Odată cu sosirea anotimpului rece, afecțiunile respiratorii devin frecvente. Tusea, strănutul, nasul înfundat devin simptome comune. Le observăm la cei din jur și sperăm să nu le experimentăm și noi. Chiar dacă virozele trec, poți rămâne cu o tuse persistentă. Deseori, aceasta este simptomul bronșitei acute. Chiar dacă pare că ai doar o tuse sâcâitoare, bronșita poate produce disconfort respirator și, în cazul pacienților cu imunitate scăzută, ca bolnavii cronici, bătrânii sau copiii, poate evolua în pneumonie. Din fericire, bronșita acută se poate trata cu succes. Dacă înveți care sunt factorii de risc, chiar o poți preveni în anumite cazuri.
Ce este bronșita acută
Bronșita acută este o inflamație temporară a bronhiilor. Apare deseori din cauza unor infecții respiratorii. Oamenii care au bronșită expectorează deseori mucus gros, pentru că organismul produce mai mult decât în mod normal, pentru a contracara infecția. Bronșita acută poate dura până la 3 săptămâni și poate apărea la orice vârstă, însă este mai comună la copiii de vârstă mică [1].
Care sunt cauzele bronșitei acute?
În cazuri mai rare, o bacterie este responsabilă de apariția bolii. Fumul, anumite substanțe și particule pot, de asemenea, declanșa bronșita acută. Însă, de cele mai multe ori, bronșita acută apare din cauza unui virus. Infecția se dezvoltă inițial la nivelul superior al aparatului respirator, adică în nas, gât sau sinusuri, apoi se răspândește la bronhii. Organismul încearcă să se apere și produce inflamarea țesutului care acoperă bronhiile. Tusea este modul prin care scăpăm de iritanți, astfel că este utilă în lupta corpului cu infecția [1]. În ce privește mucusul, rolul său este să blocheze virusurile, bacteriile, praful și alte particule. Când un număr mare de germeni invadează corpul, acesta produce mucus în exces, pentru a-i opri.
Simptomele bronșitei acute
Bronșita acută se manifestă prin:
- tuse;
- expectorare de mucus;
- senzație de oboseală;
- dificultăți de respirație;
- durere în piept;
- febră și frisoane;
- dureri corporale și cefalee;
- strănut;
- rinoree;
- stare generală alterată.
În cazurile ușoare, simptomele dispar după 4-5 zile, iar vindecarea completă are loc după 7-8 zile [1].
Cum te protejezi de bronșita acută?
Stai departe de persoanele cu viroze respiratorii
Nu este mereu posibil să previi bronșita acută, din cauză că multe infecții virale care o provoacă sunt cauzate de virusuri foarte contagioase, cum este cel al răcelii. Totuși, dacă poți, evită întâlnirile cu persoane bolnave de răceală, gripă, Covid-19 sau alte afecțiuni respiratorii care se transmit. Dacă n-ai de ales și interacționezi cu ele, păstrează distanța și roagă-le să-i protejeze pe cei din jur. Purtarea măștii de protecție, strănutul în deschizătura cotului, acoperirea gurii la tuse sunt doar câteva măsuri de bun simț cu rol în protejarea celorlalți.
Spală-te des pe mâini
Contactul cu suprafețe contaminate cu virusuri sau bacterii poate provoca o infecție respiratorie și bronșita acută. Spală-te pe mâini frecvent și evită atingerea feței după ce ai intrat în contact cu alte persoane, suprafețe comune sau substanțe iritante [2].
Nu fuma
Fumatul poate produce bronșita în unele cazuri, iar în altele o poate agrava. Renunță la fumat, pentru că acesta poate provoca bronșita cronică. Fumatul pasiv este, de asemenea, neindicat în cazuri de bronșită acută [1].
Poartă mască de protecție dacă lucrezi cu substanțe iritante
Protejează-ți plămânii când vopsești, cureți tencuiala pereților, folosești substanțe de curățare pe bază de clor și în orice situație care presupune lucrul cu substanțe iritante sau praf.
Mergi la medic
Când tusea persistă, mergi la medic. Nu doar bronșita provoacă tuse și iritații la nivelul aparatului respirator, ci și astmul și alergiile [2]. Medicul este singurul care te poate diagnostica adecvat și care îți poate prescrie un tratament eficient.
Bronșita acută poate afecta pe oricine. Ține cont de recomandările noastre pentru a limita riscul de îmbolnăvire.
Surse:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566
- https://www.nhs.uk/conditions/bronchitis/.