Consiliul Local al Sectorul 2 a respins, joi dimineață, proiectul de buget propus de primăria condusă de Radu Mihaiu (USR). Social – democrații au anunțat că votează împotrivă proiectului de buget pentru că îl consideră „lipsit de viziune”.
Înainte de vot, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a precizat că bugetul pe care îl propune este cel mai mare din istoria Sectorului 2.
„Ne-am dorit ca 50% din acest buget să meargă spre investiții. Nu am reușit, din cauză că a trebuit să echilibrăm cheltuielile (în creștere – n.red.) cum ar fi cele cu energia. Dar am încredere că vom reuși anul viitor să atingem acest procent pentru investiții.
Pot să vă spun că avem bani pentru anvelopări de blocuri. Avem buget record pentru investiții în școli. Per total sunt 300 de milioane de lei, din care 21 de milioane de lei pentru reabilitarea curților de școli.
Avem bani pentru 4 grădinițe noi. Sper că în curând să fie 5 grădinițe noi. Trebuie să avem o discuție aici.
Creșa de la Ion Vlad – proiect pentru care s-a muncit foarte mult - nu se vede în buget, pentru că se face cu banii Companiei Naționale de Investiții (CNI). Nu se va vedea în buget, dar se va vedea în bunăstarea cetățenilor.
Am tăiat mult din bunuri și servicii. Era ca o găleată acolo, din care nu înțelegeam exact cum și unde se duc banii. Din bugetul pe care vi-l propun, fiecare investiție în parte trebuie votată de Consiliul Local. Și Consiliul Local poate urmări unde se duc bani.
A fost în transparență decizională. A fost discutat pe capitole, subcapitole, aliniate și anexe. Așa cum cere legea. Am avut și dezbatere publică. Mi-aș fi dorit să fie mai multe persoane, dar n-au fost. Consider eu că este un buget echilibrat”, a spus Radu Mihaiu, înainte ca proiectul să fie supus la vot.
Consilierul local Paula Pașiuc (PSD) a anunțat că grupul politic pe care îl reprezintă (format din 10 membri) va vota împotriva acestui buget, din cauză că îl consideră „lipsit de viziune clară”. Și nu mai dorește ca Sectorul 2 să fie „campion la rectificări bugetare”.
Ulterior, consilierul local Lenuța Popescu (PSD) i-a adresat mai multe întrebări lui Radu Mihaiu.
Printre ele:
- câte școli va finaliza în acest an?
- câte fonduri a atras Primăria Sectorului 2 din PNRR?
- de ce Sectorul 4 – condus de Daniel Băluță – atrage mai multe fonduri europene pentru reabilitare termică a blocurilor, în vreme ce în Sectorul 2 cetățenii trebuie să contribuie cu bani la lucrări?
Radu Mihaiu a precizat că sunt 83 de școli și grădinițe în Sectorul 2, care au 134 de corpuri de clădire. De asemenea, primarul a spus că sunt 34 de documentații în lucru și că va încerca să lucreze, dar numărul de lucrări depinde și de evoluția economiei.
Cu privire la anvelopări, Radu Mihaiu a explicat situația din Sectorul 4, susținând că primarul Daniel Băluță (PSD) „a luat de la săraci și a dat la bogați”. Ceea ce a făcut administrația lui Daniel Băluță, de fapt, a fost să profite de anumite prevederi legale și – cu votul Consiliului Local – să ateste că 43% din cetățeni au risc de marginalizare (deci au dreptul la reabilitare termică fără contribuție proprie – n.red.).
„Domnul Băluță a declarat jumătate din Cartierul Berceni ca fiind marginalizat. Că acolo oamenii nu au nimic în casă, nu au încălzire și se află în zona aceea de risc de marginalizare extremă. A luat bani de la săraci ca să îi ducă la bogați. Nu știu dacă se numește haiducie”.
Cu privire la fondurile din PNRR, primarul Sectorului 2 a spus că sunt aprobate proiecte de 134 de milioane de lei. Dar că banii vin în regim de decont abia după ce se fac cheltuielile. Și că abia după ce se termină primele investiții - la finalul lui 2023 - vor reîncepe să vină și banii.
Proiectul de buget a fost supus la vot.
Cu 12 voturi pentru, 10 voturi împotrivă și 3 abțineri, proiectul nu a fost adoptat.
Cine a picat bugetul
Consillierii PSD au votat împotrivă, așa cum au anunțat. Tot împotrivă au votat și 3 consilieri PNL, nemulțumiți că nu le-a fost adoptat un amendament care prevedea mutarea a 4 milioane de lei din bugetul Centrului Cultural Mihai Eminescu la reabilitare de curți de școli.
Potrivit directorului Centrului Cultural Mihai Eminescu, Nicoleta Paninopol, în cazul în care Centrul Cultural Mihai Eminescu ar fi rămas fără cei 4 milioane de lei, n-ar mai fi avut decât bani de salarii și unele activități educative, dar nu și pentru activități culturale (a căror organizare e obiectivul principal al instituției).
Radu Mihaiu a precizat că sunt suficienți bani pentru reparații de curți de școli (în condițiile în care nu se încep la toate lucrările imediat, ci e nevoie mai întâi de întocmire de documentație de avizare a lucrărilor de intervenție).
Fără bani pentru investiții și proiecte. Doar salarii și rate, cel puțin o săptămână
După respingerea proiectului de buget, Directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Sectorul 2, Florentina Pârvan a precizat:
„Nu vom mai primi sume din impozitul pe venit și cotele de TVA. Și am obligația din excedent și din ce s-a încasat până acum să opresc toate plățile pentru bunuri și servicii și să asigur cheltuielile de personal și datoria publică.
Am făcut deja o serie de cheltuieli de personal. Vom reveni în 7 zile și vom solicita domnului primar să inițieze punerea pe ordinea de zi a proiectului de buget. Până atunci, asigurăm cheltuielile de personal și rambursările de credite. Oprim celelalte plăți”, a precizat Pârvan.
Puteți urmări aici întreaga ședință a Consiliului Local al Sectorului 2 în care a fost picat proiectul de buget. Discuțiile pe temă amendamentului depus de PNL și apoi pe buget încep la minutul 16.37: