Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care stabilește un preţ maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum. Aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Legea a fost aprobată de Parlament luna trecută cu 177 de voturi „pentru”, 75 „împotrivă” şi 11 abţineri.
Astfel, preţurile la energie vor fi următoarele:
Maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi:
- clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
- clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei in care s-au depus documentele menţionate;
- clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii sub 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere;
- clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil sub 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere;
Maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat in perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh.
Totodată, consumul de energie electrică cuprins între 255 si 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, iar în cazul in care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, mai arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.
Clienții non-casnici vor beneficia de un tarif plafonat la maxim 1 leu/kWh, pentru 85% din consumul realizat, iar restul de 15% va fi facturat cu maxim 1,30 lei/kWh.
Premierul Ciucă a explicat că această grilă este aplicabilă pentru:
- IMM-uri,
- operatorii economici din industria alimentară, pescuit ori agricultură;
- unitățile medicale ori de învățământ;
- furnizorii de servicii sociale;
- operatorii de utilități publice;
- autoritățile și instituțiile publice,
- entitățile care prestează un serviciu public și sunt conduse/coordonate/controlate de autorități ale administrației publice;
- lăcașurile de cult,
- aeroporturi
- Metrorex
Pentru gaze, au rămas nemodificate tarifele plafonate la maxim 0,31 lei/kWh (aplicabil consumatorilor casnici) și la 0,37 lei/kWh (pentru non-casnici).
Legea a fost publicată și în Monitorul Oficial. Pentru a beneficia de plafonare, consumatorii trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere. Problema este însă că nu se știe, momentan, unde se depune această declarație.
Iar dacă situația nu se va clarifica curând, pentru ca oamenii să depună cererea în urmatoarele zile, nu vor putea beneficia de plafonare din 1 ianuarie.