Ziua 405: Americanii mai trimit în Ucraina arme de 2 miliarde de dolari. Zelenski merge în Polonia și Lukașenko la Moscova

Ziua 405: Americanii mai trimit în Ucraina arme de 2 miliarde de dolari. Zelenski merge în Polonia și Lukașenko la Moscova

În ziua 405 de război portul strategic ucrainean Odesa a fost lovit de drone rusești, fiind înregistrate mai multe pagube.

Noaptea trecută, Rusia a trimis 17 drone Shahed, de fabricaţie iraniană, pentru a ataca Ucraina. 14 dintre ele au fost distruse.

Volodimir Zelenski a dat de înţeles, în mesajul transmis zilnic către ucraineni, că se apropie ziua contraofensivei şi că se fac pregătiri intense în acest sens. Cei mai importanţi generali sunt deja pe linia frontului.

În Rusia, Parlamentul vrea să introducă o legislaţie şi mai dură după uciderea bloggerului militar Vladen Tatarski: pedepsele pentru terorism vor fi înăsprite. Iar Kremlinul încearcă să finanțeze și să dezvolte companii militare private alternative pentru a înlocui grupul Wagner.

De peste ocean, SUA anunţă un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari.

Două vizite sunt anunţate pentru miercuri: Volodimir Zelenski merge în Polonia, iar preşedintele Belarus, Alexander Lukaşenko, ajunge la Moscova, unde va sta două zile şi se va întâlni cu Vladimir Putin, marele său aliat.

Situația pe front

  • Portul Odesa lovit de drone - Drone ruseşti au lovit portul strategic ucrainean Odesa, au anunţat marţi dimineaţă autorităţile locale, adăugând că au fost înregistrate pagube. "Inamicul tocmai a lovit Odesa şi districtul Odesa cu drone de atac", au precizat autorităţile locale într-un comunicat pe Facebook, referindu-se la vehicule aeriene fără pilot.
  • Atac cu 17 drone - Rusia a trimis 17 drone Shahed, de fabricaţie iraniană, pentru a ataca Ucraina noaptea trecută, a anunţat marţi dimineaţă comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene. Sistemele sale de apărare aeriană au distrus 14 dintre ele. "În total, au fost înregistrate până la 17 lansări de atacuri cu UAV (vehicule aeriene fără pilot), probabil din zona coastei estice a Mării Azov", a precizat comandamentul.
  • Se apropie contraofensiva - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat de înţeles, în mesajul transmis către compatrioţi luni seara, că se apropie ziua contraofensivei şi că se fac pregătiri intense în acest sens, cei mai importanţi generali fiind deja pe linia frontului. „În fiecare zi devenim mai puternici, în fiecare zi aducem mai aproape ziua în care statul terorist va da socoteală”, i-a asigurat Volodimir Zelenski pe ucraineni.
  • Structurile defensive ale Rusiei - Noi imagini din satelit realizate de Maxar Technologies dezvăluie o rețea complexă de tranșee care arată că Rusia a construit zeci de structuri defensive, pe mulți kilometri. Amploarea celor din Crimeea iese în evidență, spun experții.
  • Rusia utilizează zilnic 20 de bombe ghidate - Forţele ruse utilizează zilnic aproximativ 20 de bombe aeriene ghidate 'cu planare' (glide bomb, în engleză) pe întreaga linie a frontului, pentru a nu-şi trimite avioanele în zona în care pot fi lovite de apărarea antiaeriană ucraineană, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat.
  • Zelenski vrea să-l închidă pe Putin în beci - Volodimir Zelenski vrea ca omologul său rus Vladimir Putin să fie închis într-un beci fără toaletă, după ce a vizitat Iahidne, un sat ucrainean eliberat în urmă cu un an, a cărui aproape întreagă populaţie a fost sechestrată de către ocupanţi ruşi într-un beci. ”După ce am văzut asta, vreau ca preşedintele rus să-şi petreacă restul vieţii într-un beci cu o găleată în loc de toaletă”, a spus Zelenski.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin face Consiliu de Securitate - Vladimir Putin va prezida miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse pentru a analiza situaţia de securitate din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate în septembrie anul trecut de Rusia, deşi pe teren le controlează doar parţial. "Vor fi analizate chestiuni legate de respectarea legilor, a ordinii şi securităţii publice în teritoriile republicilor populare Doneţk şi Lugansk, precum şi în regiunile Zaporojie şi Herson", a anunţat Kremlinul. Principala intervenţie în şedinţa online va fi a ministrului de Interne, Vladimir Kolokolţev.
  • Lavrov amenință UE - Occidentul încearcă să bage zâzanie între Rusia şi China, invocând relaţii inegale şi dependenţa Moscovei de Beijing, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, într-un interviu apărut marţi în publicaţia rusă Argumentî i Faktî, în care a atacat și UE: „Uniunea Europeană a pierdut Rusia. Dar este vina sa. Ţările membre ale UE şi liderii UE sunt cei care declară în mod deschis că este necesar să provoace, aşa cum o numesc ei, o înfrângere strategică Rusiei. Ţările UE pompează arme şi muniţie regimului criminal de la Kiev, trimit instructori şi mercenari în Ucraina. Din aceste motive, considerăm UE drept o asociaţie neprietenoasă. Ca răspuns la paşi ostili, vom acţiona în mod dur, dacă va fi necesar”.
  • Legislație mai dură - Parlamentul rus intenţionează să introducă o legislaţie şi mai dură după uciderea bloggerului militar Vladen Tatarski într-o cafenea din Sankt Petersburg. "În viitorul apropiat, vom propune amendamente care vor înăspri pedepsele pentru terorism", a declarat pe Telegram Vasili Piskariov, şeful comisiei de securitate din Duma de Stat. Schimbările nu se referă doar la atacurile teroriste în sine, ci şi la sprijinirea, încurajarea şi diseminarea propagandei teroriste, a declarat Psikariov.
  • Putin vrea să înlocuiască Wagner - Rusia încearcă să finanțeze și să dezvolte companii militare private (PMC) alternative pentru a înlocui grupul Wagner, precizează Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică. Conducerea militară rusă dorește probabil o PMC de rezervă asupra căreia să aibă mai mult control.
  • Rusia se apără - Rusia s-a apărat luni împotriva avalanşei de critici la adresa exercitării preşedinţiei Consiliului de Securitate în luna aprilie, dând asigurări că nu va abuza de această poziţie. "Rusia nu abuzează de prerogativele preşedinţiei. Există, pe de o parte, poziţia naţională şi, pe de altă parte, rolul preşedinţiei Consiliului", a subliniat ambasadorul rus Vasili Nebenzia.
  • Kremlinul a ameninţat azi cu contramăsuri, după aderarea la NATO a Finlandei, şi cataloghează extinderea alianţei militare occidentale drept o atingerea la adresa securităţii Rusiei. Finlanda devine marţi al 31-lea stat membru al NATO. Detalii AICI
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Miliarde de la americani - Statele Unite au anunţat încă 2,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Asistența militară include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc și camioane cu combustibil, a anunțat marți Pentagonul. Departamentul Apărării (DoD) precizează că va trimite Ucrainei muniție pentru HIMARS, interceptoare de apărare aeriană și cartușe de artilerie, sisteme antiblindare, arme de calibru mic, vehicule de transport cu echipamente grele.
  • Două vizite sunt anunţate pentru miercuri: Volodimir Zelenski merge în Polonia, iar preşedintele Belarus, Alexander Lukaşenko, ajunge la Moscova, unde va sta două zile şi se va întâlni cu Vladimir Putin, marele său aliat.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇