Procesul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cere „constatarea calităţii de colaborator al Securităţii” pentru guvernatorul BNR Mugur Isărescu a început vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, la trei luni de la înregistrarea dosarului.
UPDATE – Magistrații au dispus amânarea dezbaterilor pentru 30 octombrie, potrivit Agerpres.
La acest prim termen de judecată, guvernatorul BNR nu s-a prezentat la proces, el fiind reprezentat de avocatul Valeriu Stoica, fost preşedinte al PNL şi fost ministru al Justiţiei în Guvernul Isărescu (decembrie 1999 - decembrie 2000).
Valeriu Stoica a afirmat că sunt multe înscrisuri depuse la dosar de CNSAS care nu sunt lizibile, iar judecătoarea care se ocupă de acest caz a dispus remedierea acestei probleme.
Avocatul Gheorghe Piperea a depus o cerere de intervenţie, pentru a fi admis ca parte în proces din partea Asociaţiei "Parakletos", însă instanţa a decis amânarea dezbaterilor pentru 30 octombrie, pentru ca părţile să ia la cunoştinţă de această solicitare.
Gheorghe Piperea este cel care a sesizat CNSAS
CNSAS susține că Isărescu a activat ca informator al Securității timp de 10 ani
Dosarul a fost înregistrat la 15 iunie la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit News.ro.
În urmă cu trei ani, România Liberă a scris că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii sub numele de cod „Manole”. La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea să verifice calitatea de colaborator al Securităţii a guvernatorului BNR, însă Parlamentul a modificat legea, adăugând persoana care ocupă această funcţie între cele pentru care poate fi solicitată această verificare.
Ziarul Bursa scria anul trecut că avocatul Gheorghe Piperea a cerut CNSAS, printr-o asociaţie pe care o conduce, să verifice dacă Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea.
Citește și analizele SpotMedia.ro pe acest subiect:
Scandalul Isărescu descifrat în cheie politică: Care a fost scenariul și ce urmează