Turcia și Ungaria nu au fost invitate la marele Summit pentru Democrație. Ce mesaj transmite Biden

Turcia și Ungaria nu au fost invitate la marele Summit pentru Democrație. Ce mesaj transmite Biden
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administrația Biden organizează săptămâna viitoare Summit-ul pentru Democrație și îl folosește pentru a da un semnal puternic statelor care în teorie sunt aliate, dar în practică au demonstrat în ultima perioadă poziții ce avantajează Rusia.

Astfel, printre reprezentanții celor aproape 120 de state invitate nu se vor număra cei ai Turciei și Ungariei.

Cele două state membre NATO Turcia și Ungaria au fost excluse de la masa summit-ului despre care echipa lui Biden spune că e menit să susțină democrațiile din întreaga lume și să stopeze ascensiunea autocrațiilor.

ADVERTISING

Trei oficiali de la Casa Albă au confirmat pentru SitRep informația, spunând că astfel Administrația Biden își arată îngrijorarea cu privire la încălcările statului de drept din cele două state, potrivit Foreing Policy.

Ambele state întârzie aderarea la NATO a Suediei și Finlandei și liderii lor au făcut declarații în favoarea Rusiei. Ungaria a împiedicat de multe ori la nivelul UE sancțiuni mai dure împotriva regimului de la Kremlin și Administrația lui Viktor Orban tocmai a anunțat că, dacă Putin ar veni pe teritoriul Ungariei, nu ar fi arestat, în ciuda mandatului emis de Tribunalul Penal Internațional de la Haga.

ADVERTISING

În cazul Turciei, este un semnal puternic împotriva actualului președinte Recep Tayyip Erdogan, care se va confrunta în mai cu cel mai tensionat scrutin din cei 20 de ani de când se află la putere.

Însă oficialii americani insistă că nu trebuie pus atât de mult accent pe lista invitaților.

„Statele Unite nu sunt interesate ca acest eveniment să fie văzut ca o judecată atotcuprinzătoare asupra puterii democrației unei alte țări. Nu aceasta este intenția. Când vine vorba atât de Turcia, cât și de Ungaria, ne angajăm să ne consolidăm în continuare relațiile cu ambele țări. Ambii sunt aliați importanți ai NATO și lucrăm împreună la multe chestiuni de interes reciproc”, a spus unul dintre cei trei oficiali, sub protecția anonimatului.

ADVERTISING

Experții de politică externă speră că summit-ul poate servi drept „contrapondere” pentru ascensiunea autocrațiilor.

„Există o divizare fundamentală în acest moment între liderii care își duc țările într-o direcție mai represivă, închisă și mai autoritară și cei care aleg o direcție mai deschisă și mai incluzivă”, spune Thomas Perriello, director executiv pe SUA al Open Society Foundations.

În cadrul Summit-ului pentru Democrație, ce se desfășoară între 28 și 30 martie, vor avea loc mai multe evenimente la Washington și patru țări partenere — Costa Rica, Coreea de Sud, Țările de Jos și Zambia — atât cu prezență fizică, cât și online.

Summit-ul este la a doua ediție, prima având loc în 2021. Nici atunci Ungaria și Turcia nu au fost invitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇