Oligarhii Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, căutaţi de justiţia din Republica Moldova, au fost puşi, vineri, pe o listă cu persoane sancţionate de Marea Britanie, a anunţat Ambasada Regatului Unit la Chişinău.
Bunurile deţinute de Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile dependente de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi îngheţate. De asemenea, cei doi nu vor putea intra în Marea Britanie, iar cetăţenilor acestei ţări li se interzice să facă orice tip de tranzacţii economice cu ei.
„Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupţie, aceste sancţiuni oferă dovezi suplimentare ale angajamentului nostru de a combate corupţia la nivel înalt în toate colţurile lumii. Este, de asemenea, dovada angajamentului nostru continuu de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanţe ilicite”, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei britanice.
„Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noştri moldoveni în ceea ce priveşte progresul tuturor cererilor de asistenţă juridică reciprocă între cele două ţări. Împreună, ne angajăm să luptăm împotriva corupţiei”, adaugă reprezentanţa diplomatică a Londrei.
O reacție a avut și președintele moldovean Maia Sandu.
"Laţul se strânge pentru fugarii corupţi din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluşi Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, ca persoane implicate în acte grave de corupţie şi finanţare ilegală. (...)
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se alătură, astfel, ţărilor care sprijină eforturile noastre anticorupţie. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunţată chiar de Ziua internaţională împotriva corupţiei. Le mulţumesc tuturor partenerilor noştri externi pentru cooperare şi sprijin în lupta noastră cu corupţii care ne-au prejudiciat statul şi cetăţenii”, a transmis Maia Sandu.
Sancţiunile vin la câteva zile după ce preşedinta moldoveană Maia Sandu a declarat, într-un discurs ţinut la conferinţa internaţională anticorupţie de la Washington, că Republica Moldova are nevoie ca alte jurisdicţii să conlucreze cu organele sale de drept şi a dat asigurări că Republica Moldova va progresa în lupta împotriva corupţiei „atunci când alte ţări nu vor mai adăposti criminali fugari şi bunuri furate din alte state”, relatează Europa Liberă.
La sfârşitul lunii octombrie, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a impus sancţiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor „pentru acţiuni legate de corupţie sistemică şi interferenţă în alegerile din Moldova, susţinută de Kremlin”.
Marea Britanie a anunţat vineri că a sancţionat 30 de entităţi sau persoane din 11 ţări, printre care Iran, Rusia, Birmania, Serbia şi Moldova, pentru „oprimarea libertăţilor fundamentale în întreaga lume". Acestea vizează „persoanele corupte, cei care au încălcat şi au abuzat de drepturile omului, precum şi autorii de violenţe sexuale în conflicte", a precizat Foreign Office.
„Este de datoria noastră să promovăm societăţi deschise şi libere în lume. Astăzi, sancţiunile noastre merg mai departe pentru a-i demasca pe cei care se află în spatele încălcărilor abominabile ale celor mai elementare drepturi ale noastre", a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly, într-un comunicat.
Londra a adoptat în 2018 o lege care îi permite să aplice sancţiuni (interdicţie de intrare, îngheţarea activelor) persoanelor acuzate de încălcări ale drepturilor omului în străinătate.