Șeful Insepectoratului General de Poliție din Republica Moldova a dat detalii, duminică, într-o conferință de presă, despre planul rusesc de destabilizare dejucat de autoritățile moldovene. Anunțul a avut loc cu doar câteva ore înaintea noilor proteste pregătite de „Mişcarea pentru popor”, formată în jurul Partidului ŞOR.
Șeful Poliției, citat de jurnal.md, a spus că 10 grupuri cazate în municipiul Chișinău, din care fac parte până la 10 reprezentanți, urmau a fi instruite de un curator venit la 9 martie în Republica Moldova și apoi să provoace dezordini în masă în timpul protestelor organizate, inclusiv astăzi. Fiecare provocator urma să fie remunerat cu până la 10 mii de dolari.
Organizatorii destabilizării urmau să se folosească de persoane cu dizabilități, unele chiar și fără discernământ.
„Cel mai grav e că în acest proces sunt implicate servicii specializate din afara Republicii Moldova care planifică să creeze destabilizarea ordinii și a securității Republicii Moldova. Poliția deține informații despre organizarea de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv astăzi”, a spus șeful Poliției.
El a precizat că un agent al poliției sub acoperire a fost infiltrat în această grupare și a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă, care se prezenta sub pseudonimul Marin Sandu.
Acesta dirija acțiunile cu o altă persoană care deținea cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse, cu domiciliul în Federația Rusă. Cetățeanul din Rusiamai fusese în Republica Moldova în luna ianuarie, cu un alt pașaport, acum fiindu-i schimbat numele.
„Conform sarcinii urmau să fie 10 grupe, de la 5 până la 10 persoane care urmau să fie cazate pe anumite adrese în municipiul Chișinău. Această persoană venită din Federația Rusă la 9 martie avea obiectivul de a merge la fiecare adresă și a de a face instructajul. Pe aceste adrese au fost infiltrați agenți sub acoperire din cadrul poliției Republicii Moldova. Fiecare reprezentant al acestor grupări, care urmau să participe la destabilizări urmau să fie remunerați cu sume de până la 10 mii de dolari”, a spus Viorel Cernăuțeanu.
Provocatorii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și sportivi, și au fost asigurate de organizatorii protestelor că în caz de reținere, le vor fi asigurați avocați.
Sâmbătă, 11 martie, a avut loc o operațiune în cadrul căreia au fost ridicate 25 de persoane și conduse la Inspectoratul Național de Investigații. Marea majoritate conlucrează cu forțele de ordine și dau depoziții. 7 dintre aceștia au fost reținuți în calitate de lideri ai grupărilor enunțate. Poliția continuă munca pentru identificarea celorlalte persoane implicate.
Șeful IGP a mai precizat că această grupare avea posibilitatea de a perfecta acte de identitate, vize de o calitate superioară, cu ajutorul unor scanere speciale, ce le permitea liderilor acestor grupări să poată călători cu identități false. Atât pe parcursul zilei de sâmbătă, dar și în noaptea de sâmbătă spre duminică, aceste grupări au fost destructurate, au fost documentate și toate persoanele au fost interogate.
Duminică este anunțat un nou protest la Chișinău
„Mişcarea pentru popor”, formată în jurul Partidului ŞOR, are de gând să organizeze duminică un nou protest la Chişinău. Poliţiştii au avertizat că nu vor tolera nicio formă de provocare sau agresiune, scrie NewsMaker.
„Cerem, în mod special, asociaţiei obşteşti cu insigne şi însemne ilegale, care se deplasează în faţa coloanei de participanţi, să fie cu feţele descoperite”, au transmis poliţiştii.
La protestul din 28 februarie, în fruntea coloanei de protestatari care au fost aduşi în centrul Capitalei s-a aflat un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme speciale de culoare neagră, cu inscripţia „Scutul Poporului”. Pe lângă faptul că au condus coloana de protestatari, bărbaţii păreau să supravegheze atent mulţimea.
Totodată, forţele de ordine au solicitat organizatorilor manifestaţiei să nu admită participarea la protest a persoanelor minore fără însoţitor.
„Solicităm informarea imediată a Poliţiei dacă cineva observă obiecte dubioase, persoane suspecte, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică. Dacă sunteţi martorii unei situaţii de destabilizare a ordinii publice formaţi imediat numărul unic 112 sau anunţaţi cel mai apropiat poliţist”, au comunicat sâmbătă oamenii legii.
Poliţia i-a avertizat pe locuitorii Chişinăului că începând cu ora 13:00 pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi str. Mihai Viteazul traficul va fi parţial blocat.
Întrebată, sâmbătă, dacă există risc de destabilizare la protestul de duminică, preşedinta Maia Sandu a declarat că „de fiecare dată există asemenea riscuri”, relatează NewsMaker.
„De fiecare dată există asemenea riscuri, dar până acum instituţiile noastre au demonstrat că ştiu să ţină situaţia sub control. Am certitudinea că şi de acum încolo vor asigura ordinea publică”, a afirmat Maia Sandu.
Anterior, deputata Partidului ŞOR Marina Tauber anunţa că pe 12 martie protestatarii vor fi „şi mai mulţi” decât la protestele din 19 şi 28 februarie.
Protestatarii vor să vină duminică în faţa Parlamentului pentru a cere ca guvernul să le plătească integral facturile pentru lunile de iarnă. De asemenea, potrivit unei declaraţii a Partidului ŞOR, manifestanţii vor cere guvernării să spună clar „Nu războiului în Moldova”, fără a preciza la ce se referă.