Motivul pentru care zeci de mii de panouri solare zac în depozitele din Europa, în plină criză a energiei

Motivul pentru care zeci de mii de panouri solare zac în depozitele din Europa, în plină criză a energiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În plină criză energetică, depozitele din Europa sunt pline cu panouri fotovoltaice şi, deşi cererea pentru energie solară, atât din partea populaţiei, cât şi a mediului de afaceri, este în creştere, există o problemă: nu sunt suficienţi ingineri care să instaleze echipamentele pe acoperişuri suficient de repede pentru a ţine pasul cu comenzile.

„Energia solară este infrastructură, nu poţi să pocneşti din degete şi să devină o realitate”, spune Jenny Chase, analist la BloombergNEF, adăugând că firmele din domeniu “încep să realizeze că nu pot instala în acelaşi ritm în care se cumpără”.

ADVERTISING

Situaţia se reflectă în datele celui mai mare producător de panouri solare din lume, scrie Bloomberg. Vânzările Chinei în Europa s-au ridicat la 14,7 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie, respectiv 54 de gigawaţi – cât pentru alimentarea a 16 milioane de gospodării din Germania.

Europa va continua să instaleze în 2022 capacităţi record de producţie a energiei solare, însă cifrele ar putea fi chiar mai mari dacă logistica ar ţine pasul cu cererea, spun experţii.

Potrivit acestora, în multe ţări, firmele care se ocupă cu instalarea au agenda plină în următoarele săptămâni şi chiar luni.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇