Se poate întâmpla destul de des să aveți ochii uscați și obosiți, iar aceste două simptome pot fi de multe ori însoțite de arsuri sau mâncărime. Această problemă este frecventă și în rare cazuri gravă. În plus, există soluții simple prin care puteți preveni sau ameliora aceste simptome deranjante.
Dacă metodele recomandate nu dau roade, este esențial să luați legătura cu un medic specialist. Ceea ce simțiți ar putea fi un semn al unei afecțiuni mai profunde care necesită tratament. Acest lucru este important în special dacă aveți dureri de cap sau alte probleme precum:
- vedere dublă
- disconfort ocular
- probleme mari de vedere
Care sunt simptomele?
Printre simptomele care pot apărea se numără:
- ochi iritați
- ochi uscați și obosiți
- lacrimare excesivă
- probleme de concentrare
- vedere încețoșată sau dublă
- sensibilitate ridicată la lumină
- durere în zona gâtului, umerilor sau spatelui
Aceste simptome pot afecta destul de serios activitățile pe care le desfășurați zilnic. În plus, dacă petreceți mult timp în fața ecranelor, puteți înrăutăți problema. Și lipsa somnului poate provoca iritații repetate ale ochilor. Sau puteți încerca picături pentru ochi uscați și obosiți.
Ce cauzează?
Activitățile care implică utilizarea intensă a ochilor pot provoca oboseală. Printre cele mai întâlnite sunt:
- cititul (în special pe dispozitive)
- șofatul
- scrisul
Ochii va pot obosi dacă va uitați într-o lumină puternică sau dacă petreceți timp într-un loc întunecat. De exemplu, privitul îndelungat într-un computer sau smartphone poate provoca ochi uscați și obosiți. Cei mai mulți oameni care folosesc des astfel de dispozitive sunt afectați de această problemă. Potrivit estimărilor, simptomele oculare cauzate de folosirea excesivă a dispozitivelor electronice sunt responsabile pentru aproape 10 milioane de vizite la oftalmolog în fiecare an. Ba mai mult, situația tinde să se agraveze pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni folosesc smartphone-uri și alte dispozitive digitale portabile care provoacă ochi uscați și obosiți.
Problema poate fi cauzată și de faptul că oamenii au tendința de a clipi mai rar atunci când se uită în ecranul unui computer, de exemplu. Oamenii clipesc de obicei de aproximativ 18 ori pe minut. Acest lucru împrospătează în mod natural ochii. Cu toate acestea, cercetările sugerează că oamenii clipesc de două ori mai puțin în timp ce se uită într-un ecran. Acest lucru poate duce la uscăciune, oboseală, mâncărime oculară.
Metode de tratament pentru ochi uscați și obosiți
Tratamentul pentru ochi uscați și obosiți are obiectivul de a:
- menține sănătatea generală a ochilor
- restabili sau păstra un nivel adecvat de lăcrimare
- reduce uscăciunea și disconfortul la nivelul ochilor
În funcție de cauza uscăciunii oculare, tratamentul poate presupune:
- folosirea lacrimilor artificiale
- creșterea producției de lacrimi naturale
- abordarea cauzelor care provoacă aceste simptome
Aplicați lacrimi artificiale
Lacrimile artificiale eliberate fără prescripție medicală sunt recomandate, de obicei, dacă uscăciunea oculară nu este atât de gravă. Cele mai potrivite lacrimi artificiale pot fi recomandate chiar de farmacist.
În general, este recomandat să evitați produsele care conțin conservanți și alți aditivi, deoarece acestea pot irita și mai mult ochii uscați și obosiți.
De asemenea, specialiștii recomandă să aplicați picăturile de ochi înainte de a face activități care agravează simptomele de ochi uscați și obosiți.
Tratarea afecțiunilor subiacente
Pentru a combate problema poate fi nevoie de tratarea afecțiunii care o provoacă. De exemplu, medicul poate prescrie antibiotice topice sau orale pentru a trata blefarita bacteriană sau poate modifica tratamentul pentru o boală autoimună.
Picături care sporesc producția de lacrimi naturale
Medicii pot prescrie picături de ochi care sporesc producția de lacrimi. O persoană care suferă de o formă mai gravă de ochi uscați și obosiți poate avea nevoie de ciclosporina orală.
Remedii naturale
Simptomele de ochi uscați și obosiți pot fi ameliorate și cu ajutorul remediilor naturale. De exemplu, medicul poate propune:
- curățarea pleoapelor cu un produs eliberat pe bază de rețetă pentru a îndepărta impuritățile
- aplicarea de comprese calde pe pleoape pentru a reduce durerea
- masarea blanda a pleoapelor
Modificarea alimentației
Potrivit specialiștilor, riscul pentru ochi uscați și obosiți poate crește din cauza unei deficiențe de vitamina A sau acizi grași Omega-3. Mai mult, experții susțin că suplimentele cu vitamina A sau Omega-3 pot ajuta la tratarea cazurilor existente de ochi uscați și obosiți. Printre alimentele bogate în vitamina A se numără:
- ficatul
- ouăle
- brânză
- laptele și iaurtul
- peștele gras
- legumele roșii
- legumele cu frunze verzi
De asemenea, în urma cercetărilor s-a constatat că administrarea de suplimente cu acizi grași Omega-3 a îmbunătățit semnificativ semnele și simptomele de ochi uscați și obosiți. Autorii studiului au concluzionat că suplimentele cu Omega-3 ar putea fi un tratament eficient pentru această problemă. Printre sursele de acizi grași Omega-3 se numără:
- peștele gras
- boabele de soia
- fructele de mare
- uleiul de răpită
- semințele de in