Caz rar: într-un editorial publicat în ziarul Pravda, cotidian pro-Kremlin editat la Moscova, politologul rus Serghei Markov apreciază că recenta convorbire telefonică dintre liderul Chinei Xi Jinping și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski denotă îndoieli ale liderilor chinezi cu privire la șansele Moscovei de a obține victoria finală în cadrul Operațiunii Speciale desfășurate în Ucraina.
I-am zis caz rar, întrucât, pe de o parte, nu știu să mai fi apărut vreodată în Pravda măcar o literă care să pună la îndoială victoria „sigură” pe care contează Kremlinul în războiul cu Ucraina, întitulat „Operațiunea Specială”, iar pe de altă parte autorul articolului, Serghei Markov, este o personalitate de prim rang în presa rusă, una dintre acele personalități care nu și-ar risca nici prestigiul și nici cariera, cu vreun comentariu incomod atât pentru liderul Rusiei, cât și pentru conducerea chineză.
O fișă biografică disponibilă pe Internet îl recomandă pe Serghei Markov ca personalitate de prim rang în viața politică și socială din capitala Federației Ruse:
- Deputat al Dumei de Stat
- Membru al Camerei Publice a Federației Ruse
- Persoană de încredere, la dispoziția președintelui V.V.Putin
- Membru fondator și director general al Institutului de Studii Politice
- Membru al altor organisme federale și europene
- Diplomat, politolog, om de stat
- Autor al unor numeroase publicații, apărute în limbile rusă și engleză
- Doctorand
Detaliile punctează faptul că, în cele de față, nu este vorba de opinia unui ziarist oarecare, un quasi-anonim care își pune pe hârtie propriile păreri, ci de o personalitate bine poziționată în statul rus, care știe ce scrie, de ce scrie și bănuiește cam ce va urma.
Fără îndoială, pare simptomatic faptul că această personalitate de prim rang a societății ruse își permite să puncteze în articolul din ziarul Pravda opinia sa, conform căreia discuția telefonică dintre președintele Ucrainei Zelenski și președintele Chinei Xi Jinping reprezintă pentru Rusia un cert eșec diplomatic.
Eșec, întrucât prin acest contact, chiar și telefonic, Xi îl legitimează pe Zelenski pe plan internațional.
"Lipsa unei ofensive clare din partea armatei ruse în Ucraina a creat situația în care ne aflăm. Dacă nici acum Rusia nu va prelua ofensiva, atunci este foarte normal ca și China, și alte țări să ia în calcul scenarii conform cărora Rusia n-ar mai avea șanse să învingă", scrie politologul pe canalul său Telegram.
Urmărind dialogul dintre Zelenski și Xi Jinping, expertul rus a rămas cu impresia că liderul chinez nu s-a poziționat în respectiva conversație ca aliat al Rusiei, ci ca un simplu observator – o țară neutră.
Pe de altă parte, și purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean face, la rândul său, observația că atât planul de pace al Ucrainei cu privire la conflictul ruso-ucrainean, cât și planul de pace al Chinei și-au găsit nu puține puncte comune.
Îmi vine greu să gândesc ce l-ar fi putut determina pe politologul rus să adopte dintr-o dată poziții care nu coincid cu cele obișnuite ale Kremlinului, dar – opinia mea – nu exclud varianta după care ne îndreptăm spre noi scenarii, foarte diferite față de tot ce știam noi până acum.