Azi e ziua în care oamenii se uită la ce fac animalele ca să afle cât mai ţine iarna. Şi iată că celebra marmotă americană Phil şi urşii de la Zoo Mureş se pare că nu s-au pus de acord.
Mai exact, Phil a prezis că iarna va dura încă şase săptămâni, iar urşii de la Zoo Târgu Mureş au dat semn că primăvara e aproape. E adevărat că, fiind pe continente diferite, se poate ca ambele predicţii să se împlinească.
Dar să le luăm pe rând.
Previziunile lui Phil
Punxsutawney Phil, celebra marmotă din statul american Pennsylvania, despre care legenda spune că poate să facă predicţii meteorologice, a ieşit din vizuina sa marţi dimineaţă, şi-a văzut umbra şi a prezis astfel că iarna va dura încă şase săptămâni în Statele Unite, informează CNN.
În fiecare an, pe 2 februarie, de Ziua Marmotei, membrii Clubului Punxsutawney Groundhog pleacă în pelerinaj la Gobbler's Knob, unde se află "reşedinţa" oficială a marmotei Phil.
Membrii clubului aşteaptă ca Phil să iasă din vizuină şi, potrivit legendei, dacă animalul îşi vede umbra, atunci iarna va mai dura încă şase săptămâni. Dacă nu, atunci primăvara din acel an va fi una timpurie.
Din punct de vedere ştiinţific, iarna se încheie oficial odată cu echinocţiul de pe 20 martie, indiferent de previziunile marmotei Phil. Însă "Mama Natură" nu ţine cont întotdeauna de calendar şi nici marmota Phil.
Deşi Phil nu deţine o diplomă în meteorologie, opinia publică din Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare, în fiecare an, previziunile sale.
Istoricul predicţiilor făcute de Phil nu este însă unul perfect. "În medie, Phil a avut dreptate în 40% din cazuri de-a lungul ultimilor 10 ani", potrivit Centrului Naţional pentru Informaţii despre Mediu.
Prognozele pentru următoarele trei luni (februarie-aprilie 2023) arată temperaturi peste valorile medii obişnuite în estul şi sudul Statelor Unite şi sub valorile normale în nord-vestul Statelor Unite, potrivit Climate Prediction Center.
Marmota Phil şi prietenii lui din Punxsutawney fac predicţii meteorologice încă din anul 1887.
În pofida istoricului său neconcludent privind previziunile meteo, marmota Phil este în continuare foarte iubită de admiratorii ei.
În definitiv, titlul său complet este "Punxsutawney Phil, Clarvăzătorul clarvăzătorilor, Înţeleptul înţelepţilor, Prognosticatorul prognosticatorilor şi Profet Extraordinar al Vremii".
Phil nu este singura marmotă căreia americanii i-au atribuit valenţe de meteorolog. De fapt, în Statele Unite există multe alte marmote ca el. State precum Ohio, Carolina de Nord, New York, Georgia, Tennessee, Wisconsin, Illinois, Maryland, Virginia de Vest şi Michigan au propriile marmote care fac previziuni meteorologice.
Ce spun urşii noştri
Avem şi noi propriile animale cu calităţi de meteorolog.
E vorba despre urşii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş, care au ieşit, tot azi, din bârlog pentru a le oferi vizitatorilor o previziune meteo referitoare la cum va fi vremea în următoarea perioadă.
Potrivit unei tradiţii populare, dacă ursul iese afară şi îşi vede umbra, se reîntoarce la hibernare, fiindcă iarna va continua, însă dacă este înnorat, atunci îşi strică bârlogul şi pleacă, semn că primăvara e aproape.
"Grădina Zoologică din Târgu Mureş a început să organizeze Ziua Ursului în anul 2000, aceasta fiind prima activitate dintr-un an. Este prima activitate educaţională (...) În momentul actual se vede că e cam înnorat şi cam ninge, aşa că primăvara este aproape.
Ceea ce pot să spun e că şi noi ne-am uitat puţin la vreme pe baza zicalei populare şi cam s-a adeverit, era întotdeauna cum 'zicea' ursul. Fireşte că au fost ani când la ora 11:00 era activitatea, iar la primul interviu era înnorat şi la al treilea deja era soare.
Se mai întâmplă şi din acesta, dar în linii mari se ştie că zicalele populare nu se bazează pe o singură sau două observaţii, acele observaţii sunt făcute în ani şi ani în şir", a declarat presei directorul adjunct al Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, Kapocz Andras.
El a arătat că, dată fiind iarna foarte blândă, nici urşii din pădure nu au hibernat şi că unul chiar a "vizitat" recent Grădina Zoologică.
"Zona noastră, dar şi toată România este plină de urşi, eu zic că e cam mare numărul urşilor şi nu e normal să apară şi în pădurile din apropierea Târgu Mureşului sau în cartiere. Există o vorbă că ursul nu e jucărie, iar oamenii trebuie să înţeleagă. E nevoie de prudenţă din partea celor care aleargă în jurul grădinii sau pe pista de alergare, trebuie să aibă o atenţie sporită. Nu prea mai hibernează, cum e şi ursul care a fost alaltăieri în 'vizită'.
În glumă am zis că a venit fiindcă ştia că vine ziua ursului şi făcea reclamă, dar a venit cu 2-3 zile mai repede. Momentan n-a făcut absolut nimic, a intrat prin gard, a făcut o plimbare şi a ieşit, dar putea să facă şi altceva", a susţinut Kapocz Andras.
Biologul Halmágyi Ildikó a arătat că scopul organizării unor astfel de manifestări cu public la Zoo Târgu Mureş este şi de a reabilita imaginea urşilor, în urma incidentelor din ultimii ani, dar că "trebuie să aducem mesajul în rândul oamenilor că ursul este foarte important şi trebuie să cunoaştem regulile şi posibilităţile de a convieţui cu specia respectivă".
Între timp, vine un val de aer polar: Temperaturile scad și la minus 20 de grade