Bătălia europeană pentru plafonarea prețului la gaze: 13 state, între care și România, cer Comisiei o măsură pentru cel mai scump gaz din lume

Bătălia europeană pentru plafonarea prețului la gaze: 13 state, între care și România, cer Comisiei o măsură pentru cel mai scump gaz din lume

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna aceasta.

„Criza energetică… provoacă acum presiuni inflaționiste insuportabile care ne lovesc puternic gospodăriile și afacerile. Trebuie să abordăm cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul cu ridicata al gazelor naturale”, se arată în scrisoarea văzută de Politico și trimisă comisarului pentru Energie, Kadri Simson.

Mai jos, argumentele taberelor și situația energetică de facto din economia și societatea europeană.

ADVERTISING

13 state membre refuză să înțeleagă de ce trebuie să plătească gaz mai scump decât oriunde în lume

Scrisoarea, semnată de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România, invită Comisia să prezinte o propunere pe care miniștrii să o discute vineri și să o transforme în inițiativă legislativă oficială.

Europenii plătesc în prezent mai mult decât oricine altcineva din lume pentru gaze naturale – prețurile spot sunt de 6-10 ori mai mari decât cele din SUA și de peste dublu față de cele din Asia.

ADVERTISING

Liderii și diplomații din cele 13 țări susțin că nu există niciun motiv pentru care UE ar trebui să plătească mai mult pentru transporturile de GNL – din SUA, Rusia și Orientul Mijlociu – decât clienții asiatici.

Oponenții măsurii vorbesc de riscuri de aprovizionare

Țările de Jos, Ungaria și Danemarca sunt sceptice față de propunere, afirmă diplomați europeni. Politicienii, inclusiv cancelarul Olaf Scholz, la începutul acestei luni, au avertizat că există un risc de aprovizionare.

Argumentul este că, dacă UE ar impune un plafon maxim de preț al gazelor, navele cu GNL pur și simplu își vor schimba cursul și își vor vinde marfa în altă parte.

ADVERTISING

Statele care sunt în favoarea unui plafon sunt frustrate de acest raționament, argumentând că liderii lor au abordat acest risc în propunerile lor.

Unii dintre cei mai respectați lideri ai UE, inclusiv Mario Draghi, și țări cu zeci de ani de experiență în importul de GNL, precum Belgia, insistă că nu există niciun risc de aprovizionare.

Argumente pro plafonare, nervozitate la adresa Germaniei

Susținătorii ideii de plafon nu cer o simplă limită de preț, ci mai degrabă un „plafon de preț dinamic” – stabilind o limită care rămâne întotdeauna puțin peste ceea ce plătesc alți importatori, astfel încât să existe permanent un stimulent pentru vânzarea GNL în Europa.

Cu un plafon de preț, importatorii din UE ar fi plătit luna aceasta 155 euro per MWh, peste prețurile asiatice de 150 euro, dar cu mult mai mici decât cei 300 euro per MWh,sau chiar mai mult, pe care importatorii din UE au fost nevoiți să îi plătească până acum.

Dacă UE chiar vrea să își valorifice puterea economică de uniune, în loc să ofere doar acoperire pentru taxele pe care Germania le-ar putea implementa la nivel național, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să aprobe o limită a prețurilor de import sau a achiziții comune, susțin înalți diplomații UE.

Citeşte mai departe despre Bătălia europeană pentru plafonarea prețului la gaze pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇