Când vine vorba despre alegerea ochelarilor de soare, cei mai mulți îi aleg în funcție de brand sau de stilul lor vestimentar.
Reține, însă că ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu vestimentar, ci și un scut împotriva numeroaselor elemente dăunătoare din mediu, cum ar fi praful, nisipul sau razele ultraviolete.
Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre ochelarii de soare și importanța acestora pentru sănătatea ochilor.
3 metode prin care ochelarii de soare protejează ochii
Calitatea ridicată a ochelarilor de soare nu se rezumă doar la materialele folosite și la rezistența acestora, ci și la abilitatea lor de a bloca razele ultraviolete.
Cu cât procentul de respingere este mai ridicat cu atât ochelarii de soare te vor proteja mai bine. Discută cu un specialist pentru recomandări personalizate sau vezi colecția de ochelari de soare Ray-Ban care pot avea chiar și 100% protecție.
Câteva metode prin care ochelarii de soare protejează sănătatea oculară includ:
Reducerea riscului de dezvoltare a anumitor afecțiuni oculare
Așa cum pielea are nevoie de protecție solară, la fel și ochii au nevoie de un scut împotriva razelor ultraviolete.
Razele ultraviolete sunt radiații electromagnetice vinovate pentru că pot afecta semnificativ retina și corneea. Dacă prea multă lumină nefiltrată ajunge la nivelul ochilor, în special la o vârstă mică, atunci poate crește riscul de dezvoltare a cancerului sau de pierdere a vederii.
Alte probleme cauzate de expunerea la raze ultraviolete includ:
- Fotokeratina - problemă asemănătoare arsurilor solare de piele, însă la nivelul ochilor, care poate să apară în urma expunerii la cantități mari de raze UV într-o perioadă scurtă de timp. Câteva simptome ale acestei probleme includ durere, sensibilitate la lumini puternice, înroșirea ochilor și încețoșarea vederii.
- Cataracta - Expunerea la raze ultraviolete timp de mai mulți ani poate duce la apariția acestei afecțiuni caracterizată prin opacifierea lentilei oculare. Această boală se manifestă de cele mai multe ori prin vedere încețoșată, vedere dublă și sensibilitate la lumină.
- Degenerescența maculară - Pe lângă faptul că degenerescența maculară poate avea și cauze genetice, aceasta poate fi cauzată și de expunerea îndelungată (ani) la razele UV, asemănător cataractei. Simptomele acestei probleme pot include observarea liniilor drepte ca linii strâmbe sau curbe și dificultate la identificarea cuvintelor, dacă au aceeași culoare ca pagina.
Ochelarii de soare susțin recuperarea oculară
Atât razele solare cât și alte particule din mediul înconjurător pot afecta în mod negativ recuperarea oculară după anumite proceduri cum ar fi operația de cataractă.
Așa cum este folosit un plasture pentru a acoperi și proteja o zgârietură, la fel și ochelarii de soare pot avea rol de scut împotriva prafului, nisipului, razelor UV sau a altor particule micuțe care ar putea afecta procesul de vindecare.
Protecție împotriva prafului, zăpezii și a vântului
Este bine știut faptul că ochelarii de soare trebuie purtați în zilele însorite. Ce este mai puțin cunoscut,, însă este faptul că aceștia trebuie purtați și în zilele normale sau atunci când este înnorat, pentru a putea proteja ochii de vânt, praf sau alte particule mici.
Reflexia soarelui este o altă problemă care trebuie luată în considerare, motiv pentru care mulți turiști aflați în zonele montane poarta ochelari de soare (zăpada reflectă 80% din razele UV). Asta înseamnă că ochelarii de soare trebuie purtați în fiecare zi și în toate regiunile, nu doar la mare și în zilele însorite.
Toate aceste metode reprezintă motive bune de a purta ochelari de soare de înaltă calitate, atât din punct de vedere structural cât și din punct de vedere al protecției. Asigură-te astfel că alegi perechea potrivită, nu numai în funcție de stil, ci și în funcție de procentul de respingere a razelor UV.
Dacă prezinți deja anumite probleme oculare, discută cu un medic specialist pentru a primi o recomandare corespunzătoare și personalizată.