Un amplu exercițiu NATO va bloca spațiul aerian timp de 12 zile. Ce drepturi au pasagerii de avion

Un amplu exercițiu NATO va bloca spațiul aerian timp de 12 zile. Ce drepturi au pasagerii de avion
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În perioada 12-24 iunie, trupele NATO fac repetiții în spațiul aerian al Germaniei. Pasagerii curselor aeriene trebuie să ia în calcul întârzieri și anulări ale zborurilor.

Încă nu știm dacă traficul aerian european va fi cuprins de haos, așa cum anticipează mulți pasageri, ori dacă perturbările vor fi mai degrabă de mică amploare. Însă exercițiul NATO Air Defender 23, care se desfășoară în perioada 12-24 iunie, cu siguranță nu va trece neobservat pentru călători, pentru că manevrele la care participă 220 de aeronave militare vor determina închiderea unor zone mari din spațiul aerian.

Oamenii care au în plan călătorii cu avionul în cele 12 zile ale exercițiului militar trebuie să se aștepte la întârzieri și chiar la anulări ale curselor aeriene din cauza agitației ce se va instaura pe cerul Europei. "Este posibil să fie afectate traiectoriile de zbor ale aeronavelor civile", spune Karolina Wojtal de la Centrul European al Consumatorilor din Germania (ECC). ”Situația din spațiul aerian german este chiar și acum tensionată, totul fiind organizat la limită”. 

ADVERTISING

Reguli clare în cadrul UE

Cel puțin în UE, drepturile pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări ale curselor aeriene sunt reglementate în mod clar.

Așa-numitul regulament privind drepturile pasagerilor se aplică tuturor acelora care decolează de pe un aeroport din UE și tuturor pasagerilor care aterizează pe un aeroport din UE, în cazul în care compania aeriană are sediul în UE, explică Wojtal. Acest regulament prevede plăți compensatorii de câteva sute de euro și stabilește criterii precise în acest sens.

Un exemplu: călătorii pot emite o pretenție față de compania aeriană doar în cazul unor anulări sau întârzieri anunțate din scurt, respectiv cu mai puțin de 14 zile înainte de plecare.

În plus, compania aeriană nu trebuie să plătească despăgubiri în cazul în care există circumstanțe extraordinare care nu ar fi putut fi prevenite nici prin luare de măsuri rezonabile. ”Interpretarea noastră este că exercițiul NATO va intra în categoria circumstanțelor extraordinare", spune Wojtal.

ADVERTISING

Avocatul Paul Degott, specializat în spețe privind aviația, împărtășește evaluarea lui Wojtal. "Manevra aeriană a NATO în sine va fi cu siguranță o astfel de circumstanță extraordinară, la care companiile aeriene pot face trimitere în cazul unor perturbări ale orarelor de zbor.

În atare situație, ele vor trebui totuși să explice eforturile pe care le-au depus pentru a evita perturbările zborurilor sau pentru a limita pagubele pentru pasageri. Acest din urmă aspect ar putea fi punctul de plecare pentru a obține despăgubiri din partea companiei aeriene.

În ceea ce privește drepturile pasagerilor cu rezervări care nu intră sub incidența Regulamentului UE, nu există un regulament general valabil, explică Karolina Wojtal de la ECC.

Reglementări diferite la nivel mondial 

"Nu există nimic comparabil la nivel mondial", spune ea. Este adevărat că așa-numita Convenție de la Montreal prevede că liniile aeriene sunt responsabile pentru daunele cauzate de întârzieri, dar ce înseamnă exact acest lucru nu a fost clarificat în detaliu.

ADVERTISING

Avocata Degott subliniază că nici în acest caz companiile aeriene nu sunt răspunzătoare pentru daunele cauzate de întârzieri, dacă aduc dovada că au întreprins toate măsurile rezonabile pentru a evita daunele, ori arată că pur și simplu luarea unor astfel de măsuri nu a fost posibilă.

În plus, compania aeriană ar putea să se disculpe făcând referire la circumstanțele extraordinare pe care le reprezintă manevra NATO.

De altfel, potrivit Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), doar 72% dintre state au ratificat Convenția de la Montreal până în prezent.

”Prin urmare, continuă să existe o serie de reglementări disparate în materie de răspundere", transmite IATA. În concluzie, în multe părți ale lumii, depinde de fiecare companie aeriană în parte ce reglementări adoptă în caz de anulări și întârzieri, explică Wojtal.

Pasagerii nu au altă opțiune decât să verifice în prealabil termenii și condițiile pentru un plus de siguranță. ”Oricum multe lucruri sunt rezolvate exclusiv pe bază de bunăvoință", spune ea. Aceasta mai cu seamă în ceea ce privește hrana și cazarea la hotel, în așteptarea unui zbor întârziat. În cazul anulării zborurilor, se încearcă îndrumarea pasagerilor afectați spre o altă cursă, ori emiterea de vouchere pentru următoarea rezervare.

Oamenii care cred că pot acoperi o eventuală întârziere sau anulare a zborului prin încheierea unei asigurări ar trebui să citească cu atenție clauzele și condițiile tipărite cu litere mici, recomandă Wojtal. De pildă, asigurarea de călătorie nu acoperă astfel de cazuri, iar multe companii de asigurări exclud răspunderea în cazul unor circumstanțe extraordinare.

Fără exerciții pe timp de noapte și la sfârșit de săptămână

Luftwaffe, forțele aeriene germane, care conduc exercițiul de amploare la care participă 25 de state membre NATO, au anunțat că spațiul aerian al Germaniei va fi împărțit în trei sectoare, fiecare dintre ele fiind rezervat temporar pentru uz militar în anumite zile.

Spațiul aerian estic între orele 10.00 și 14.00, spațiul aerian sudic între orele 13.00 și 17.00 și spațiul aerian nordic între orele 16.00 și 20.00.

Nu vor avea loc exerciții pe timp de noapte sau la sfârșit de săptămână.

Potrivit Aeroportului Düsseldorf, este greu de anticipat care vor fi efectele manevrelor militare asupra traficului aerian obişnuit. Simulările efectuate de Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene, Eurocontrol, indică faptul că nu sunt de așteptat anulări de zboruri.

"Cu toate acestea, din cauza dinamicii unui exercițiu de o asemenea amploare, unică până acum, nu poate fi exclusă apariţia unor perturbări pe anumite aeroporturi cu impact negativ asupra rutelor de zbor", spune un purtător de cuvânt al aeroportului.

Jonas Martiny


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇