Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 0,5% (până la 2%), ceea ce îi va afecta şi pe românii cu credite în euro.
Este a patra majorare consecutivă (după cele din iulie, septembrie şi octombrie), în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna o inflaţie record din zona euro, transmite Reuters.
Şi nu are de gând să se oprească aici. „Pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să majoreze dobânzile”, se arată în comunicatul de presă al BCE.
Decizia privind majorarea costului creditului cu 50 de puncte de bază reprezintă, totuşi, o încetinire a ritmului de majorare a dobânzilor, după mai multe majorări cu câte 75 de puncte de bază, şi vine după o decizie similară adoptată miercuri de Rezerva Federală americană.
O estimare preliminară a Eurostat arată că inflaţia în zona euro s-a situat la 10% în luna noiembrie, nivel uşor inferior celui de 10,6% înregistrat în octombrie. Scăderea a fost generată, în principal, de dinamica mai redusă a preţurilor produselor energetice.
Consiliul guvernatorilor din BCE avertizează că economia zonei euro poate înregistra o contracţie în trimestrul actual şi în următorul, din cauza crizei energetice, a gradului ridicat de incertitudine, a temperării activităţii economice mondiale şi a condiţiilor de finanţare mai restrictive.
"Potrivit celor mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului, o recesiune ar fi relativ de scurtă durată şi superficială. Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în sens descendent comparativ cu proiecţiile anterioare.
(...) În ansamblu, proiecţiile experţilor Eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024 şi de 1,8% în 2025", se precizează în comunicatul BCE.
Ce înseamnă pentru români decizia BCE
Decizia de azi îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR. Acestora le vor creşte ratele de plătit la bancă. Şi este a patra oară când vor resimţi o creştere a ratei în ultimele 6 luni.
Nu sunt afectaţi însă şi cei care au luat creditele în euro, însă cu dobândă fixă.