Alertă ANM: 5 zile de căldură sufocantă

Alertă ANM: 5 zile de căldură sufocantă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

ANM a emis luni o informare meteo de caniculă valabilă în perioada 10 – 14 iulie în toată ţara.

Luni, valul de căldură și canicula vor cuprinde Banatul și Oltenia, iar în zilele următoare se vor extinde și în Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, arată ANM în mesajul de azi.

ADVERTISING

Cum va fi vremea la Bucureşti

Meteorologii au emis şi o prognoză specială pentru București, valabilă pentru următoarele cinci zile.

Temperatura aerului va fi în creștere, iar de marți vremea va deveni caniculară, disconfortul termic se va accentua și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general, maximele vor fi de 34...37 de grade și minimele de 18...21 de grade.

Cerul va fi variabil, iar îndeosebi marți și vineri după-amiaza vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISING

Se instalează "cupola de căldură"

Valul de aer fierbinte care va afecta România avansează spre sudul, centrul și sud-estul Europei dinspre nordul Africii.

Cele mai afectate vor fi Peninsula Iberică, regiunile sudice din Franța și Italia, precum și țările balcanice, unde temperaturile vor depăși frecvent 35 de grade Celsius, urcând chiar peste 40 de grade.

În jumătatea sudică, în centrul și în sud-estul continentului, se va face simțit fenomenul de "cupolă de căldură" ("dom de căldură"), termen folosit de specialiști când o zonă atmosferică întinsă de înaltă presiune staționează timp de mai multe zile sau chiar săptămâni deasupra unei mari porțiuni a continentului.

ADVERTISING

Acționând ca un capac așezat peste o oală, această cupolă are ca rezultat captarea unei mase de aer foarte cald la toate nivelurile de sub ea. Astfel se creează o masă de aer foarte uscată, cu șanse minime de precipitații sau chiar nori, ducând la valuri de căldură extremă cu temperaturi record, secetă, disconfort termic accentuat și incendii de vegetații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇