Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat, joi, că ”nu regretă cursul” pe care Guvernul ei l-a urmat referitor la politica energetică şi Rusia în perioada mandatelor sale, despre care criticii spun că a lăsat cea mai mare economie a Europei prea dependentă de gazul rusesc. Ea a declarat că ”întotdeauna acţionezi conform perioadei în care te afli”, relatează Reuters.
”Întotdeauna acţionezi conform perioadei în care te afli”, a spus Merkel reporterilor în Lisabona, când a fost întrebată despre abordarea guvernului ei a relaţiei cu Rusia.
Merkel, care s-a retras din politică anul trecut, după 16 ani în calitate de cancelar, a spus că nu a crezut niciodată în noţiunea de ”Wandel durch Handel” sau în schimbarea prin comerţ.
”În acest sens, nu regret deloc deciziile, mai degrabă cred că a fost corect din perspectiva vremii”, a spus ea, adăugând că gazul rusesc ieftin a permis Germaniei să continue cu eliminarea treptată a energiei nucleare şi a celei bazate pe cărbune.
Inflaţia germană, determinată în mare parte de creşterea exponenţială a preţurilor la energie, a ajuns la 10,9%, iar guvernul s-a angajat să cheltuiască miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să plătească facturile mari la energie
”Această invazie brutală a Rusiei a adus acum o schimbare. Acesta este un punct de cotitură”, a spus Merkel referitor la politica energetică a Germaniei.
Aceasta a fost o sarcină a noului Guvern al Germaniei, condus de social-democratul Olaf Scholz, de care trebuie să se ocupe, a subliniat fostul cancelar.
Merkel a vorbit la un eveniment de anunţare a câştigătorului Premiului Gulbenkian pentru Umanitate, în calitate de preşedintă a juriului.
Germania şi alte state europene încearcă să pună capăt dependenţei lor de petrol şi gaze ruseşti, după ce Putin a lansat invazia rusă în Ucraina, ca parte a ceea ce el numeşte o ”operaţiune militară specială”.
Anul trecut, 55% din importurile de gaze germane au venit din Rusia, acesta fiind rezultatul parţial a promovării de către Merkel a relaţiilor economice cu Rusia şi a sprijinirii controversatului gazoduct Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014
Autorizarea gazoductului Nord Stream 2, conceput pentru a dubla importurile de gaze din Rusia către Germania prin Marea Baltică, a fost suspendată în zilele premergătoare invaziei ruse în Ucraina.