20% din cheltuielile pentru sănătate din Europa sunt bani aruncaţi la gunoi, avertizează OCDE

20% din cheltuielile pentru sănătate din Europa sunt bani aruncaţi la gunoi, avertizează OCDE

Sistemele actuale de sănătate din Europa se confruntă cu disfuncționalități, astfel că aproape 20% din cheltuieli sunt ”bani aruncați la gunoi”, afirmă un înalt oficial al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Problema nu este a persoanelor fizice, este sistemul care nu reușește să ajute nici pacienții, nici pe cei care trebuie să plătească pentru finanțarea sistemelor de sănătate”, a spus Mark Pearson pentru Euractiv.

Mark Pearson este directorul adjunct pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

ADVERTISING

”Prin acești bani irosiți nu ne referim doar la lucruri care se pot face mai bine, ci la lucruri care nu se fac deloc bine sau sunt dăunătoare pentru pacienți. În mod incredibil, o parte imensă de cheltuieli pentru sănătate este risipită: 10% din toate cheltuielile spitalicești corectează erorile făcute în tratarea persoanelor din spitale.

ADVERTISING

Mult prea des, oamenii primesc îngrijiri neadecvate. Aproximativ jumătate din toate tratamentele de sănătate pe care oamenii le primesc în țările membre OCDE nu respectă indicațiile medicale. În țările sărace, cifra ar putea fi chiar mai mare”, atrage atenția Mark Pearson.

Folosim mult prea multe antibiotice

Oficialul subliniază că majoritatea țărilor europene folosesc mult prea mult antibioticele.

Se folosesc antibiotice mult prea mult în unele țări europene. Olanda are un sistem de sănătate excelent, dar folosește mult mai puține antibiotice decât ​​alte țări. Ar trebui să copiem cu toții ceea ce face Olanda”, mai spune Pearson.

ADVERTISING

Totodată, avertizează oficialul, uneori, profesioniștii din domeniul sănătății nu au pregătirea sau informațiile necesare pentru a lua decizii adecvate.

Potrivit lui Mark Pearson, pandemia cauzată de Covid-19 a evidențiat, în principal, problemele legate de asistența socială.

”Criza cauzată de noul coronavirus a evidențiat, în special, problemele în interacțiunea dintre sănătate și asistență socială. Îngrijirea necorespunzătoare a persoanelor în vârstă a dus la rezultate dezastruoase în unele țări și la incapacitatea de a gestiona eficient o pandemie care afectează în mare parte persoanele în vârstă”, afirmă oficialul OCDE.

Multe țări recunosc că metodele de îngrijire din casele de bătrâni nu sunt foarte bune și nu au existat protocoale de control al infecției.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇