Moțiunea de cenzură a PSD, pe muchie de cuțit. De ce sunt mai multe șanse să nu fie votată?

Moțiunea de cenzură a PSD, pe muchie de cuțit. De ce sunt mai multe șanse să nu fie votată?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a pus speranțe mari în moțiunea de cenzură de astăzi. Este primul mare examen politic al noului lider ales în urma congresului.

PSD are nevoie de 233 de voturi pentru a demite Guvernul Orban. Partidul condus de Marcel Ciolacu, la ora votului, se poate baza pe maximum 205 voturi venite de la parlamentarii social-democrați. Pentru adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului, Ciolacu mai are nevoie de cel puțin 28 de voturi. 

Victor Ponta, fost președinte PSD, acum liderul Pro România, anunță că are de partea sa 24 de parlamentari. De asemenea, el susține că aceștia vor fi prezenți în sala de ședință și că vor vota împotriva actualului guvern. 

Pe de altă parte, Ponta anunță într-o postare pe Facebook că moțiunea de cenzură nu va trece din cauza faptului că un număr de parlamentari PSD vor lipsi de la vot, iar grupul minorităților va vota împotriva demiterii guvernului.

“UDMR a făcut blat cu PNL și nu va vota moțiunea. <Conservele> securiste din PSD (Brăila, Dolj…) s-au asigurat însă că pleacă câte un parlamentar pe zi către PNL. Așa cum au ajutat la investirea Guvernului Orban 1, în noiembrie, așa cum l-au prostit pe Ciolacu să voteze Guvernul Orban 2 în Martie, e blat. Parlamentarii de la minorități și neafiliații au constatat, spre uimirea lor, că nimeni nu i-a contactat să voteze pentru moțiune și au înțeles mesajul că nu trebuie să treacă”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISING

Trebuie precizat că grupul minorităților are 17 deputați și mai mult de jumătate dintre ei au votat în ultimii patru ani împotriva PSD. E foarte posibil ca Ludovic Orban să fi negociat cu fiecare dintre ei, astfel încât să se asigure că moțiunea nu va trece.

Ponta acuză un blat între PSD și PNL la moțiunea de cenzură: Rezultatul cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămânem cu Orban

PSD, în fața unei mari înfrângeri

Dacă situația prezentată de Victor Ponta e adevărată, se poate spune că Guvernul Orban va supraviețui votului din Parlament. 

Acest eșec al PSD poate fi un semnal important din perspectiva alegerilor locale și a celor generale. Rămânerea PNL la guvernare reprezintă un avantaj strategic în ce privește cele două tururi de scrutin.

“Cine nu se prezintă mâine sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD. Vreau să fiu cât se poate de clar din acest punct de vedere. (...) Cine din PSD mâine nu votează moţiunea de cenzură sau găseşte cauze nerealiste în a nu fi prezent înseamnă că nu face parte din echipa PSD”, a anunțat Sorin Grindeanu, vicepreședintele partidului.

De fapt, în cazul în care moțiunea nu trece, se poate spune că PSD a înregistrat o mare înfrângere înainte de prezentarea alegătorilor la urne. 

În opinia mea, această obsesie a PSD pentru demiterea Guvernului e un pariu cu șanse mai mici de 50%, fiind o strategie periculoasă doar pentru PSD.

Liberalii, dacă sunt demiși, vor da vina în campanie pe social democrați că au aruncat România în criză și vor avea muniție din plin, dacă rămân în Palatul Victoria vor avea resurse pentru a atrage primari de partea lor și de a-și asigura o victorie politică în alegeri.

Ceva nou pentru PSD - o criză de care nu a reușit să profite

Marcel Ciolacu a preferat să riște, sperând ca demiterea Guvernului îi va consolida poziția în partid. 

Dar e foarte greu să-ți imaginezi că parlamentari care au părăsit PSD, cei din grupul minorităților sau cei de la UDMR își vor asuma să arunce România într-o criză politică, în timp ce avem în desfășurare o criză epidemiologică.

De când a început această criză medicală, PSD a sperat că va apărea un moment în care partidul ar putea profita de pe urma ei.

Social-democrații au sperat că oamenii nu vor accepta starea de urgență, că vor refuza să poarte măști, că se vor revolta împotriva măsurilor de distanțare și că, la un moment dat, vor vedea în PSD soluția ieșirii din criză.

Dar nu s-a întâmplat nimic  pentru că încrederea în Klaus Iohannis a rămas la un nivel ridicat, iar acesta a folosit-o, împrumutând-o PNL, partidul aflat la guvernare. 

Putea să-i fie destul de clar lui Marcel Ciolacu faptul că sunt puține șanse ca moțiunea să treacă fără sprijinul lui Iohannis.

Iohannis, cel mai important actor politic, își va impune voința

Guvernul Orban va supraviețui pentru că Iohannis vrea să supraviețuiască. Actualul președinte crede că o criză politică va face mai mult rău României decât păstrarea actualei arhitecturii a puterii. 

Demiterea Guvernului Orban ar fi fost profitabilă atât pentru PNL, cât și pentru Iohannis, din punct de vedere politic. Cum am spus, ar fi fost mult mai ușor să duci o campanie electorală în care să ai un adversar pe care să poți da vina, cum e PSD.

Dar, în opinia mea, calculele politice au arătat că PSD va fi înfrânt în alegerile locale și fără a mai fi nevoie de o criză politică.

Și asta pentru că social democrații trec printr-o criză majoră la nivelul partidului. Nu mai au lideri, persoane credibile care să recâștige încrederea electoratului. Să vii cu Grindeanu, premierul de paie al lui Dragnea, compromis de adoptarea Ordonanței 13, și să-l faci promotorul noului program de guvernare al partidului arată profunzimea acestei crize.

Tot încercând să profite politic de epidemie, PSD a uitat să-și rezolve problema cu alegătorii români.

A rămas un partid care poartă pe umeri eșecul unei guvernări de trei ani, perioadă în care România a fost într-o criză continuă, cu un sistem democratic aflat în permanență sub amenințarea autoritarismului promovat de Liviu Dragnea, liderul partidului de la acea vreme.

Degeaba avem astăzi ciocniri între Marcel Ciolacu și Victor Ponta, problema e că actualii și foștii social democrați nu au ce să ofere alegătorilor din România.

După zeci de ani în care au promovat mediocritatea, corupția și nepotismul, transformându-le în politică de stat, e greu să mai găsești pe cineva pe care să-l poți păcăli cu “viziunea” PSD.

Un virus care nu crede în programul de guvernare PSD

Atât Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea au ajuns liderii formațiunii, promițându-le baronilor locali că-i vor “scăpa de procurori”.

Acesta a fost singurul motiv pentru care au fost aleși. Acesta a fost motivul pentru care au avut acces la resurse nelimitate și au putut promova un program politic, păcălind oamenii afectați puternic de criza economică.

Dar astăzi niciun președinte de partid politic, după ce s-a întâmplat în perioada 2016-2019, nu mai poate face promisiuni  că poate modifica sistemul de justiție sau, chiar dacă le-ar face, nu-l mai crede nimeni.

În plus, criza de astăzi, provocată de un virus, nu poate fi îndepărtată cu promisiuni populiste. De aceea, întreaga structură toxică construită în ultimii opt ani de social-democrați s-a prăbușit.

Pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul să fie demis, e nevoie de un număr de 233 de voturi. În acest moment, PSD și Pro România au un maxim de 230.

Alte articole interesante pe tema moțiunii de cenzură:

Dan Barna anunță că USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură: România nu are nevoie de circul PSD

UDMR nu ştie dacă susţine moţiunea de cenzură. Se mai gândeşte până în ziua votului. Trei scenarii dacă Guvernul pică

Iohannis, despre moţiunea de cenzură: Mi se pare neavenită. Asta arată că PSD nu e doar cinic, este şi iresponsabil


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇