Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, a explicat în Senat propunerea pentru piaţa RCA.
Nu este vorba de plafonare, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022.
Planurile ASF pentru piaţa RCA, ca urmare a prăbuşirii Euroins, prevăd noi măsuri de compensare a eventualelor mici pierderi şi un proiect de lege prin care contribuţia către Fondul de Garantare se va transforma în contribuţie specială, a spus Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, în cadrul audierii din Senat, citat de Mediafax.
“Nu este vorba de plafonare, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022. Propunerea noastră către Ministerul de Finanţe este de vânzare efectivă la tarifele anului 2022.
Având în vedere calculele şi componentele tarifelor de referinţă, am discutat cu companiile de asigurări care fac RCA pe piaţa românească şi au făcut simulări pe propriile portofolii, iar această diferenţă care ar putea să existe, am convenit că împreună, în afară de acest pachet primar, mai venim cu câteva lucruri de compensare a eventualelor mici pierderi”, a spus Cristian Roşu.
În martie 2022, media distribuţiei pe aceste poliţe RCA era de peste 12%, iar în acest moment se blochează această distribuţie la 5%.
“Din acest loc dăm o marjă de 7-8% de acoperire a eventualelor pierderi semnalate. Venim cu o altă măsură prin care anulăm contribuţia pe care asigurătorii o plăteau. Există un proiect de lege care, prin adoptarea sa, contribuţia către Fondul de Garantare se va transforma în contribuţie specială. Acesta este un credit pe care îl vor acorda FGA, pe care îl vor recupera. Acesta nu se va regăsi în cheltuiala directă din preţul final”, a mai adăugat Cristian Roşu.
La rândul său, în aceeaşi şedinţă de la Senat, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Nicu Marcu a spus că City Insurance şi Euroins nu au fost Albă ca Zăpada şi au primit amenzi în valoare de 16 milioane lei într-un an şi jumătate. Detalii AICI
Conducerea ASF a participat, luni, la comisiile reunite de Buget şi Economică din Senat, pentru a da explicaţii cu privire la tarifele RCA şi la insolvenţa Euroins.
Parlamentarii AUR au venit cu mai multe foi cu mesaje de protest.
Ulterior, la finalul audierii, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Nicu Marcu a confirmat că Autoritatea propune Ministerului de Finanţe o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022, informează News.ro.
„Vrem să propunem o reglementare Ministerului de Finanţe, astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână în piaţa cele din 2022. Deci efectul pe următoarele şase luni până când dispare cel al ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii”, a afirmat Nicu Marcu.
Acesta a spus că e o anomalie faptul că piaţa din România este una dominată de RCA: „Această piaţă în comparaţie cu alte pieţe din lume, din Europa şi internaţional, este dominată într-adevăr de RCA, o anomalie pentru piaţa din România pentru că în general companiile de asigurări, cele solide, se bazează pe alte categorii de asigurări, nu pe cele RCA. O companie care ajunge să aibă din cifra de afaceri mai mult de 80% RCA este o companie care nu va putea să supravieţuiască niciodată”, a precizat Marcu, luni la Parlament.
Cum se va face revenirea la preţul din martie anul trecut
Întrebat cum va fi făcută această revenire la tarifele din martie 2022 şi dacă vor fi compensate service-urile, în condiţiile în care acestea cer preţul de acum la tarifele crescute, şeful ASF a spus că „prin proiectul de HG avem nişte compensaţii”.
„Nu şi pentru companii şi pentru service-uri. Noi nu discutăm de service-urile. Noi nu reglementăm service-urile. Interesul nostru este consumatorul, da? Omul. Noi reglementăm de aşa natură încât companiile de asigurări aflate în piaţă acum să nu piardă, astfel încât să poată să susţină în perioada următoare cota de RCA care se va repartiza”, a precizat el.
Acesta a explicat de ce nu poate fi propus un tarif minim pentru poliţele RCA: „Nu avem cum să facem aşa ceva, pentru că legislaţia europeană şi naţională nu ne permite să impunem tarife minime pe piaţă”, a precizat el.
Vicepreşedintele ASF Cristian Roşu a arătat că service-urile nu vor fi afectate de revenirea la prețurile de anul trecut: „Tarifele de primă care vor fi vândute de societăţile de asigurări vor fi cele în vigoare la martie 2022, astfel încât ele vor absorbi rata inflaţiei din această perioadă. În rata inflaţiei se află şi preţurile service-urilor. Deci pe service-uri nu le afectează cu nimic”.
Cristian Roşu a mai spus că service-urile nu vor refuza repararea mașinilor pe baza polițelor Euroins.