Pe lista afecțiunilor dermatologice, dermatita seboreică ocupă unul dintre locurile fruntașe: este relativ frecvent întâlnită, afectează orice vârstă, iar simptomele pot varia în intensitate de la cele mai discrete, la unele relativ intense și deranjante.
Ce este dermatita seboreică?
Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată frecventă care se localizează cel mai adesea la nivelul scalpului, dar se poate extinde și către alte zone ale corpului: fața, partea superioară a pieptului și spatele [1].
Atunci când afectează scalpul bebelușilor, dermatita seboreică poartă denumirea de cruste de lapte. Crustele de lapte apar la majoritatea micuților în primele săptămâni de viață și dispar, treptat [2].
De ce apare dermatita seboreică?
Cauzele precise ale dermatitei seboreice nu sunt cunoscute, dar se crede că există doi factori principală implicați în acest mecanism.
Primul factor este reprezentat de o supraproducție de sebum, care acționează asemănător unui factor iritant și care poate fi determinată de un dezechilibru hormonal [3].
Cel de-al doilea factor determinant este Malassezia, un microorganism care se regăsește în mod normal la nivelul pielii și care se poate înmulți necontrolat, determinând un răspuns inflamator. Consecința este o creștere a producției de sebum [1].
La bebeluși, dermatita seboreică este determinată de factori hormonali, mai precis de fluctuațiile hormonale care se petrec odată ce influența maternă se diminuează [3].
Factori de risc pentru dermatita seboreică
Deși nu se înscriu neapărat pe lista cauzelor direct determinante ale dermatitei seboreice, următorii factori pot juca un rol favorizant:
- Obezitatea;
- O igienă deficitară;
- Stresul;
- Poluarea;
- Alte afecțiuni dermatologice, de tipul acneei;
- Utilizarea produselor cosmetice cu alcool;
- Unele afecțiuni cronice de tipul infecției HIV sau al bolii Parkinson;
- Detergenții duri;
- Vremea rece și uscată;
- Unele medicamente [2].
Cum tratezi acasă dermatita seboreică?
Având în vedere cât de frecvent este întâlnită, dermatita seboreică se tratează mai întâi cu ajutorul unor remedii disponibile în farmacii, fără prescripție medicală. Abia dacă acestea nu funcționează, medicul poate lua în considerare un tratament mai agresiv.
- Șamponul anti-mătreață este una dintre cele mai folosite soluții atunci când vine vorba despre dermatita seboreică a scalpului. Utilizarea zilnică este obligatorie, pentru a se obține rezultate;
- Cremele antifungice și anti-pruriginoase sunt utile;
- Săpunurile și detergenții hipoalergenici reduc iritația de la nivelul pielii și scad inflamația;
- Clătitul foarte atent al pielii după spalat contribuie la îndepărtarea oricăror urme de săpun;
- Hainele largi, din bumbac, previn iritarea pielii [1].
Tratamentul medicamentos pentru dermatita seboreică
Dermatita seboreică este considerată o problemă cronică de sănătate, care necesită un tratament de lungă durată și o rutină atentă de îngrijire a pielii:
- Șampoane și unguente pe bază de prescripție medicală: aceste produse conțin o combinație de hidrocortizon și fluocinolon, de cele mai multe ori. Se aplică direct pe zona afectată și sunt eficiente, dar utilizarea pe termen lung poate avea efecte secundare;
- Medicația antifungică este rareori recomandată din cauza efectelor adverse serioase: afectare hepatică și riscul de apariție a unei reacții alergice;
- Psoralen și fototerapie este o combinație de remedii care contribuie la gestionarea simptomelor de dermatită. Administrarea de psoralen crește sensibilitatea pielii la radiațiile UV, motiv pentru care administrarea sa trebuie însoțită întotdeauna de protecție adecvată [2].
Dermatita seboreică a bebelușului
Crustele de lapte, cum e denumită dermatita seboreică a bebelușului, nu impun tratament, în mod obișnuit. Până la împlinirea vârstei de 6 luni, scalpul celor mai mulți bebeluși se curăță de la sine.
Pentru a îmbunătăți aspectul părului, părinții sunt sfătuiți să aplice următoarele metode:
- Spălarea scalpului cu un șampon blând pentru bebeluși, din gama dermatocosmeticelor;
- Clătirea eficientă a pielii;
- Pieptănarea părului cu o perie moale [1].
Pentru a accelera desprinderea crustelor, părinții pot folosi o cantitate redusă dintr-un ulei natural de tipul uleiului de măsline, de avocado sau de migdale. Masajul scalpului ajută la înmuierea și detașarea crustelor, fără a fi rănită pielea [3].
Dermatita seboreică are forme și gravitate variabilă, motiv pentru care și tratamentul diferă de la un pacient la altul. Medicul dermatolog este cel mai în măsură să recomande soluția adecvată și să supravegheze eficiența acesteia.
Bibliografie
- https://www.healthline.com/health/skin/seborrheic-dermatitis#treatments afisat la 19.08.2022
- https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview afisat la 19.08.2022
- https://dermnetnz.org/topics/seborrhoeic-dermatitis afisat la 19.08.2022