Proiectul de îngheţare a tarifelor RCA pe şase luni elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţe a fost retras de ASF, la presiunile pieţei.
Atât asiguratorii, cât şi transportatorii s-au pronunţat vehement împotriva lui.
Aşa că proiectul nu este inclus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de vineri, întrucât a fost retras de ASF, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că proiectul va fi aprobat de Executiv săptămâna viitoare.
“Aveam ordonanţa de urgenţă a domnului ministru Boloş, care este dată şi trebuie să o analizăm şi să o aprobăm. De asemenea, mai era hotărârea de guvern privind plafonarea preţurilor la RCA, document care a fost retras de către ASF până la armonizarea tuturor opiniilor şi argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparenţă a proiectului de HG şi acesta va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern.
ASF nu ştia când va fi gata analiza
”Proiectul a fost pus în dezbatere publică, în urma observaţiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observaţiile, toate notele care s-au făcut cu privire la proiectul iniţial. Facem astfel o analiză a punctelor de vedere exprimate”, a declarat de dimineaţă Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, pentru Digi24.
El a explicat că fiecare parte implicată a făcut propria analiză a proiectului şi a venit cu propriile observaţii.
”Noi trebuie să le analizăm cu amănuntul pe fiecare”, a adăugat el.
Au fost aduse note de completare sau modificare din partea reprezentanţilor pieţei de asigurări.
”Este firesc să ţinem cont de astfel de observaţii făcute în perioada de dezbatere, de aceea, proiectul a fost retras, tocmai ca să facem o analiză asupra acestor observaţii”, a arătat el.
Daniel Apostol a fost întrebat şi la Prima News de ce a fost retras proiectul.
“Când am anunţat iniţial proiectul, era consecinţa unei analize realizate cu reprezentanţii principalilor asiguratori, proiectul a fost pus apoi în dezbatere publică înainte a fi un obiect de lucru pe masa Guvernului. Acum au fost emise mai multe observaţii pe acest proiect de către părţile interesate. Noi am retras proiectul pentru a face o analiză a acestor observaţii”, a afirmat Daniel Apostol.
Întrebat cât ar putea dura această analiză, câteva zile sau câteva săptămâni, Daniel Apostol a răspuns că ar fi o speculaţie să afirme acest lucru, precizând că la finalizarea analizei va fi făcută noua propunere.
Proiectul care vizează tarifele RCA a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţe miercuri.
Autorităţile voiau astfel să îngheţe temporar, pentru 6 luni, tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022.
În situaţia în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie, 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, ”astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.
Comisionul de distribuţie se limita la un maximum de 8% din prima brută încasată.
În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor RCA, se arăta în document, iar prin această măsură „se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.