Un război "din altă ligă": Ce au descoperit doi militari americani care s-au dus să lupte în Ucraina

Un război "din altă ligă": Ce au descoperit doi militari americani care s-au dus să lupte în Ucraina

Doi veterani ai armatei americane s-au dus în Ucraina să lupte ca voluntari contra trupelor ruse. Deși aveau experiența altor războaie, ceea ce au găsit acolo le-a depășit așteptările și le-a testat la maximum rezistența.

În zilele care au precedat invazia Rusiei în Ucraina, David Bramlette stătea într-o sală de cursuri din Washington D.C. și discuta cu colegii dacă Rusia va îndrăzni să invadeze Ucraina. Era pe punctul de a-și lua masterul în afaceri internaționale la Universitatea Johns Hopkins, iar invazia Rusiei i se părea puțin probabilă.

Fost membru al Beretelelor Verzi, participant la războaiele din Irak și Afganistan, David a fost surprins când trupele ruse au intrat în Ucraina, în februarie anul trecut, și a simțit imediat că trebuie să facă ceva.

"Sunt în clasă și-mi zic că aș putea sta aici să-mi termin diploma și să merg la o slujbă de birou și să am un mic impact asupra lumii lucrând într-un birou guvernamental, corect? Am priceperea și aptitudinile și abilitățile pentru a ajuta. Așa că am luat o pauză de la programul de master și am plecat", a povestit el pentru The Daily Beast.

ADVERTISING

La începutul lui martie 2022, Bramlette, căruia i se spune Bam, era deja în drum spre Polonia, de unde urma să se alăture legiunii străine în Ucraina. În timp ce urca în avion, Bam le-a trimis un email părinților, explicându-le de ce pleca să lupte pentru altă țară: "Acesta este cel mai drept război pe care cred că îl va vedea generația mea. Este chiar despre bine împotriva răului", le-a scris el.

Un alt american, fostul pușcaș marin Troy Offenbecker, s-a dus voluntar în Ucraina după ce a văzut atrocitățile comise de ruși în Bucea. "M-a înfuriat să văd că i se poate întâmpla așa ceva unui nevinovat. Chiar m-a enervat. Aveam un set de aptitudini pe care le-am învățat, am fost șase ani la pușcașii marini. Am instruit alți pușcași, am instruit alte țări cum să lupte. M-am gândit că n-ar fi corect dacă aș sta acasă", a povestit acesta.

După două luni de la masacrul din Bucea, timp în care și-a rezolvat toate obligațiile și s-a pregătit fizic, Offenbecker a pornit spre Ucraina.

"Ucideți cât de mulți ruși puteți"

Ajuns la Liov după ce a luat un tren din Polonia, Bramlette a fost surprins să descopere cât de mulți voluntari străini veniseră să lupte fără să aibă experiență de război - exact genul cu care nu-și dorea să lucreze umăr la umăr. "Am întâlnit trei străini în tren. Unul era german și nu avea experiență militară. Era dulgher sau cam așa ceva", a spus el.

ADVERTISING

Bramlette a reunit câteva grupuri de luptători străini, dar aceștia nu aveau experiența războiului. După câteva zile, a întâlnit alți doi foști membri ai Beretelor Verzi și împreună au adunat un grup multinațional de 12 membri pentru a forma o echipă tactică sau una de operațiuni speciale.

"Atunci ne-au dat ordine (forțele ucrainene - n.red.) să ne ducem în Harkov și ne-au zis 'Duceți-vă și ucideți cât de mulți ruși puteți'", a povestit el.

După o perioadă de instruire și pregătire, cu armele și muniția din pachetele primite de Ucraina, echipa a pornit spre front. În Harkov, misiunile lor au fost în mare parte autonome. Guvernul de la Kiev nu i-a asociat cu armata sau cu alte forțe de voluntari străini, așa că ei au acționat pe cont propriu, punându-se la dispoziția forțelor ucrainene terestre și a unităților de operațiuni speciale.

ADVERTISING

După ce a stabilit legăturile în spatele liniei frontului, echipa lui Bam a îndeplinit diverse misiuni, de la recunoaștere la plantarea de mine.

Ucraina face cât Irak și Afganistan la un loc

După ce a trimis din SUA cerere să intre în legiunea străină și n-a primit niciun semn, Offenbecker a urcat în avion și s-a dus în Ucraina. Acolo a cunoscut oameni care l-au îndrumat către unitățile formate din luptători străini și în scurt timp a intrat în luptă în Donbas.

"Este al treilea meu război și e de departe cel mai rău. Ești tocat cu artilerie, tancuri. Săptămâna trecută am avut un avion care a aruncat o bombă lângă noi, la vreo 300 de metri. E o nenorocire oribilă", a spus el, adăugând că a primit mesaje de la cunoscuți din armată care voiau să le explice cum să vină și ei la război, dar i-a ignorat luni în șir: "Să fiu sincer, era destul de rău și nu am vrut să aduc pe altcineva."

Misiunile erau istovitoare, a povestit Bramlette, care a participat la luptele crâncene de la Bahmut. În Irak și Afganistan, el a avut sprijin aerian sau ISR - informații, supraveghere și recunoaștere. "Cele mai rele zile în Afganistan și Irak sunt o zi minunată în Ucraina", a explicat acesta, adăugând că luptele din Ucraina au mai multe necunoscute.

În misiunile de recunoaștere din Ucraina, Bramlette era nevoit mereu să aștepte ca membrii echipei să se întoarcă, întrucât comunicațiile nu erau de încredere. "Trimiteam mereu un element de recunoaștere mai întâi.. iar după ce oamenii plecau, nu mai știam nimic de ei până se întorceau. Iar asta putea dura 24 sau 48 de ore. Dacă doi din ei erau răniți… nu era niciun elicopter să vină să-i ia… nenorocirile pot veni foarte repede, al naibii de repede (…)", a povestit americanul.

Câinele turbat trebuie pus cu botul pe labe

La apropierea iernii, Bramlette și-a trimis echipa să se odihnească. Semnăturile lor termice erau mai ușor de reperat decât vara, trădându-le pozițiile. Zilele în care stăteau la distanță de forțele ruse erau tot mai dese, fiindcă nu aveau sprijin aerian. În plus, vehiculele grupului se tot defectau și rămăseseră și fără bani.

"Fiind o echipă tactică mică… te miști prin fața liniei frontului ucrainean și a liniei frontului rus. Nu mai e frunziș în copaci, nu mai sunt boscheți, copacii sunt goi și e mai frig. (…) Nu poți să te ascunzi", a explicat Bramlette.

Dacă nu-și schimbau radical abordarea, erau sortiți eșecului și aveau să moară, așa că în decembrie au decis să se retragă. Planul era să revină în ianuarie, dar Bam nu a reușit să se convingă că merită să se întoarcă în Ucraina. El sprijină efortul de război al Kievului prin intermediul Fundației The Weatherman, care s-a implicat recent în localizarea și repatrierea rămășițelor americanilor uciși în Ucraina.

Offenbecker se ocupă acum cu închegarea unei noi echipe în legiunea străină a Ucrainei și plănuiește să continue să lupte. "Mă uit la acești copii, am și eu copii și nepoți. Dacă ar fi în situația asta, sper că oamenii din toată lumea ar veni și ar încerca să-i țină în siguranță și să-i apere. Asta mă ține aici", a explicat el.

Bramlette avertizează că, dacă comunitatea globală nu este dornică să trateze corespunzător agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Moscova își va continua expansiunea teritorială. "Dacă nu privim serios Rusia și nu o oprim aici, următorul pas va fi ca Belarus să fie anexat în Rusia. Sau Moldova să fie anexată în Rusia. Ucraina să fie anexată în Rusia", a spus veteranul american.

"Rusia e un câine turbat. Kremlinul trebuie pus cu botul pe labe", a încheiat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇