Unul dintre proiectele legislative susținute de Liviu Dragnea în 2018, când conducea PSD și se bucura de o largă majoritate în Parlament, a fost naționalizarea Pilonului 2 de pensii.
Operațiunea n-a reușit datorită reacției puternice a opiniei publice, a opoziției unor profesioniști din domeniul financiar și a presiunilor făcute de Comisia Europeană. Dar istoria se repetă.
Ce e Pilonul 2 de pensii?
Un fond în care angajatorii transferă 3,75% din salariul angajatului, fiind administrat de companii private care plasează banii pe piețele financiare, încercând să obțină profit din dobânzile aferente.
Legea a fost adoptată în 2007. Toți salariații cu vârsta până la 35 de ani erau înscriși obligatoriu pentru contribuții la Pilonul 2, iar cei cu vârsta între 35 și 45 de ani puteau să opteze.
Pensia unui salariat din România are trei componente:
- Pilonul 1, pensia de stat care se constituie printr-o contribuție de 21% din salariul brut.
- Pilonul 2, pensie privată, contribuție obligatorie de 3,75% din salariu.
- Pilonul 3, pensie privată. Fiecare angajat contribuie cu cât dorește, în urma încheierii unui contract cu un fond de pensii.
În fondurile Pilonului 2 s-au acumulat până acum în jur de 15 miliarde de euro, bani ai angajaților, care au avut un randament anual de 7,3%.
De patru ani, guvernele care au dificultăți financiare își îndreaptă atenția spre miliardele administrate în mod privat și aflate în conturile băncilor comerciale.
"Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde (de lei), exact cât virăm noi către Pilonul 2", Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii - Foto: Gov.ro
”Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde (de lei), exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârșit pe execuția bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o știre de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus așa ceva, este o lege”, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi (PSD) într-o emisiune la Antena3.
În realitate exact asta s-a întâmplat. Făcând o astfel de comparație, ministrul a anunțat că există calcule făcute în raport cu deficitul bugetului de asigurări sociale și contribuțiile la Pilonul 2.
Și n-ar avea cum să fie altfel în situația în care Guvernul Ciucă se apropie cu viteză de zid.
Inflația rămâne mare, facturile la energie trebuie compensate, iar deficitul pe primele șase luni e de 1,71% din PIB.
Un alt indiciu care-l dă de gol pe domnul Budăi e expresia “cât virăm noi la Pilonul 2”, noi, adică Executivul, cei care “suntem la guvernare”.
Această exprimare arată, pe lângă preocuparea de a găsi soluții de “naționalizare”, și o deconectare totală față de cei care contribuie cu adevărat, adică salariații.
Raționamentul domnului Budăi e cam așa: dacă ar avea cele 12 miliarde de lei anual, ar scăpa de toate problemele cu pensiile.
Mai mult, PSD ar începe să se laude că le mărește din nou, pentru că poate crea un nou deficit.
Ca o reacție la cele anunțate de ministrul Muncii, Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei, a dat un comunicat în care susține că are informații despre pregătirea naționalizării Pilonului 2 de pensii.
"Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să ia contribuția românilor la Pilonul 2, acei 3,75% cotizați lunar. Se lucrează la mai multe scenarii", Claudiu Năsui (USR) - Foto: Facebook/Claudiu Năsui
„Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să ia contribuția românilor la Pilonul 2, acei 3,75% cotizați lunar. Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că, de data aceasta, planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru.
Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și, deci, a PNL. De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară”, a declarat deputatul USR.
Acesta nu prezintă nicio dovadă la cele susținute, dar spune că ministrul Muncii, Marius Budăi, acuză deja administratorii fondurilor din Pilonul 2 că “pierd banii românilor”. În realitate, e vorba de o scădere a randamentului determinată de inflație și creșterea dobânzilor la împrumuturi.
“Următorul pas va consta în folosirea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care va face totul pentru ca administratorii de fonduri să închidă prăvălia și să plece din România”, mai susține Claudiu Năsui.
„După care vor veni tot ei – PSD și PNL - să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să salveze situația. Adică, să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și, cu ocazia asta, mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid. Miza e să pună mâna pe cei 3,75% din CAS care merg acum spre Pilonul 2, singura pensie care este cu adevărat contributivă”, a mai spus deputatul USR.
"... naționalizarea Pilonului 2 este o mare prostie și, mai ales, un lucru care nu se poate întâmpla", Daniel Constantin (PNL) - Foto: Facebook/Daniel Constantin
PNL a fost tăcut pe acest subiect și nu a intervenit în dezbatere, dar într-o discuție cu deputatul liberal Daniel Constantin, acesta a declarat pentru spotmedia.ro că “naționalizarea Pilonului 2 este o mare prostie și, mai ales, un lucru care nu se poate întâmpla. Există în PNRR un obiectiv asumat de Guvern care să crească această contribuție la Pilonul 2 de pensie”.
“Din câte am văzut, domnul Budăi nu a vorbit despre o naționalizare, pare mai mult o încercare a domnului Năsui și a USR să aducă în dezbatere un subiect spectaculos”, susţine Daniel Constantin.
De la data de 1 ianuarie 2024, conform unei ordonanțe din iulie 2022, validată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, contribuția la Pilonul 2 de pensie va crește cu un punct procentual, de la 3,75% la 4,75% în 2024.
Această majorare va face fondul administrat privat și mai atrăgător pentru viitorii guvernanți. Să nu uităm, într-un anumit context, orice lege poate fi schimbată.
Conform unor surse din coaliție, discuția lansată de ministrul Muncii are legătură cu încercările PSD de a găsi resurse financiare pentru a mări pensiile.
Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), convenit de România cu Comisia Europeană, deficitul bugetului de pensii nu trebuie să depășească 9,4% din PIB, iar această prevedere este o problemă pentru PSD care nu mai are spațiu de manevră pentru a crește pensiile, pensionarii fiind, în mare parte, votanții social-democraților.
“Dacă vrem să beneficiem de cele 38 de miliarde de euro din PNRR, atunci nu ne putem atinge de Pilonul 2 de pensii”, a mai spus deputatul PNL Daniel Constantin.
În mod cert, PSD pune presiune pe liberali cu o serie de proiecte “socialiste”, cum ar fi plafonarea prețurilor la gaze, naționalizarea pensiilor private obligatorii și mărirea pensiilor de stat.
Din păcate, liberalii nu au forța să reacționeze la temele lansate de PSD, agenda publică, în ultimele săptămâni, fiind controlată de social-democrați.
Discuția despre pensiile private și Pilonul 2 este, de fapt, o discuție despre cum vrem să arate țara în care trăim.