Ziua 290: Se duc lupte grele în estul Ucrainei. Odesa a rămas fără curent. Rusia scoate din circulație hrivna în zonele ocupate

Ziua 290: Se duc lupte grele în estul Ucrainei. Odesa a rămas fără curent. Rusia scoate din circulație hrivna în zonele ocupate

Am intrat în ziua 290 a războiului din Ucraina cu noi declarații ale președintelui rus Vladimir Putin despre eventualitatea unui atac nuclear preventiv, în timp ce liderul ucrainean Volodomir Zelenski are un discurs despre pace.

De asemenea, liderul NATO și-a exprimat îngrijorarea că acest conflict ar putea ajunge în restul Europei, ALianța Nord-Atlantică fiind astfel nevoită să se implice direct.

Pe front, situația este dificilă pentru apărători, în condițiile în care invadatorii avansează încet în unele zone de pe frontul de est.

Iar Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde EUR, după ce Ungaria și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca acordarea acestui ajutor.

Declarații politice și ajutoare

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia şi-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic. Şeful statului rus a făcut această declarație, vineri, într-un răspuns la întrebarea unui reporter, în timpul vizitei în Kârgâzstan, în care i s-a cerut să-şi clarifice declaraţia de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare. În urmă cu câteva zile Vladimir Putin avertiza că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține în schimb că una dintre misiunile principale ale statului său este de a implica lumea în implementarea concretă a punctelor din formula pentru pace. ”Trebuie să repunem drapelul ucrainean în toate oraşele şi comunităţile din Ucraina, trebuie să ne asigurăm de responsabilizarea reală a statului terorist pentru acest război şi trebuie să garantăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni după sfârşitul acestui război”, subliniază liderul de la Kiev.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și NATO.
  • Şeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a acuzat Germania şi Franţa pentru eşecul unui plan de pace în Donbas, estul Ucrainei, răsturnat de invazia rusă din februarie, informează DPA. "Germania şi Franţa trebuie să plătească despăgubiri locuitorilor din regiunea Donbas. Situaţia actuală din Ucraina este un rezultat al politicilor mincinoase ale conducătorilor acestor state", a scris acesta pe Telegram.
  • Germania va trimite Ucrainei încă două sisteme de apărare antiaeriană de tip Skynex produse de Rheinmetall, a anunțat cotidianul Handelsblatt, conform Reuters. Sistemele urmează să fie livrate la începutul anului 2024.
  • Soluție pentru ca UE să ajute Ucraina - Consiliul UE a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde EUR. Propunerea a fost adoptată astăzi de Consiliu prin procedură scrisă și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare. Decizia vine după ce Ungaria și-a folosit în această săptămână dreptul de veto pentru a bloca acordarea acestui ajutor. Detalii AICI.
ADVERTISING

Situația de pe front

  • Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas - Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna”, a spus Zelenski. Cele patru orașe se află pe linia frontului în Donețk și Luhansk, care s-au mișcat foarte puțin în ultimele trei luni. „Ocupanții au distrus de fapt Bahmut - un alt oraș din Donbas, pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite”, a explicat liderul de la Kiev. Zelenski a punctat însă faptul că forțele ucrainene au ținut frontul, respingând atacurile și provocând „pierderi inamicului ca răspuns la iadul care a venit în Ucraina sub steagul rusesc”.
  • Forțele rusești au deteriorat sau distrus peste 390 de unități de învățământ de la 1 septembrie încoace, precizează Ministerul Educației din Ucraina, Serhii Shkarlet. Iar de la începutul invaziei, numărul depășește 2.800.
  • În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat cinci rachete, aproximativ 20 de atacuri aeriene și peste 80 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Ucrainenii spun că au respins atacurile rusești în apropierea a 13 așezări din est. Totodată, forțele ucrainene au lovit patru puncte de control rusești și cinci zone de concentrare a trupelor, armelor și echipamentelor militare ruse.
  • Odesa, fără curent - Oraşul Odesa, din sudul Ucrainei, a rămas aproape în totalitate fără electricitate după un atac cu "drone-kamikaze" lansat de Rusia în timpul nopţii, informează AFP. Situația este dificilă, dar este sub control, au anunțat autoritățile locale, care spun că infrastructurile esenţiale, inclusiv spitalele şi maternităţile, au acces la curent.
  • Troc Rusia - Iran - În cea mai recentă actualizare a informaţiilor pe care le are, Ministerul britanic al Apărării spune că Iranul a devenit unul dintre principalii susţinători militari ai Rusiei, iar Moscova încearcă acum să obţină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice. În schimb, este foarte probabil ca Rusia să ofere Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic de natură să transforme relaţia lor în domeniul apărării.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Moneda ucraineană, eliminată din Herson - Administraţia instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a anunţat sâmbătă că a început să schimbe moneda ucraineană hrivna în circulaţie la nivel local în ruble ruseşti și că o va scoate total din circulație în regiunile controlate de Moscova la 1 ianuarie, informează Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇