Ziua 319 - Moscova se laudă cu 600 de ucraineni uciși ca răzbunare pentru Makiivka. Kievul lansează un nou atac

Ziua 319 - Moscova se laudă cu 600 de ucraineni uciși ca răzbunare pentru Makiivka. Kievul lansează un nou atac

Ziua 319 de război a venit după ce s-a terminat formal armistițiul de 36 de ore decretat de Putin, dar care nu a fost respectat nici de ruși, nici de ucraineni.

De altfel, Moscova a anunțat că a „distrus” peste 600 de soldați ucraineni într-un atac masiv asupra a două cămine studențești folosite de ucraineni pe post de cazărmi. Acest atac ar fi răzbunarea rușilor pentru atacul ucrainenilor din noaptea de Anul Nou de la Makiivka.

Kievul a acuzat minciuni și a anunțat un nou atac asupra rușilor mobilizați. Și jurnaliștii de la Reuters au vizitat căminele și confirmă versiunea Kievului, că nu sunt semne de atacul de care vorbește Moscova.

Astăzi, două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părţile controlate de Rusia din regiunea Doneţk a ţării.

Prim ministrul ucrainean Denis Șmîhal, a spus că războiul purtat de Rusia a creat în Ucraina cel mai mare câmp minat din lume, de circa 250.000 km2, echivalentul a peste 40% din suprafaţa țării.

ADVERTISING

Ziua 318 de război: Rusia „terorizează” civilii, cu ocazia armistițiului. Se vorbește de o nouă mobilizare

Evoluții pe front

  • Răzbunare pentru Makiivka - Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că au fost identificate și atacate două cazărmi temporare pe care militarii ucraineni le stabiliseră în două hosteluri din Kramatorsk în care erau peste 1.300 de soldați. „În urma atacului au fost distruși peste 600 de soldați ucraineni”, susține Moscova, acesta fiind un răspuns la atacul din noaptea de Anul Nou, de la Makiivka, când Kievul spune că a ucis peste 400 de ruși și a rănit în jur de 300. Kievul nu a confirmat informația.
  • Ucraina acuză noi minciuni - Ucraina neagă că rușii tocmai ar fi ucis 600 de soldați în Kramatorsk: „E la fel de adevărat precum ce spun despre sistemele HIMARS distruse. Încearcă să răspundă la faptul că forțele Ucrainei le-au înfrânt multe trupe, au distrus multe depozite de muniție și arme, dar ei nu au desfășurat astfel de operațiuni”. Amintim că Moscova a spus că a distrus cu 7 mai multe sistemele HIMARS decât le-au fost de fapt livrate Ucrainei.
  • Reuters infirmă atacul rus - Reporterii Reuters au vizitat cele două cămine universitare despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că au găzduit temporar militari ucraineni. Niciunul dintre ele nu părea să fi fost lovit direct de rachete sau să fi fost grav avariat. De asemenea, nu sunt semne evidente că soldații ar fi locuit acolo și nici urme de cadavre sau urme de sânge.
  • Nou atac asupra rușilor mobilizați - Autoritățile de la Kiev anunță că a fost lovit un cămin studențesc din Rubizhne, regiunea Lugansk, în care erau staționați ruși mobilizați recent, din care cel puțin 14 ar fi murit.
  • Bilanțul ultimei zi a armistițiului - Statul Major General al Ucrainei susține că forțele de la Kremlin au lansat nouă atacuri cu rachete, trei atacuri aeriene și au efectuat 40 de bombardamente în ultima zi a armistițiului decretat de Putin. Atacurile au vizat infrastructura civilă, provocând victime în rândul populației civile, a precizat departamentul, potrivit dpa.
  • Ucrainenii sting lumina rușilor, dar fără a-i ucide - Autoritățile ruse din Kursk anunță că satul Tetkino de la granița cu Ucraina a rămas fără curent în urma unui atac ucrainean. Nu au fost raportate victime, atacul nu a vizat zonele rezidențiale.
  • Cuvintele false ale Moscovei - În mesajul său video nocturn, președintele Volodimir Zelenski a declarat că armistițiul rusesc nu a fost respectat în locuri precum Bahmut și a calificat afirmațiile Moscovei drept "false". "Astăzi, lumea a putut să vadă încă o dată cât de false sunt cuvintele de orice nivel venite de la Moscova. Au spus ceva despre o presupusă încetare a focului. Dar realitatea este că obuzele rusești au lovit din nou Bahmut și alte poziții ucrainene”, a spus președintele ucrainean.
  • Cel mai mare teren minat din lume - Războiul purtat de Rusia în Ucraina a creat un vast teren minat de 250.000 km2 din teritoriul ţării, potrivit prim-ministrului ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa. „În prezent este cel mai mare câmp minat din toată lumea”, a spus Şmîhal, fiind vorba despre echivalentul a peste 40% din suprafaţa totală a Ucrainei.
  • Două centrale avariate - Două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părţile controlate de Rusia din regiunea Doneţk a ţării, au declarat duminică oficiali instalaţi de Moscova. Informaţiile preliminare au indicat un mort și mai mulți răniţi în urma bombardamentelor din Zuhres şi Novyi Svit., au declarat oficialii pe canalul lor de monitorizare Telegram. Lovitura a fost efectuată folosind un sistem de lansare de rachete multiple.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Nou schimb de prizonieri - Rusia a anunțat și un nou schimb de prizonieri, mai exact că a recuperat 50 de soldați ruși care erau „în pericol de moarte în detenție” și pe care îi transferă la unități de tratament. Kievul a confirmat schimbul, obținând la rându-i eliberarea a 50 de soldați ucraineni care fuseseră capturați la Cernobîl, Mariupol, regiunile Donețk, Kiev, Cernihov și Herson.
  • Exerciții militare cu Belarusul - Belarusul anunță că va ține exerciții militare comune cu Rusia, din 16 ianuarie până pe 1 februarie, în care vor fi implicate toate forțele aeriene.
  • Rusia vrea să fabrice drone - Moscova are de gând să mute producția de drone kamikaze pe teritoriul său, în Togliatii, regiunea Samara, susțin autoritățile ucrainene.
  • Arestat în Siberia - Un rus care a afișat o pancartă anti-război în orașul siberian Novosibirsk a fost reținut. Viaceslav Pogorov, în vârstă de 34 de ani, a ieșit cu o pancartă pe care scria "Nu războiului! Eu sunt pentru pace" în Piața Lenin din centrul orașului. El a fost reținut și ulterior acuzat de discreditarea armatei ruse.
  • Rusia, judecată pentru crime - Rusia trebuie să fie adusă în faţa unui tribunal pentru „crima de agresiune” din Ucraina, cer liderii partidelor din Marea Britanie. Într-o declaraţie comună transmisă The Observer, figuri precum liderul laburist Keir Starmer, fostul secretar general al NATO George Robertson, fostul ministru de Externe David Owen şi fostul lider conservator Iain Duncan Smith spun că tribunalul ar trebui înfiinţat pentru a analiza „război vădit ilegal” pe aceleaşi principii care i-au ghidat pe aliaţi când s-au întâlnit în 1941 pentru a pune bazele proceselor de la Nürnberg pentru crime de război ale liderilor nazişti.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇