În ziua 483 de război, forțele ucrainene caută să-și consolideze pozițiile în sud, după ce au avut un „succes parţial” în ultimele 24 de ore.
Şeful serviciului de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, acuză Rusia că a „minat” bazinul cu apă folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie și avertizează că o explozie ar avea consecințe grave. El a ironizat speculațiile despre moartea sa, lansate de propagandiștii ruși.
Se dau lupte grele în estul țării, unde armata ucraineană continuă să reziste la un asalt pe scară largă al forţelor ruseşti în direcţia Lîman şi Bahmut. Kievul continuă operațiunile ofensive către fortăreața rusă Melitopol, situată în teritoriul ocupat de ruși, dar și înspre portul Berdiansk, de la Marea Azov.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că o nouă generație de rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabile să transporte peste zece focoase nucleare, va fi desfășurată în curând.
Iar Statele Unite oferă un nou ajutor Ucrainei, în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a banilor va fi folosită la refacerea infrastructurii pentru a ajuta țara să extindă comerțul cu Europa.
Situația pe front
- Ucrainenii își consolidează pozițiile - Forţele ucrainene îşi consolidează poziţiile şi atacă pe frontul de sud, după ce au avut un "succes parţial" în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un oficial cu rang înalt al Ministerului Apărării de la Kiev, relatează Reuters. "Au avut un succes parţial în ultima zi, şi-au consolidat poziţiile în punctele care au fost atinse şi au uniformizat linia frontului", a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar. Ea a precizat că forţele Kievului continuă operaţiunile ofensive spre oraşul Melitopol, o fortăreaţă rusă aflată în adâncul teritoriului ocupat, şi spre Berdiansk, port la Marea Azov.
- Rusia atacă în est - Se duc lupte grele în est, în special în apropierea oraşului Lîman, pe care Kievul l-a recucerit de la forţele ruse în octombrie. "În est, apărătorii continuă să ţină piept unui asalt pe scară largă al forţelor ruseşti în direcţia Lîman şi Bahmut", a declarat Hanna Maliar. Ea a precizat că estul a rămas principalul punct de concentrare a acţiunilor ofensive ale Rusiei şi că Moscova urmăreşte în continuare să ajungă la graniţele regiunilor Doneţk şi Luhansk, care alcătuiesc zona industrială Donbas.
- "Acalmie" în contraofensiva ucraineană - Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova a observat o "acalmie" în contraofensiva Ucrainei, iar Kievul a suferit pierderi grele în atacurile din sud. "În mod ciudat, în acest moment asistăm la o anumită acalmie. Acest lucru se datorează faptului că inamicul suferă pierderi serioase, atât în ceea ce priveşte personalul, cât şi echipamentele", a declarat el. Putin a recunoscut însă, la rândul său, că potenţialul ofensiv al Ucrainei "nu a fost încă epuizat, există şi rezerve pe care inamicul se gândeşte unde şi cum să le introducă".
- Rușii au minat centrala din Zaporojie - Şeful serviciului de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, acuză Rusia că a "minat" bazinul cu apă folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia. "Cel mai înspăimântător este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în această perioadă şi anume bazinul de răcire a fost minat. Dacă se întâmplă o explozie, atunci probabil vor fi probleme semnificative", a declarat şeful agenţiei GUR într-o apariţie la televiziunea publică ucraineană.
- Budanov râde de "circul" rușilor - Șeful spionajului militar ucrainean a răspuns la informaţiile potrivit cărora ar fi mort şi că imaginile în care apare imaginea sa sunt generate de inteligenţa artificială, relatează Kyiv Post. Kirilo Budanov a afirmat ironic că imaginea lui este creată o "echipă de comandanţi nemuritori" pentru a bântui visele cetăţenilor ruşi. "Lăsaţi oamenii să aibă parte de circ", a spus el.
- Bilanțul negru al rușilor - Pierderile Rusiei de la începutul războiului au ajuns la 220.000 de oameni (la care s-ar putea adăugat 540 neconfirmați), 7.771 de blindate, 4.006 tancuri, 3.920 de sisteme de artilerie, 314 avioane și 306 elicoptere, potrivit bilanțului estimativ difuzat miercuri de armata ucraineană.
Ce se întâmplă în Rusia
- Putin anunță o nouă generație de rachete - Președintele Rusiei a spus că o nouă generație de rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabile să transporte peste zece focoase nucleare, va fi desfășurată în curând pentru luptă, relatează Reuters. Putin a făcut anunțul la ceremonia de absolvire a unei noi promoții de la academia militară. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a spus la același eveniment că "militarii Rusiei trebuie să facă totul pentru a asigura securitatea țării".
- Drone doborâte în regiunea Moscova - Armata rusă a interceptat două drone în timp ce se apropiau de depozitele militare din regiunea Moscovei, a declarat miercuri guvernatorul Andrei Vorobiov, citat de Reuters. "S-au găsit resturi, nu s-au înregistrat pagube sau victime", a spus el, adăugând că dronele au căzut în apropierea satului Kalinineţ. Agenţia rusă de ştiri TASS a relatat, citând surse neidentificate din cadrul forţelor de ordine, că o altă dronă a fost doborâtă în apropierea satului Lukino din regiunea Moscovei. De asemenea, TASS a informat că două dintre drone au fost interceptate în drum spre Divizia Taman a Forţelor Terestre ale Rusiei. Divizia are sediul în Kalinineţ, care se află la doar 60 km de Kremlin.
Alte informații relevante
- Zelenski recunoaște că progresele sunt lente - Președintele Ucrainei a recunoscut că progresele pe câmpul de luptă au fost "mai lente decât se dorea", după câteva săptămâni de la începerea ofensivei militare ucrainene de recucerire a zonelor ocupate de Rusia. "Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este așa. Sunt în joc viețile oamenilor", a declarat Zelenski pentru BBC. Contraofensiva militară nu va fi ușoară deoarece 200.000 de km pătrați de teritoriu ucrainean au fost minate de forțele rusești, a mai spus el.
- Kievul trece la confiscări - Ucraina pregătește un mecanism "onest" care va permite confiscarea a până la 500 de miliarde de dolari din activele înghețate în Occident, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal, citat de Nexta.
- Condamnări la închisoare - Peste 30 de "naționaliști" ucraineni care au luptat de partea Kievului și s-au predat au primit condamnări lungi la închisoare în teritoriile ocupate din regiunile Lugansk și Donețk pentru "infracțiuni serioase" precum uciderea civililor, a declarat Alexandr Bastrîkin, șeful Comitetului Investigativ, echivalentul FBI-ului în SUA, relatează Reuters. El a menționat că 90 de dosare penale au fost trimise în instanță, iar pe baza probelor înaintate au fost condamnați peste 30 de apărători, unii la închisoare pe viață, potrivit The Guardian.
- SUA acordă un nou ajutor Ucrainei - Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat miercuri un nou ajutor economic al SUA în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina. Noua finanțare - care provine din banii deja aprobați de Congresul american - se adaugă la cele 63 de miliarde de dolari oferite de Statele Unite Ucrainei de la invadarea de către Rusia în februarie 2022. Aproximativ 657 de milioane de dolari vor merge la modernizarea liniilor de cale ferată, a porturilor, a punctelor de trecere a frontierei și a altor infrastructuri din Ucraina pentru a ajuta țara să extindă comerțul cu Europa, a declarat Blinken. Alte 520 de milioane de dolari vor ajuta Ucraina să-și refacă rețeaua energetică, iar 100 de milioane de dolari vor sprijini modernizarea serviciilor vamale ucrainene, inclusiv prin trecerea la tehnologia digitală pentru a îmbunătăți transparența în comerț.
- Cum arată NordStream acum - Postul german de televiziune RTL a difuzat noi imagini ale conductei NordStream, avariată în urma unei explozii în septembrie 2022. Înregistrarea a fost făcută cu ajutorul unei drone subacvatice.