Nicușor Dan susține că – deși discuțiile privind Codul Urbanismului s-au amânat pentru toamnă – PSD , cu susținerea PNL, dă astăzi și mâine „un asalt disperat” și încearcă să ciopârțească puținele spații verzi din București.
Mai exact, PSD vrea adoptarea, pe repede înainte, a unui proiect de lege din 2018 – întors deja de la promulgare de Klaus Iohannis – prin care să introducă toate modificările legislative care ar permite distrugerea spațiilor verzi pe care voia să le introducă în Codul Urbanismului.
În după-amiaza acestei zile, Nicușor Dan s-a dus la ședința Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, unde s-a discutat modificarea Legii nr.24/2007.
La ieșirea de la discuții, Nicușor Dan a explicat de ce situația i se pare revoltătoare și de ce pericolul pentru spațiile verzi încă n-a trecut:
„N-am mai trăit de mult asta să văd o lege care-i pusă pe ordinea de zi a unei comisii din Cameră și cu intenția de a fi votată mâine în plen, de pe o oră pe alta. N-am mai trăit din perioada de tristă amintire.
E vorba de legea spațiilor verzi și de protecție a spațiilor verzi din orașe (Legea 24/2007 - n.red.).
După cum știți, în proiectul de cod al urbanismului care urma să fie dezbătut azi în comisia de amenajare a teritoriului și urbanist și mâine în plenul deputaților, erau cumva aceleași reglementări care distrugeau regimul de protecție al spațiilor verzi.
Și acum, cu surpriză, văd că o lege care este în Parlament din 2018 și retrimisă de președinte, este la Camera Deputaților din 2021 deci, de acum 2 ani și jumătate, este deodată pusă de pe o oră pe alta pe ordinea de zi.
În opinia mea, cele mai mari 2 probleme sunt următoarele.
Una: dispare regimul de protecție instituit de legea mediului pentru spațiile verzi. Acolo (în Legea 24/2007 - n.red.) se spune foarte clar că un teren care este prevăzut ca spațiu verde în documentația de urbanism rămâne spațiu verde.
Nicio decizie a autorității locale, fie că e primar, fie că e consiliu, nu poate să schimbe această destinație.
Și acum, printr-un amendament pe care l-am văzut acum prima oară și care a fost depus acum o oră, această interdicție dispare. Adică se spune că poți să iei un teren spațiu verde, să-l muți la periferia orașului prin decizia autorității locale. Ăsta este lucru cel mai grav.
Și al doilea lucru de care am vorbit duminică când am vorbit de proiectul de cod al urbanismului: noi avem în Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane, cea a cărei modificare se discută azi. Avem o prevedere care spune că pentru orice schimbare, fie din extravilan în intravilan, fie transformarea unei zone industriale în zonă construibilă, trebuie să oferi fiecărui locuitor 20 de metri pătrați de spațiu verde.
De ce este această prevedere? Pentru că noi avem o recomandare de la Uniunea Europeană care va deveni foarte curând o obligație de a asigura fiecărui cetățean dintr-un oraș un număr de metri pătrați de spațiu verde.
Și atunci ce se va întâmpla dacă această prevedere dispare și e înlocuită cu una mult mai slabă, cu un procent de spațiu verde? Se va întâmpla că dezvoltatorul va construi, va face profitul, după care noi, autoritatea locală, din banii tuturor cetățenilor, va trebui să răscumpere terenuri ca să amenajeze spațiul verde. Exact, dezvoltatorul ia profitul și noi, toți ceilalți, plătim pagubele.
Și din nou, ca o chestiune de formă, eu am fost 4 ani în Parlament, în Camera Deputaților, n-am văzut vreo dezbatere, cu atât mai puțin o dezbatere pe o lege așa de importantă cum e legea spațiilor verzi din orașe, fără să fie invitați reprezentanții ministerelor. Aici trebuia să avem reprezentatul Ministerului Mediului, reprezentantul Ministerului Administrației.
Nu am văzut un punct de vedere al ministerului. De altfel, pe unele amendamente am văzut puncte de vedere ale ministerului care spun că nu susțin, dar nu pe toate amendamentele. Nu există un punct de vedere pe toate amendamentele”, a declarat Nicușor Dan.
Reamintim că în ultimele luni s-a discutat despre adoptarea Codului Urbanismului. PSD a încercat în repetate rânduri, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, să introducă amendamente care să permită transformarea spațiilor verzi în unele construibile, să permită ridicarea de blocuri înalte între case etc.
Nicușor Dan a explicat pe larg, într-o conferință de presă pe care a susținut-o duminică, pe 25 iunie, care sunt marile amenințări pentru București, în cazul în care amendamentele PSD devin parte din Codul Urbanismului.
În cele din urmă, sub presiunea publică, discuțiile pe marginea Codului Urbanismului și votul s-au amânat pentru toamnă.
Așa că PSD a decis să încerce să modifice legislația privind protecția spațiilor verzi pe altă cale. Rămâne să vedem dacă în cursul zilei de mâine vor continua discuțiile pe marginea modificărilor Legii 24/2007.