Economie sau investiție? Unde și cum preferă românii să își țină banii

Economie sau investiție? Unde și cum preferă românii să își țină banii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele mai multe persoane consideră potrivit să înceapă să economisească de la 20 de ani și să investească de la 25 de ani, dar practic încep să investească în jurul vârstei de 30 de ani.

În ce privește suma minimă pe care sunt dispuși să o economisească sau investească lunar, aceasta este de 500 de lei, spun participanții la un studiu despre „Economisire inteligentă”, realizat de Mercury Research, la iniţiativa Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF). În plus, aceştia consideră că 10 ani este un interval de timp rezonabil în care îşi pot atinge obiectivele prin economisire sau investire.

ADVERTISING

Deşi sunt de acord în privinţa principiilor teoretice (să pui bani deoparte, constant şi pe termen lung), participanţii la studiu au viziuni opuse în ceea ce priveşte punerea lor în practică.

Cei care investesc optează pentru anumite produse în funcţie de facilitatea accesării, de risc, randament şi comisioane. În schimb, cei care nu investesc își justifică alegerile ori pasivitatea prin lipsa de cunoştinţe în domeniu. Primii aleg să investească lunar în jur de 500 de lei, iar cei care nu fac investiții iau în calcul aceeaşi sumă pentru economii, fără să analizeze riscul deprecierii banilor în contextul inflaţiei.

ADVERTISING

Cum investesc românii:

  • Aproape două treimi dintre investitorii care au optat pentru fonduri s-au îndreptat spre fonduri de acţiuni (61%), unul din trei s-a orientat spre fondurile de obligaţiuni, iar aproape un sfert din ei au ales fonduri mixte.
  • Decizia de a investi într-un fond anume este luată în funcţie de câţiva indicatori consideraţi esenţiali: gradul de risc al fondului (65% din investitorii în fonduri) și performanţele fondului în ultimii 1-3 ani (64% dintre investitorii în fonduri).
  • Acţiunile sunt cel mai cunoscut produs din piaţă, fiind percepute de participanţii la studiu ca uşor de accesat şi profitabile din perspectiva randamentelor.
  • Obligaţiunile sunt considerate produse pentru începători, pentru că sunt sigure.
  • Cryptomonedele sunt considerate cele mai riscante investiţii.
ADVERTISING

Profilul investitorilor și al celor care aleg depozitele bancare:

  • Doi din trei investitori sunt bărbaţi (61%, faţă de 51% bărbaţi în rândul non-investitorilor).
  • Mai mult de un sfert sunt tineri până în 35 de ani (26% au între 25-34 ani, comparativ cu 19% în acelaşi interval de vârstă în rândul non-investitorilor).
  • Marea lor majoritate au nivel de educaţie ridicat (91% cu studii universitare).
  • Ponderea investitorilor în categoria persoanelor cu venituri personale mari - peste 8.500 de lei pe lună este dublă faţă de non-investitori (16% versus 8%)

Ce obiective au românii care fac investiții

  • Tinerii își propun în principal să trăiască din investiţii şi să-şi cumpere o casă.
  • Jumătate din cei peste 35 de ani se gândesc la investiţie ca la o sursă de suplimentare a venitului după ieşirea din activitate. Şi ei sunt atraşi de perspectiva independenţei financiare (31-40% dintre intervievaţi).
  • 22% investesc pentru a le lăsa bani copiilor

Veniturile influenţează, de asemenea, obiectivele investiţiilor. Astfel, cei cu venituri mai mici sunt mai interesaţi în a investi pentru a cumpăra o casă sau alte bunuri şi pentru a merge în vacanţele mult dorite. La rândul lor, cei cu venituri mai mari vor să investească mai degrabă pentru a nu lăsa economiile să se deprecieze, neavând un obiectiv foarte specific, aşa cum au celelalte categorii.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ format din 1.241 de persoane active, investitori şi non-investitori, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, care obţin lunar venituri de peste 3.500 de lei, Marja de eroare este de +/-4%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇