În lumina invaziei Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană vrea să știe care sunt punctele slabe din infrastructura continentală, pentru a mări viteza de reacție a forțelor armate.
Potrivit regulilor în vigoare, deplasarea în Europa a echipamentelor militare peste granițe pentru exerciții de război și alte manevre poate dura cel puțin cinci zile. Comisia Europeană intenționează să reducă acest interval și a pregătit un nou plan de acțiune pentru a depista orice breșă din infrastructura europeană care ar încetini mișcarea trupelor pe continent, relatează Sky News.
Invadarea Ucrainei a fost ca „un avertisment" pentru UE de a-și întări apărarea, atât pe teren, cât și în spațiul virtual.
„Una dintre lecțiile din livrarea armelor și echipamentului militar către Ucraina pentru a lupta contra invaziei Rusiei este că fiecare secundă contează. Mobilitatea militară rapidă este crucială pentru a răspunde la crizele care apar la granițele noastre și mai departe", a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.
Potrivit planului de acțiune al Comisiei, șoselele, podurile, căile ferate, porturile și aeroporturile vor fi evaluate pentru a vedea dacă pot face față transportării echipamentelor militare grele sau cu dimensiuni agabaritice. Elementele de infrastructură cu probleme vor avea prioritate pentru lucrări de îmbunătățire.
Planul are ca obiectiv garantarea accesului la rezerve de combustibil de pe întreg continentul și dezvoltarea unui sistem electronic pentru reducerea timpului necesar forțelor armate pentru traversarea granițelor.
În prezent, trupele au nevoie de cel puțin cinci zile pentru a-și muta echipamentele militare peste granițe în vederea unor exerciții sau a altor manevre, din cauza formalităților, procedurilor vamale și a regulilor de taxare.
Alte obiective ale planului de mobilitate militară:
- înlesnirea accesului la capabilitățile militare strategice și maximizarea colaborării cu sectorul civil pentru întărirea mobilității forțelor armate, în special în aer și pe mare;
- îmbunătățirea eficienței energetice și rezilienței climatice a sistemelor de transport europene;
- întărirea cooperării cu NATO și cu partenerii strategici importanți, precum SUA, Canada și Norvegia;
- promovarea conectivității cu partenerii regionali și alte țări, precum Ucraina și Republica Moldova.
O grămadă de piese lego care trebuie puse laolaltă
UE și NATO își combină periodic trupele pentru exerciții militare, dar au și unități de reacție rapidă care intră în acțiune în cazul unui conflict.
Ofițerii de rang înalt din Statele Unite au atras atenția, însă, în mai multe rânduri asupra barierelor administrative și fizice din calea mișcării trupelor în Europa.
Comandantul adjunct al aviației militare britanice Sean Bell a explicat că războiul din Ucraina a arătat că un "antrenament realistic" pentru Europa este crucial, dar în prezent există deficiențe în pregătirea apărării. "Suntem ca o grămadă de piese de puzzle deconectate care se află pe o masă", a spus el, adăugând că trupele trebuie să se poată pregăti împreună.
Pregătiri în spațiul virtual
UE se va concentra și asupra pregătirii din câmpul virtual. În ultimele luni, multe facilități civile, de la spitale la companii de transport maritim, au devenit ținta atacurilor informatice.
Comisia Europeană arată în planul de acțiune că trebuie strânsă colaborarea informatică dintre instituțiile civile și armată, precum și cea dintre experții statelor membre și cei de la nivel european.
Totodată, standardele de securitate informatică și cerințele certificatelor vor fi întărite și este nevoie de finanțare comună pentru a ajuta statele UE să investească în dotări informatice moderne.