Istoria și politica nu cunosc indulgența și orice șansă ratată se răzbună. Dacă PNL nu a vrut să capitalizeze cu adevărat momentul în care PSD era la pământ, aproape de implozie, decât pentru a se instala într-o guvernare damnată, iată că se vede acum din nou în situația de a depinde de un PSD care și-a recăpătat suflul și sub presiunea unui Victor Ponta mai jucător decât toți jucătorii din politica actuală, că doar a avut de la cine învăța.
Ceea ce era previzibil se întâmplă. PSD și Pro România apasă la podea pedala populismului ghidat strict de ceea ce dictează sondajele. Felul în care gestionează prelungirea stării de alertă este doar un exemplu al acestei strategii.
În paranteza fie zis, cred că PSD este singurul partid pretins social-democrat care moare de grija slujbelor din biserici, cât despre interesul lui Marcel Ciolacu pentru deschiderea teatrelor mi se pare pur și simplu grotesc.
PSD și Pro România mizează pe saturația de restricții a oamenilor, dar îi ajută și Guvernul, care a lăsat până în ultima zi un proiect de prelungire a stării de alertă. Nu pricep de ce nu putea fi cunoscut și explicat de câteva zile.
PNL, pe lângă alte șanse irosite, a ajuns să rateze și beneficiul gestionării bune a epidemiei.
Pentru că până la un punct ar fi putut să capitalizeze numărul moderat și de îmbolnăviri și de morți prin raportare nu la vecini, ci la exodul invers de români întorși din țările cu cele mai mari rate de infectare.
Dar PNL reușește să își dinamiteze singur și sistematic aceasta premisă foarte bună prin tot felul de greșeli neforțate, cum s-ar numi în tenis.
De exemplu, felul în care au fost pregătite relaxările. La ieșirea din starea de urgență ne aducem aminte că un weekend întreg practic nu a existat nicio restricție, iar recomandările au fost anunțate cu câteva minute înainte să intre în vigoare.
Se anunță măsuri pentru care nu există norme, deci sunt inaplicabile, cum e cu deschidera grădinițelor sau cum a fost cu programul pentru IMM-uri.
În mod normal, normele trebuie anunțate nu numai înainte de a intra în vigoare măsură, ci și asigurând suficient timp pentru o minimă pregătire și instruire a personalului.
Unele masuri sunt gândite stupid, precum deschiderea sălilor de sport, dar fară acces la dușuri. Mall-urile s-au deschis fără norme clare. Vămile nu au fost pregătite pentru previzibilul aflux de după eliminarea carantinei obligatorii.
Bâlbâială cu pensiile nu le convine nici celor care vor mărirea și cred că ea e posibilă, nici celor care o consideră o aventură cu cost foarte mare.
Niciuna nu este în sine un capăt de țară, dar produce efecte în zonele care influențează cel mai mult viața de zi cu zi a omului, contribuind la sentimentul general de nesiguranță și iritare.
De la distanță nu e mare lucru că mai întârzie câteva zile deschiderea grădiniței, dar dacă trebuie să mergi la muncă și nu ai cu cine lăsa copilul, devine un lucru esențial. Sau dacă ai o grădiniță care urmează să fie deschisă și încă nu știi ce ai de făcut.
Sunt și lucruri mai grave, de exemplu, faptul că oameni cu boli serioase non-Covid nu își pot urma tratamentele și nu își pot primi îngrijirile, din cauză că multe spitale sunt ținute practic goale, iar în restul există mari rezerve să se facă internări.
Eu cred că aceste chestiuni punctuale sunt cu mult mai periculoase pentru PNL decât mai știu eu ce mare scandal. Și pentru corectarea lor ar trebui să intervină o remaniere guvernamentală care să mai ridice din tensiune și să salte nivelul guvernării. Miniștri precum dna de la Educație, dl de Dezvoltare, dl de la Cultură sunt lamentabili.
La Interne taie și spânzură prietenul bun al lui Marcel Ciolacu, Bogdan Despescu, cu efecte care se văd în numiri inexplicabile și încercarea de distrugere a unor segmente de elita cum este Serviciul Omoruri din București. La Economie ar trebui să ai nu un provincial modest, ci un om care să sară din avion în avion fugărind investitori care își relochează afacerile.
Eu știu că acesta a fost un guvern de sacrificiu, câteva luni până la anticipate, după care să vină adevăratul guvern pentru patru ani. N-a fost să fie și PNL trebuie să se redreseze.
Altfel pentru PSD, Pro Romania și ALDE va fi extrem de ușor să capitalizeze fară mari eforturi o nemulțumire care inevitabil va crește, pe drept sau pe nedrept. Percepția publică nu este întotdeauna dreaptă și se bazează cu mult mai mult pe emoții decât pe fapte, cu mult mai mult pe mici enervări constante decât pe un trend general.
Și, totuși, PNL nu reușește să se pună de acord asupra unei remanieri pentru a nu strica echilibrul între diverse tabere din partid. Surse din PNL spun că ea ar putea apărea abia când va începe pregătirea alegerilor locale, adică prin iulie, când vor fi înlocuiți miniștrii care vor fi trimiși să candideze.
Să nu fie prea puțin și prea târziu.