Utilizatorii celei mai mari rețele de socializare pun sub semnul întrebării statisticile oficiale după ce mai multe figuri publice au murit.
O serie de decese ale unor celebrități din China a stârnit îngrijorare în rândul populației care se teme că bilanțul infectărilor cu Covid-19 comunicat de autorități ar fi, de fapt, mai mare, relatează The Guardian.
Mulți și-au exprimat online tristețea după decesul actorului Gong Jintang, care a încetat din viață la 83 de ani, chiar în ziua de Anul Nou. El a interpretat un personaj popular în serialul „Familia lui Kang", difuzat pentru prima oară în anul 2000.
Presa a scris despre moartea lui Gong, un actor foarte cunoscut în China, însă cauza decesului nu este clară.
„Sunt foarte supărată. Reprezenta amintirile noastre pe două generații", a scris cineva pe platforma de socializare Weibo.
Luna trecută, iubitorii de operă din China au fost șocați de dispariția sopranei Chu Lanlan, în vârstă de 40 de ani, care a cântat la Jocurile Olimpice din 2008. Un necrolog difuzat de Colegiul de Operă din Beijing arată că Chu, care a studiat la această instituție, a murit din cauza unei afecțiuni. Familia îndoliată nu a făcut precizări despre cauza morții, potrivit presei locale.
Wang Jingguang (54 de ani), regizor de film multipremiat, cunoscut pentru producția „Never Come Back" din 2013, se numără printre cei care au decedat recent.
Ni Zhen, scenarist chinez în vârstă de 84 de ani, a încetat din viață luna trecută. El era cunoscut pentru scenariul filmului clasic „Raise the Red Lantern", din 1991.
O altă figură cunoscută, fostul fotbalist Wang Ruoji, a decedat în decembrie, la doar 37 de ani. Presa chineză de stat a scris că el a murit de Covid.
China a relaxat luna trecută politica restrictivă zero-Covid, decizie care a condus la o creștere a numărului de infectări și la aglomerarea spitalelor și crematoriilor.
La sfârșitul lunii trecute, Comisia Națională de Sănătate din China a încetat să mai publice bilanțul zilnic al cazurilor de Covid, iar la începutul acestei săptămâni Organizația Mondială a Sănătății a criticat Beijingul pentru raportarea deceselor provocate de Covid, avertizând că statisticile oficiale nu prezintă impactul real al epidemiei.
China a anunțat din decembrie doar 22 de decese de Covid și a restrâns mult criteriile de încadrare a acestor decese, astfel că statisticile Beijingului despre valul fără precedent de cazuri sunt considerate acum departe de realitate.
Moartea mai multor personalități nu a făcut decât să sporească neîncrederea populației în datele furnizate de autorități. Sub un hashtag postat pe Weibo care arată că "primul val de Covid nu a provocat un număr masiv de decese", referire la declarația unui oficial chinez, mulți utilizatori scriu revoltați despre o subestimare uriașă a numărului de morți. Subiectul a adunat peste 220.000 de vizualizări până vineri după-amiază.
„Fie că e vorba despre academicieni sau celebrități… sau rudele și prietenii mei apropiați, chiar simt că au murit mulți oameni, dar experții continuă să spună că nu a fost așa", a comentat cineva.
„Îi rog pe acei adulți care nu pot să vadă pădurea din cauza copacilor să se uite câți oameni au murit de Covid. Câți oameni care au adus o mare contribuție țării au murit? Toți erau celebri", a scris alt utilizator.
„Multe figuri publice au murit, iar mulți dintre ei s-au dus la o vârstă tânără", a scris luna trecută pe Weibo influencerul Haishang Yilanghua, care are 364.000 de urmăritori. „Aceste decese au fost făcute publice, dar sunt și mulți oameni obișnuiți care au suferit și au murit și despre care nu s-a scris online", a adăugat acesta.
T.D.