Putin ordonă armatei ruse încetarea focului în Ucraina pentru 36 de ore. Kievul îi răspunde. Reacții din SUA și Germania

Putin ordonă armatei ruse încetarea focului în Ucraina pentru 36 de ore. Kievul îi răspunde. Reacții din SUA și Germania
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat joi o încetare a focului de 36 de ore în Ucraina pentru sărbătorirea Crăciunului Ortodox pe rit vechi, după apelul din cursul dimineții al Patriarhului Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. El a cerut, de asemenea, părții ucrainene să declare încetarea focului în această perioadă.

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei și că atacurile Ucrainei vor continua. Și SUA și Germania au reacționat.

Ce a cerut Putin

Potrivit Reuters, care citează un comunicat de la Kremlin, Putin a ordonat încetarea focului pentru 36 de ore, începând din 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, ora 24:00.

„Ținând cont de apelul Înalt Preasfințitului Patriarh Kiril, îi dau instrucțiuni ministrului Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie a frontului din Ucraina, de la 6 ianuarie 2023 la ora 12:00 până la 7 ianuarie 24:00”, se arată în ordinul emis de Vladimir Putin.

ADVERTISING

În același comunicat, Putin solicită ucrainenilor să înceteze și ei focul în această perioadă.

„Pornind de la faptul că un număr mare de cetățeni ortodocși (pe rit vechi – n.r.) trăiesc în zonele în care au loc ostilitățile, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le permită să participe la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua de Crăciun”, mai spune Putin.

Ce i-a răspuns Kievul

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei.

"Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va fi un armistiţiu temporar", a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, denunţând ceea ce a numit "ipocrizia" Moscovei, potrivit agenţiei Reuters.

Podoliak a indicat că armata ucraineană va continua atacurile, susţinând că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu atacă teritorii străine, ci doar "membri ai forţelor de ocupaţie de pe teritoriul propriu".

ADVERTISING

Ulterior, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus într-un mesaj pe Twitter că ”armistiţiul unilateral” al Rusiei ”nu poate şi nu trebuie să fie luat în serios”.

”Preşedintele Zelenski a propus un plan de pace clar în zece puncte. Rusia îl ignoră şi bombardează, în schimb, Hersonul, în Ajunul Crăciunului, lansând atacuri masive cu rachetă şi drone de Anul Nou”, a acuzat Kuleba.

Reacția SUA, Germaniei și a ONU

Preşedintele american Joe Biden și-a exprimat scepticismul faţă de armistiţiul ordonat de către omologul său rus Vladimir Putin în Ucraina, relatează CNN.

”Sunt reticent să răspund la orice spune Putin. Consider interesant acest lucru. Era pregătit să bombardeze spitale şi grădiniţe şi biserici pe 25 (decembrie) şi de Anul Nou”, a spus Biden, adugând: ”Cred că încearcă să găsească puţin oxigen”.

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că "pretinsa" încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce "nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă", potrivit AFP.

ADVERTISING

"Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere", a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Și ONU a avut o reacție. A salutat armistiţiul anunţat de Rusia și a îndemnat la o încetare definitivă a războiului, relatează CNN. ”Crăciunul reprezintă o perioadă sfântă atât pentru ruşi, cât şi pentru ucraineni. Posibilitatea ca această perioadă sfântă să fie sărbătorită prin încetarea ostilităţilor este salutată întotdeauna de către secretarul general (al ONU Antonio Guterres), însă ea nu va înlocui o pace dreaptă, în conformitate cu Charta ONU şi dreptul internaţional”, a declarat Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU.

Armistițiu, dar nu de tot

La anunțul Kremlinului a reacționat și liderul ”republicii populare” de la Doneţk, Denis Puşilin, care a spus că ordinul lui Vladimir Putin cu privire la acest armistiţiu unilateral nu-i va opri pe separatiştii proruşi să răspundă unor eventuale acţiuni militare ale Kievului.

”Asta nu înseamnă că nu vom răspunde provocărilor inamicului”, a avertizat într-o postare pe Telegram Puşilin, ”sau că vom da vreo şansă inamicului, în aceste ore de sărbătoare, să-şi îmbunătăţească poziţiile pe linia de contact”.

Solicitarea Patriarhului Kiril și răspunsul Ucrainei din prima parte a zilei

Joi, în prima parte a zilei, Patriarhul Kiril a cerut un armistițiu în ziua Crăciunului pe rit vechi: „Eu, Kiril, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac apel la toate părțile implicate în conflictul devastator să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun din 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie la miezul nopții, astfel încât ortodocșii să poată merge la slujbe”.

În replică, Mikhail Podoliak, consilierul lui Zelenski, a spus că este vorba doar de propagandă și o capcană cinică.

„Biserica Ortodoxă Rusă nu este autoritatea globală a ortodoxiei, ci face doar propagandă de război. Biserica Ortodoxă Rusă a susținut genocidul asupra ucrainenilor, a încurajat masacrele și insistă pe o mobilizare generală. Așadar, apelul la armistițiul de Crăciun este o capcana cinică și un element de propagandă”, a spus Podoliak.

La jumătatea lunii decembrie, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel de armistițiu către Vladimir Putin. Președintele ucrainean i-a cerut liderului de la Kremlin să oprească războiul măcar de Crăciun. Ceea ce nu s-a întâmplat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇