Oamenii de știință au descoperit în premieră o legătură între consumul de alcool al mamei și chipul copilului. Câteva trăsături ale copilului trădează un astfel de comportament al femeii nu doar în timpul sarcinii, ci chiar cu câteva luni anterior acesteia.
Un singur pahar de vin pe săptămână sau o bere, consumate cu chiar trei luni înainte de sarcină, pot duce la modificări ale feței copilului, arată un nou studiu, conform IFL Science.
Este pentru prima dată când cercetătorii au descoperit o legătură între un consum atât de redus de alcool în timpul și înaintea sarcinii și modificări la nivelul feței copiilor.
Legătura dintre consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii și sindromul alcoolic fetal, care provoacă modificări ale feței, dar și probleme de dezvoltare mentală și fizică, a fost stabilită de mai mult timp. Dar e prima oară când se descoperă că chiar și cantitățile mici contează, ba chiar și alcoolul consumat înainte de instalarea sarcinii.
În cadrul studiului realizat în Olanda, pozele a peste 5.500 de copii de 9 și 13 ani au fost introduse într-un algoritm de inteligență artificială, care a identificat anumite trăsături.
Mamele au fost întrebate dacă au consumat alcool în timpul sarcinii și chiar înainte să rămână gravide, cât de des și în ce etapă a sarcinii s-au oprit.
Femeile au fost împărțite în trei grupuri: cele care nu au băut alcool deloc cu cel puțin trei luni înainte de sarcină, cele care nu au mai băut după ce au rămas gravide și cele care au băut și înainte și în timpul sarcinii.
Cu cât mamele au băut mai mult alcool, cu atât mai semnificative erau schimbările, se arată într-un raport publicat de jurnalul Human Reproduction.
Echipa de cercetători a descoperit că toate femeile care au băut mai puțin de 12 grame de alcool pe săptămână, echivalentul a 330 de mililitri de bere sau un pahar de 175 de mililitri de vin, în cele trei luni dinainte de sarcină, au născut copii cu fețe ușor schimbate.
„Am descoperit o asociere statistică semnificativă între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de nouă ani”, a spus Xianjing Liu, autorul principal al studiului.
Algoritmul a descoperit că micuții care fuseseră expuși la alcool în pântecul mamei aveau mai multe șanse să aibă un nas ”în vânt” sau mai scurt, o bărbie proeminentă și o zonă a pleoapei inferioare mai retrasă.
Schimbările erau estompate sau imposibil de detectat de sistemul computerizat la copiii de 13 ani.