Ce arme nucleare are Rusia și care ar fi efectul lor: O rachetă poate lovi Marea Britanie în 20 de minute

Ce arme nucleare are Rusia și care ar fi efectul lor: O rachetă poate lovi Marea Britanie în 20 de minute
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că Rusia deține „diferite arme de distrugere în masă” după ce i-a acuzat pe liderii occidentali de „șantaj nuclear” la adresa țării sale. Măcar în această privință liderul de la Kremlin știe bine pe ce se bazează: Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Potrivit Federației oamenilor de știință americani, Rusia are un inventar de 5.977 de arme nucleare, cel mai mare din lume. Spre comparație, Statele Unite au 5.458 de arme nucleare, Franța are 290, iar Marea Britanie – 225. Aproximativ 90% din toate armele nucleare ale lumii sunt deținute de Rusia și Statele Unite, arată o analiză publicată de Sky News.

ADVERTISING

Buletinul savanților din domeniul atomic arată că arsenalul nuclear rusesc include 4.477 de focoase, din care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice la sol, pe rachetele submarinelor și în bazele aeriene ale bombardierelor strategice. Rusia deține alte 977 de focoase strategice și o rezervă de 1.912 focoase non-strategice.

Numărul exact al focoaselor și al armelor nucleare din Rusia este, însă, ținut secret, din rațiuni de securitate.

Arsenalul nuclear al Moscovei a trecut printr-un amplu program de modernizare, menit să înlocuiască cea mai mare parte a armelor moștenite din era sovietică. Totodată, au fost introduse noi tipuri de arme.

ADVERTISING

Ce poate să aibă Putin în minte când amenință cu un atac nuclear

Rachetele balistice intercontinentale rusești au capacitatea de a lovi și distruge majoritatea orașelor importante din lume, precum Londra și Washington. Acestea ating viteza maximă la aproximativ zece minute după lansare. O rachetă balistică intercontinentală lansată din Rusia ar lovi Marea Britanie în 20 de minute.

În martie, Putin a provocat neliniște în întreaga lume, după ce a plasat forțele nucleare în stare de alertă ridicată. "Asta înseamnă tot echipamentul, precum rachetele balistice intercontinentale care pot lovi SUA și Europa. Focosul unei rachete are o forță între 300 și 800 de kilotone de TNT (trinitrotoluen - n.red.). 3.000 de kilotone sunt suficiente pentru a distruge Washingtonul, Londra sau Parisul. Ar trebui să înțelegem că acum miza Ucrainei a devenit una globală", a declarat atunci pentru Sky News generalul britanic Richard Barrons, expert în apărare.

Nici armamentul cu rază mică de acțiune al rușilor nu este de neglijat. Barrons a menționat tunul 2S7, de calibru 203 mm, cu o rază de acțiune de 37 de kilometri, care trage cu muniție ce cântărește 110 kilograme. "Poate efectua un bombardament nuclear de o kilotonă, echivalentul a 1.000 de tone de TNT. Așadar, când președintele Putin începe să vorbească despre opțiunea nucleară, s-ar putea să aibă în minte ceva de genul acesta", a explicat el.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, președintele Rusiei ar putea apela și la rachetele Iskander, cu o rază de acțiune de 500 de kilometri. "În varianta convențională, acestea au o încărcătură de 480 de kilograme de muniție, care este masivă, cu o precizie de vreo cinci metri. Poate fi folosită pentru a trage o încărcătură nucleară de cinci până la 50 de kilotone. Cu o asemenea rază de acțiune și această încărcătură, ar fi absolut devastatoare", a estimat generalul.

Care e procedura de lansare a armelor nucleare în Rusia?

Oricât de amenințător este Putin în discursurile sale, trebuie menționat faptul că arsenalul devastator al celei mai mari puteri nucleare a lumii nu se află la discreția unui singur om. Președintele țării, ministrul Apărării sau șeful Statului Major General al Armatei trebuie să dea permisiunea pentru folosirea valizei nucleare.

Doctrina militară nucleară a Rusiei permite folosirea în conflictele convenționale a armelor tactice nucleare, cu un număr limitat de explozii nucleare, pentru a determina retragerea inamicului.

Denumirea de arme tactice nucleare este folosită pentru arsenalul care poate fi desfășurat pe câmpul de luptă, precum în Ucraina.

Asia se umple de rachete nucleare

Alte țări cumpără sau își dezvoltă rachetele nucleare, din rațiuni de securitate sau pentru a reduce dependența de alți furnizori. Înainte de încheierea acestui deceniu, Asia în special va fi înțesată de rachete mai sofisticate ca oricând, care zboară mai departe și mai repede, lovind mai puternic.

China, de exemplu, produce în masă rachetele sale DF-26, o armă multifuncțională cu o rază de acțiune de până la 4.000 de kilometri. Taiwan și Japonia își măresc stocul de rachete și sistemele de apărare antirachetă.

La rândul lor, Statele Unite dezvoltă noi arme pentru a contrabalansa influența Beijingului în Pacific.

Potrivit Federației oamenilor de știință americani, la începutul acestui an nouă țări dețineau aproximativ 12.700 de focoase nucleare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇