Pe măsură ce trec prin schimbări și depășesc situații de criză, românii încep să înțeleagă cât de important e să folosească rațional banii pe care-i câștigă. Soluția optimă nu e nici să-i cheltuiască pe toți, lună de lună, dar nici să-i strângă până la ultimul leu.
Echilibrul e cheia, susține BCR, care desfășoară o campanie de coaching financiar gratuit de care au beneficiat 130.000 de români.
Unlock Market Research studiază de mai multă vreme relația românilor cu banii.
„Relația românilor cu banii este la fel de tumultoasă ca istoria României din ultimii 100 de ani. Am trecut în scurt timp de la perioada interbelică la comunism. S-a schimbat imediat relația cu banii. Apoi ne-am întors, odată cu post-comunismul. Dar a trebuit să o luăm de la capăt, să învățăm din nou ce înseamnă piață liberă și capitalism.
Am avut mai multe schisme. Și, în plus, din 2000 încoace am trecut și prin două care au fost globale.
Partea bună este că am fost mai 'antrenați' decât alții și ne-am adaptat mai repede, cu șocul de rigoare, pe care la început l-am ignorat. Dar apoi am început să învățăm lecții foarte puternice.
Din criza din 2009, spre exemplu, românii au învățat că bunăstarea înseamnă mai mult decât să acumuleze bani, casă și mașini.
Bunăstarea înseamnă să acumulezi și experiență și să vezi cât mai multe lucruri, ca să te poți replia în orice moment, să te poți reorienta profesional, să ai paharul tău plin în interior, cu cunoștințe, în așa fel încât să poți să mergi mai departe.
Și aici cred că a început această apetență pentru a învăța mai multe despre bani și despre a fi educat financiar.
Apoi a venit pandemia, care le-a adus oamenilor de pe întreaga planetă, inclusiv românilor, o conștientizare a lucrurilor pe care le făceau greșit.
Și oamenii și-au zis 'Ok, e clar că ar fi trebuit să am o plasă de siguranță și ar fi trebuit să tratez altfel banii', a declarat Adina Vlad, managing partner la Unlock Market Research.
Cum e la ședințele de coaching
Ședința de coaching este, de fapt, o discuție între un angajat al BCR și cel care își dorește sprijin în gestionarea propriilor bani.
Pentru clienții săi, BCR poate introduce datele și într-o aplicație care să genereze reprezentări grafice.
Scopul discuției este ca angajatul BCR să-l ajute pe cel care solicită consilierea să își organizeze veniturile lunare în următorul mod: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii.
Important este să reușești să îți definești corect nevoile și dorințele. Spre exemplu, să mănânci sănătos e o nevoie. Dar să mănânci la restaurant e o dorință.
În plus, e important să îți stabilești clar obiectivele pentru care să economisești, să le aloci bani, în funcție de importanță.
Spre exemplu, dacă la 30 de ani decizi să economisești pentru o vacanță exotică, pentru o mașină dar și pentru pensie, probabil că cei mai mulți bani îi vei pune deoparte pentru vacanță, în condițiile în care este cel mai apropiat obiectiv pe care-l poți îndeplini.
Pentru mașină poți economisi o sumă ceva mai mică - dar pe o perioadă mai îndelungată - iar pentru pensie poți pune și mai puțini bani, întrucât mai ai la dispoziției încă 3 decenii ca să aduni bani.
De ce spun clienții BCR că vin să învețe cum să-și împartă banii
BCR spune că i-a și întrebat pe cei 130.000 de clienți cu care a făcut coaching financiar gratuit de ce au acceptat discuția despre modul în care își folosesc banii.
Iată principalele răspunsuri primite:
- preocupare pentru viitor: 54% dintre cei care au apelat la serviciul de coaching financiar și-au propus să își constituie un fond de urgențe, primul pas pentru un buget echilibrat și solid. În primele patru luni ale anului curent, clienții care au beneficiat de coaching financiar la BCR au generat 25% din totalul cererilor de constituire a unui produs cu economisire regulată înregistrate de bancă, iar 31% au decis să se gândească la perioada pensionării, alegând astfel o pensie privată Pilon 3.
- asigurarea vieții și a bunurilor personale: un procent semnificativ de 38% dintre clienții BCR care au beneficiat de coaching financiar și-au stabilit drept obiectiv protecția suplimentară, un aspect crucial ce poate fi atins prin utilizarea produselor de asigurare adecvate.
- diversificarea economiilor și investițiilor: 22% dintre oamenii trecuți prin platformă și-au dorit să crească și să diversifice investițiile astfel încât să își înmulțească banii în mod eficient.
- un proces de decizie mai simplu: 20% dintre clienții care au parcurs coachingul financiar au început deja să se gândească la obiectivele pe termen mediu și lung și au decis, în primele 90 de zile, să aplice pentru un produs de economisire, precum și să diversifice investițiile astfel încât să își înmulțească banii în mod eficient.
La bancă ar trebui să găsești idei care să îți schimbe viața
Vicepreședinte de Retail & Private Banking BCR, Dana Dima (foto) spune că modul în care oamenii își folosesc banii e o chestiune personală. Multe depind de la om la om. Tocmai de aceea BCR a decis să discute cu cât mai mai mulți și să-i ajute să înțeleagă cum își pot folosi banii rațional.
„Noi credem că banca nu mai trebuie să fie acel loc în care vii doar să plătești facturi sau să depui bani în contul tău. Ci spațiul din care obții idei despre cum îți schimbi viața, cum ți-o transformi în mai bine pentru tine și cei dragi.
Prin tot ceea ce facem acum, noi încurajăm dialogul financiar, în locul celui comercial. Deschidem discuții simple și sincere despre bani cu oamenii care ne calcă pragul din dorința de a le propune soluții concrete pentru planurile și obiectivele lor de viață.
Este o schimbare de paradigmă la care lucrăm de mai mulți ani, învățând din interacțiunile pe care le-am avut, în ultimii șase ani, cu 600.000 de oameni în cadrul programului Școala de Bani.
Cu ajutorul echipelor din laboratoarele digitale ale BCR, am dezvoltat și instalat în unități o platformă de coaching financiar, prin care, cu ajutorul datelor și tehnologiei, putem să le oferim concret clienților noștri un plan financiar gratuit de bunăstare pe termen lung.
Platforma utilizează analize de date și poate oferi o perspectivă concretă asupra vieții financiare din trecut, prezent și viitor. Platforma a fost implementată în fază pilot la mijlocul anului 2021, iar din ianuarie 2022 este 100% operațională în toată rețeaua de unități BCR.
Peste 130.000 de români au decis să lucreze la un plan financiar împreună cu colegii mei din unități, bucurându-se de această experiență. Sunt oameni de la care am învățat, am aflat care sunt preocupările lor, planurile și mai ales obiectivele pentru viitor. Ne propunem să ne întâlnim cu și mai mulți clienți în perioada următoare care să beneficieze gratuit de serviciul de coaching financiar”, a declarat Dana
Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking BCR.