Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor, relatează Agerpres.
România nu mai este „campioana” inflației
Isărescu a explicat și care sunt factorii care au dus la creșterea inflației.
”Efectele indirecte ale majorării costului cu energia, adică transmiterea majorării costurilor cu energia în costurile mai multor produse și ale prețurilor de consum. La tendință a contribuit și seceta acută din această vară”, a spus Isărescu, citat de Economedia.
Guvernatorul BNR subliniază însă că România nu mai este „campioana” inflației, dacă ne comparăm cu ceea ce vedem în UE.
”În noiembrie 2019 România era „campioană”, cu cea mai mare rată a inflației. Pe parcursul a aproape trei ani, ne-am îmbunătățit comparativ situația, cu alte țări europene, suntem pe poziția a zecea. Sunt inclusiv țări din zona euro. Mulți cred că, dacă ai intrat în zona euro, ai scăpat de inflație. Uite că se dovedește a fi neadevărat”, a precizat Isărescu.
Despre cursul valutar
În ceea ce privește cursul de schimb valutar, Isărescu nu vede încă tendinţe periculoase, iar pe măsură ce lucrurile se vor calma, vom avea mai multă flexibilitate a cursului.
”Nu vedem încă tendinţe periculoase la cursul de schimb. El a fost relativ stabil şi ne-a ajutat. Atât ne mai trebuia, ca la majorarea de amploare a preţurilor la energie, să mai vină şi cursul de schimb cu influenţe inflaţioniste.
Pe măsură ce lucrurile se vor calma, vom vedea mai multă flexibilitate a cursului. Vom vedea unde duce piaţa”, a spus guvernatorul BNR, citat de Mediafax.