În ziua 308 de război luptele se intensifică. O ploaie de mai mult de 80 de rachete a căzut în Herson, iar Rusia a desfășurat mai multe tancuri și vehicule blindate pe linia frontului.
Cele mai grele lupte au loc tot în jurul orașului Bahmut din estul țării, devenit oraș fantomă, pe care Rusia încearcă de luni de zile să îl ia cu asalt, și mai la nord, în orașele Svatove și Kreminna. Preşedintele Volodimir Zelenski spune că „doar câțiva” civili au mai rămas în Bahmut, unde „nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge”.
Nicio şansă de pace nu se întrevede, din moment ce Kremlinul a respins planul în 10 puncte al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a afirmat că propunerile de a pune capăt conflictului din Ucraina trebuie să ţină cont de ceea ce Moscova numeşte ''noua realitate'' a anexării de către Rusia a celor patru regiuni.
Statele Unite au declarat pe canale diplomatice că nu doresc şi nu vor să intre direct în război cu Rusia şi nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot, susţine Serghei Lavrov.
Iar exporturile de gaze ale Gazprom au ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul secolului.
Mișcări pe front
- Herson sub ploaia de rachete - Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost vizată de cel puţin 80 de rachete în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost rănite în bombardamentele asupra satului Kizomys, a declarat consilierul prezidenţial Kirilo Timoşenko. Una dintre victime este un copil de 14 ani. Cu o zi înainte, peste 50 de rachete au căzut asupra regiunii.
- Apel la evacuare - Oficialii ucraineni le cer locuitorilor din Herson să plece. Unii rezidenţi, însă, care au rămas în oraş şi în timpul ocupaţiei ruseşti, sunt reticenţi să plece, potrivit unui oficial local care ajută la evacuarea cetăţenilor. "Le spun acestor oameni că Herson este unul dintre cele mai periculoase oraşe în acest moment. Aşa că le cer să-şi imagineze că pleacă în vacanţă pentru câteva săptămâni. S-ar putea să le fie mai uşor aşa ca să se decidă să plece. Dar, cu toate acestea, o mulţime de oameni rămân în oraş", a declarat Dmitro Poddubni, membru al consiliului local din Herson.
- Lupte grele în Bahmut - Cele mai grele lupte au loc în jurul orașului Bahmut din estul țării, devenit oraș fantomă, pe care Rusia încearcă de luni de zile să îl ia cu asalt, cu costuri uriașe în vieți omenești, și mai la nord, în orașele Svatove și Kreminna, unde Ucraina încearcă să rupă liniile de apărare rusești. Preşedintele Volodimir Zelenski spune că „doar câțiva” civili au mai rămas în Bahmut, unde „nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge”.
- Bombardamente în Sumî - Forțele ruse au bombardat regiunea Sumi, a anunțat guvernatorul Dmîtro Zhîvîtskîi. Un bloc a fost distrus, dar locuitorii săi au reușit să se adăpostească.
- Ucraina contraatacă - Forțele ucrainene au lovit două depozite de muniții, un punct de control și șapte zone de concentrare a trupelor rusești în ultimele 24 de ore.
- Aproape 1.500 de prizonieri eliberaţi - Ucraina a asigurat eliberarea a 1.456 de prizonieri de război de când Rusia a invadat în februarie, potrivit președintelui Zelenski. Vorbind într-un discurs anual adresat parlamentului ucrainean, Zelenski a mai spus că a participat la 850 de evenimente internaționale de la începutul războiului.
- 700 de instalații de infrastructură critică avariate - Rusia a avariat peste 700 de instalații de infrastructură critică din Ucraina, de la începutul războiului. Acestea includ conducte de gaz, substații electrice și poduri, a declarat prim-adjunctul ministrului de Interne, Evgheni Yenin.
- Tancurile confiscate zac în hangare - Ucrainenii au pus mâna pe sute de tancuri și alte vehicule militare de la rușii care s-au retras în fugă, dar multe stau în hangare pentru că nu există piese de schimb. Fiecare brigadă de luptă are o unitate de recunoaștere tehnică dedicată căutării pe câmpul de luptă a vehiculelor și echipamentelor abandonate, pentru a le tracta apoi la hangare. Partea grea vine însă când trebuie reparate, scrie Washington Post.
Diplomaţie, arme şi ajutor
- Kremlinul a respins planul de pace în 10 puncte al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a afirmat că propunerile de a pune capăt conflictului din Ucraina trebuie să ţină cont de ceea ce Moscova numeşte ''noua realitate'' a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, anexare pe care Kievul şi Occidentul o consideră ilegală.
- Americanii nu vor să intre în război - Statele Unite au declarat pe canale diplomatice că nu doresc şi nu vor să intre direct în război cu Rusia şi nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
- Ucraina vrea drone de luptă - Ucraina a cumpărat aproape 1.400 de drone, în principal pentru misiuni de recunoaștere, și mai vrea şi modele de luptă pentru a ataca dronele explozive folosite de ruși. Ministrul Digitalizării, Mihail Fedorov, crede că dronele și sistemele de acces la Internet prin satelit, cum ar fi Starlink al lui Elon Musk, sunt foarte importante în acest nou timp de război. „Următorul pas, acum că suntem mai mult sau mai puțin dotați cu drone de recunoaștere, sunt dronele de luptă”, a spus Fedorov.
- Un francez la Kiev - Ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, se află la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov. Vizita are loc în contextul în care Franţa a organizat pe 13 decembrie o conferinţă internaţională pentru susţinerea Ucrainei.
- UE dă bani pentru autobuze şcolare - Comisia Europeană donează 14 milioane de euro pentru autobuze școlare destinate Ucrainei. Aproximativ 5,7 milioane de copii de vârstă școlară din Ucraina au fost afectați de războiul care a dus și la distrugerea a mii de școli.
- Londra trimite Sea King - Marea Britanie s-a angajat să trimită elicoptere Sea King către armata ucraineană „ca parte a sprijinului său permanent". Mai multe echipaje ucrainene au fost instruite de britanici pentru a ști să utilizeze elicopterele folosite în misiunile de salvare și căutare pe mare.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Rubla rusească a scăzut marţi cu aproximativ 3% faţă de dolar, din cauza sancţiunilor occidentale.
- Medvedev vrea interdicţie pe viaţă în Rusia pentru trădători - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a cerut miercuri interzicerea revenirii în Rusia a ''trădătorilor'' care critică din străinătate ''operaţiunea militară specială a Moscovei'' în Ucraina. Detalii AICI
- Rușii trimiși să lupte în Ucraina își pot congela gratuit sperma - Soldații ruși mobilizați pentru războiul din Ucraina vor avea dreptul de a-și criogena gratuit sperma. Igor Trunov, președintele Uniunii avocaților din Rusia, a declarat că Ministerul Sănătății a aprobat cererea de sprijin financiar pentru acest plan. Detalii AICI
- Gazprom suferă - Exporturile de gaze ale grupului rus Gazprom către principalele sale pieţe externe aproape s-au înjumătăţit în 2022, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul secolului, în condiţiile în care livrările în Europa au fost reduse semnificativ după invadarea Ucrainei. Gazprom a extras în acest an 412,6 miliarde metri cubi de gaze, cu 20% mai puţin decât în 2021, din care 100,9 miliarde metri cubi au fost destinaţi exportului. E vorba de o scădere a exporturilor cu 46% comparativ cu 2021.
- Pensionarii dau foc - Doi pensionari au fost arestaţi, pentru că ar fi încercat să dea foc biroului de recrutare al armatei. Incidentul a avut loc în Podolsk, Moscova. Un bărbat de 70 de ani a fost filmat în timp ce părea că încearcă să dea foc clădirii în care se află biroul de înrolare. El a stropit o cârpă cu benzină, a pus-o pe rama ferestrei clădirii și apoi a aprins-o. Flăcările nu s-au extins și au fost stinse rapid, fără a produce victime sau pagube importante. Se presupune că imaginile au fost filmate chiar de soția bărbatului.
- Moarte subită - Un fost general din armata rusă a murit „subit” la vârsta de 69 de ani. Decesul a fost anunţat de Uralvagonzavod, cel mai mare producător de tancuri din lume, unde generalul Alexei Maslov lucra ca reprezentant internațional de vânzări. Maslov a fost comandantul șef al forțelor terestre ruse în perioada 2004-2008. Acesta a murit de Crăciun, la un spital militar din Moscova. Cu origini într-o regiune a Rusiei de la granița cu Ucraina, Maslov avea legături strânse cu țara pe care Rusia a invadat-o în luna februarie.
- Condamnare în Crimeea - O activistă pentru drepturile omului din Crimeea, Irina Danilovici, a fost condamnată la 7 ani de închisoare după ce un tribunal instalat de Moscova în peninsula anexată a găsit-o vinovată pentru că ar fi avut un dispozitiv exploziv, un proces despre care activiştii pentru drepturile omului susţin că a fost "inventat" şi este "ilegal". Irina este activistă pentru drepturile omului, asistentă medicală şi jurnalistă. Ea a fost reţinută de autorităţile ruse la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce se întorcea de la serviciu.