Hong Kong are mai mulți zgârie-nori decât orice alt oraș, așa că nu-i surprinzător că doar 0,6% din suprafața sa este ocupată de culturi agricole. Orașul produce mai puțin de 2% din necesarul de legume, însă un start-up agricol vrea să schimbe această situație.
Într-un depozit de 20.000 de metri pătrați din districtul Tai Po, compania Farm66 cultivă plante pe rafturi suprapuse, expuse la lumina UV.
Ferită de boli și de poluare, această fermă verticală nu are nevoie de pământ și nici de pesticide. Totodată, folosește puțină apă, iar mediul controlat permite dirijarea formelor și a mărimii plantelor, relatează CNN.
Prin utilizarea eficientă a spațiului, fermele de interior din zonele urbane pot contribui la reducerea emisiilor de carbon și la îmbunătățirea securității alimentare în orașele care se bazează pe importuri, a explicat Gordon Tam, cofondator și CEO al companiei Farm66.
Cum funcționează ferma inteligentă
- Ferma folosește un sistem acvaponic, un hibrid între hidroponie (creșterea plantelor pe apă, fără utilizarea solului) și acvacultură (creșterea peștilor).
- Bazinele în care trăiesc crapii sunt plasate sub rafturile pline cu plante și verdețuri. Acestea filtrează apa pentru peștii din bazine, iar peștii sunt hrăniți cu resturile vegetale - plantele imperfecte care nu pot fi vândute.
- Rezidurile peștilor sunt folosite ca fertilizanți naturali pentru plante, ceea ce diferențiază Farm66 de alte sisteme acvaponice care de regulă utilizează îngrășăminte chimice.
- Senzori inteligenți monitorizează temperatura și umiditatea, iar lumina LED care scaldă rafturile utilizează o gamă variată de culori pentru a controla dezvoltarea plantelor. "Lumina verde poate crește mărimea frunzei. Cea roșie o face mai mică, dar tulpina va fi mai înaltă", spune Tam.
- Pentru unele plante, precum salata verde, frunzele mai mari sunt bune, pentru altele, precum roșiile și căpșunile, frunzele mai mici permit plantei să confere mai mulți nutrienți și energie fructului. Compania a experimentat mai multe scenarii de mediu controlat pentru a crea plante de diverse mărimi și a obținut chiar și frunze de busuioc mari cât chipul unei persoane.
- Roboții îndeplinesc sarcinile care pot fi automatizate, precum selectarea și plantarea semințelor.
De ce e nevoie de mai multe ferme verticale
Sectorul agricol din Hong Kong nu a fost mereu atât de redus. În anii '60, peste 25% din suprafața metropolei era cultivată cu orez, pomi fructiferi și legume, iar până în '70 producea în jur de 50% din hrana necesară.
Pe măsură ce orașul s-a extins, dezvoltarea urbană a înghițit terenurile agricole, iar productivitatea scăzută i-a descurajat pe fermieri, explică Lam Hon-ming, profesor la Universitatea chineză din Hong Kong.
Fermele de interior amenajate pe verticală pot rezolva aceste probleme, crede Lam, dând exemplul unei alte metropole cu spațiu limitat, Singapore, care în 2019 producea 14% din legumele proaspete.
Problema lipsei de spațiu nu este de nerezolvat: în 2020, Hong Kong a avut spații nefolosite totalizând peste un milion de metri pătrați în clădirile sale înalte, ideale pentru fermele verticale.
Urmează extinderea pe Pământ și pe Lună
Farm66 operează acum la mai puțin de 30% din capacitate și produce în jur de două milioane de legume și verdețuri pe lună, având ca clienţi mai multe supermarketuri și hoteluri locale.
Până acum, firma a primit finanțări de peste patru milioane de dolari, însă costurile mari pentru dezvoltarea unei ferme verticale fac ca profitul să fie greu de obținut. Tam crede că extinderea robotizării poate reduce costurile pentru viitorii fermieri urbani.
Cel mai ambițios plan al său este o fermă pe Lună. El a creat Future Green Tunnel, conceptul unui sistem acvaponic rotativ pentru medii fără gravitație și lucrează la adaptarea tehnologiei pentru creșterea plantelor în spațiu.