanele americane de vânătoare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇