Tiraspolul critică dotarea Moldovei cu transportoare Piranha: Nimic bun nu rezultă dintr-o astfel de acțiune

Tiraspolul critică dotarea Moldovei cu transportoare Piranha: Nimic bun nu rezultă dintr-o astfel de acțiune

Autoproclamatele autorităţi din regiunea transnistreană s-au arătat deranjate de anunţul Ministerului Apărării din Republica Moldova privind recepţionarea unui lot de transportoare blindate Piranha din partea Germaniei.

Aşa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a afirmat că „militarizarea şi înarmarea Moldovei nu este o soluţie bună şi constructivă”, relatează TV8.md.

Într-o înregistrare video, Vitali Ignatiev a spus că nu exclude ca „această tehnică să apară în apropierea Zonei de Securitate sau direct acolo”.

ADVERTISING

„În loc să aplicăm eforturi politice şi diplomatice şi să rezolvăm cumva problema într-un mod civilizat, constructiv, vedem cu totul alte abordări care nu duc la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Moldovei nu este o soluţie bună şi constructivă. Nimic bun nu rezultă dintr-o astfel de acţiune. Acest lucru este dovedit de experienţa lumii”, a comentat Vitali Ignatiev, reprezentant al autorităţilor pro-ruse de la Tiraspol.

Primele vehicule blindate Pirahna urmau să sosească în Republica Moldova marţi, 10 ianuarie, şi au fost trimise în contextul în care armata de la Chişinău a decis să-şi modernizeze capabilităţile. Un aranjament în acest sens a fost semnat între Ministerul moldovean al Apărării şi partea germană încă din luna octombrie 2021.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Transportoarele blindate vor fi utilizate pentru instruirea militarilor care urmează să fie detaşaţi în misiuni internaţionale de menţinere a păcii, a precizat Ministerul Apărării de la Chişinău.

Pe de altă parte, Guvernul de la Chişinău a anunţat marţi că l-a numit pe Alexandru Flenchea la conducerea Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), al cărei rol este să poarte un dialog cu Tiraspolul. 

Delegaţia Republicii Moldova în CUC reprezintă interesele statului şi acordă asistenţă multilaterală procesului de reglementare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

ADVERTISING

Alexandru Flenchea este împuternicit să coordoneze aspectele de menţinere a păcii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, potrivit Guvernului de la Chişinău.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇