Marile companii din industria lemnului au plătit la ANAF amenzi de aproape 25 de milioane de euro

Marile companii din industria lemnului au plătit la ANAF amenzi de aproape 25 de milioane de euro

Mai multe companii din industria lemnului au fost amendate de Consiliul Concurenței cu peste 26,6 milioane de euro, pentru că au făcut înțelegeri la licitațiile pentru împărțirea surselor de aprovizionare cu masă lemnoasă.

Sancțiunile au fost date în urmă cu doi ani, dar multe dintre ele au contestat amenzile. Au pierdut însă procesele, astfel că au fost obligate să le plătească, potrivit unui răspuns oferit de Consiliului Concurenței pentru PRESShub.

„Conform ultimei informări primite de la ANAF, până la sfârșitul lunii iunie a fost încasată suma de 123.883.045 de lei din valoarea totală a amenzilor aplicate, respectiv 129.684.823 de lei (aproape 25 de milioane de euro)”, se arată în răspunsul Consiliului Concurenței. 

ADVERTISING

Printre firmele amendate se numără și HS Timber Production (noua denumire a fostei companii austriece Schweighofer). Compania a pierdut procesul prin care a contestat executarea amenzii și, ca urmare, a achitat 51.799.472 de lei (peste 10 milioane de euro).

Consiliul Concurenței a analizat mai multe licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre acestea au fost încălcate regulile de concurență.

Au fost realizate unele înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

ADVERTISING

„Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani”, arată raportul Consiliului Concurenței.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇