Descoperire surprinzătoare despre viața pe Marte

Descoperire surprinzătoare despre viața pe Marte

Șansele de a găsi viață pe Marte sunt mai mari decât se credea, mai ales dacă formele de viață sunt îngropate, arată un nou studiu.

Cercetătorii au simulat condițiile dure ale radiațiilor ionizante de pe Marte pentru a vedea cât timp ar putea supraviețui bacteriile și ciupercile uscate și înghețate, iar rezultatele au uimit pe toată lumea.

Studiile anterioare au arătat că bacteria numită Deinococcus radiodurans ar putea supraviețui peste un milion de ani în condițiile dure ale radiațiilor ionizante de pe Marte. Însă noua cercetare spulberă acest record, arătând că această bacterie ar putea supraviețui 280 de milioane de ani dacă ar fi îngropată, scrie Live Science.

ADVERTISING

Acest lucru ar putea însemna că viața ar putea fi încă latentă, îngropată sub suprafața lui Marte.

Studiul de față, realizat de oameni de știință de la Universitatea Northwestern, susține că bacteriile străvechi ar putea supraviețui în apropierea suprafeței de pe Marte mult mai mult timp decât se presupunea anterior.

Practic, arată studiul, atunci când bacteriile sunt îngropate și, astfel, protejate de radiațiile cosmice galactice și de protonii solari, ele pot supraviețui mult mai mult timp.

Aceste descoperiri întăresc posibilitatea ca, dacă viața a evoluat vreodată pe Marte, rămășițele sale biologice să fie dezvăluite în cadrul unor misiuni viitoare, se arată într-un raport publicat de jurnalul Astrobiology.

ADVERTISING

Studiul de față a arătat că bacteria, care nu ar supraviețui decât câteva ore la suprafață, poate avea o viață foarte lungă atunci când este uscată, înghețată și îngropată adânc.

Îngropată la doar 10 centimetri sub suprafața marțiană, perioada sa de supraviețuire crește la 1,5 milioane de ani. Și, atunci când este îngropată la 10 metri adâncime, bacteria ar putea supraviețui 280 de milioane de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇