Este căldură mare zilele astea în multe părţi ale lumii, iar canicula este greu de suportat cu precădere între asfalt şi betoane.
Aparatele de aer condiţionat răcoresc încăperile, dar contribuie la încălzirea globală, despre care specialiştii spun că influenţează frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură, aşa că avem nevoie de ele şi mai mult, găsindu-ne prinşi într-un cerc vicios. Iată însă că există şi alte metode de a face faţă căldurii în oraş, care ne sunt prezentate într-un material publicat de CNN.
Coridoarele verzi din Medellín
În cadrul proiectului “Coridoare verzi”, 18 drumuri şi 12 cursuri de apă din Medellín, al doilea oraş ca mărime al Columbiei, au fost transformate în alei şi piste pentru biciclete înconjurate de verdeaţă, conectate la parcuri şi alte destinaţii frecvente. În aceste spaţii, temperatura a coborât cu aproximativ 3 grade Celsius, iar autorităţile speră ca până în 2030 să scadă cu 5 grade Celsius. Arborii şi arbuştii care formează centurile verzi sunt udaţi cu apă de ploaie colectată într-un spaţiu amenajat sub un pod.
Bălăceală la Viena
Nici în Viena nu sunt mulţi cei care au aer condiţionat, aşa că oraşul foloşeste apa pentru a îmblânzi arşiţa. Locuitorii se pot răcori în parcuri cu “arbori” care pulverizează vapori de apă, iar copiii se joacă printre ţâşnitori, de regulă furtunuri cu găuri în ele, pe care autorităţile le instalează în cele mai fierbinţi zile ale anului.
O tehnică veche modernizată în Abu Dhabi
În Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, unde temperaturile pot depăşi şi 50 de grade Celsius, s-a revenit la o tehnică de răcire din vremuri în care aerul condiţionat nu exista. Un element caracteristic al arhitecturii islamice, aşa-numitele Mashrabiya, panouri traforate de pe faţada clădirilor care filtrează lumina soarelui, contribuind la menţinerea unui aer răcoros la interior, au inspirat designul Turnurilor Al Bahar. Cele două clădiri înalte de 25 de etaje sunt acoperite cu mai bine de 1.000 de panouri hexagonale cu rol de umbrire, prevăzute cu senzori astfel încât să-şi ajusteze automat poziţia în funcţie de mişcările soarelui. În consecinţă, clădirea foloseşte cu 50 la sută mai puţin aer condiţionat.
Aşteptând autobuzul la umbra copacilor în Miami
Autorităţile din comitatul Miami-Dade au înţeles că staţiile de autobuz pot fi unele dintre cele mai periculoase spaţii urbane în timpul căldurii extreme şi au decis să planteze copaci în jurul lor. Exemplul a fost urmat de autorităţi şi de comunităţi din alte părţi ale ţării, ajungându-se în total la 71 de staţii de autobuz “verzi”.
Întrebuinţări noi pentru un sistem antic la Atena
Pentru că se întâmplă să dispună de un apeduct antic, Atena, care s-a confruntat anul trecut cu cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani, are de gând să folosească cei 800.000 de metri cubi de apă care se varsă în mare în fiecare an pentru a iriga noi centuri verzi amenajate de-a lungul celor 20 de kilometri pe care se întinde structura construită de împăratul Hadrian. Apa va fi utilizată şi pentru a pulveriza vapori de apă, ca la Viena.
Străzi albe în Los Angeles
Suprafeţe închise la culoare precum asfaltul absorb lumina soarelui şi o stochează sub formă de căldură, pe care o eliberează apoi în aer. Pentru a contracara fenomenul, în Los Angeles străzile au fost vopsite în alb. Ideea este însă una controversată, fiind efectuat un studiu care a arătat că tehnica a avut într-adevăr drept rezultat răcirea străzilor, cu aproximativ 10 grade Celsius, dar a existat un efect secundar nedorit: căldura suplimentară reflectată de suprafeţele albe a fost absorbită de oameni.
Los Angeles continuă să experimenteze cu diferite tipuri de vopsea, inclusiv cu o vopsea folosită în trecut pentru a ascunde avioanele de sateliţi, pentru a vedea ce funcţionează şi ce nu.
În orice caz, până acum cele mai bune rezultate au fost obţinute atunci când acoperişurile au fost cele vopsite în culori deschise.
Plan de caniculă la Paris
Temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius în capitala Franţei vara această, dar primarul Anne Hidalgo a implementat “unele dintre cele mai inovative măsuri din lume pentru a combate căldura”, potrivit CNN. Au fost create astfel sute de “insule ale răcoarei”, de pildă parcuri, fântâni şi muzee cu aer condiţionat, care să fie la cel mult şapte minute de mers pentru toată lumea, pe care parizienii le pot identifica utilizând o aplicaţie numită EXTREMA.
Există aici şi un registru cu persoanele cele mai vulnerabile, care sunt contactate telefonic de autorităţi, grădiniţele sunt dotate cu aparate de aer condiţionat atunci când este foarte cald, iar parcurile publice şi piscinele au program prelungit.
De asemenea, parizienii folosesc materiale mai poroase pentru pavarea străzilor şi trotuarelor, astfel încât să nu se încingă prea tare.
C.S.