Un colț de parc din Sectorul 3 e focar de infecție! Primăria lui Negoiță pune bannere prin care anunță că va rezolva problema... cândva

Un colț de parc din Sectorul 3 e focar de infecție!  Primăria lui Negoiță pune  bannere prin care anunță că va rezolva problema... cândva

Cu fiecare zi care trece, în partea retrocedată a Parcului IOR se adună din ce în ce mai multă mizerie. Deja mirosurile grele se simt de pe străzile din jur. Iar Primăria Sectorului 3 are timp de arborat bannere prin care-i anunță pe oameni câ într-o zi lucrurile s-ar putea schimba. Dar nimeni nu știe când.

Partea publică a Parcului Alexandru Ioan Cuza (cunoscut ca IOR) – aflată din 2001 în administrarea Primăriei Sectorului 3 – este, în general, bine îngrijită. Nu și cele 12 hectare retrocedate Mariei Cocoru, prin două decizii date de Adriean Videanu în 2005, pe vremea când acesta era primar general al Capitalei.

tineri-la-plimbare-prin-IOR-
Partea retrocedată a Parcului IOR arată ca o zonă abandonată, pe care vegetația e gata să o înghită. Foto: Gabriel Kolbay

Pe respectiva suprafață – situată între Bulevardul Liviu Rebreanu (în sud), Bulevardul Nicolae Grigorescu (în est), lacul din parcul IOR (în vest) și Strada Constatin Brâncuși (în nord) – vegetația e sălbatică.

vedere-dintre-balarii-in-IOR-
Blocuri de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu, văzute din partea retrocedată a parcului IOR. Foto: Gabriel Kolbay

Și se adună mereu mizerie din cauză că mulți oameni folosesc locul pe post de toaletă publică. Ba mai mult, aruncă acolo tot ce le prisosește, de la mâncare stricată până la haine și încălțăminte uzată.

Mizerie-in-spatele-unei-banci-in-IOR-
Mizeria se vede aproape peste tot unde se adună oameni, în partea retrocedată a IOR. Foto: Gabriel Kolbay

În plus, prin tufișurile înalte mai dorm vara și oameni ai străzii. Așa că locul e și periculos, după lăsarea întunericului. Așa că e greu de crezut că oamenii care tranzitează singuri partea retrocedată a parcului IOR ar trece și noaptea pe aici.

om-la-plimbare-prin-IOR-
Un bucureștean trece prin partea murdară a IOR. Foto: Gabriel Kolbay

Iar uneori – după cum arată unele suprafețe – mai izbucnesc și incendii în parcul retrocedat.

Suprafata-incendiata-din-IOR-

Așa că e lesne de înțeles de ce locul răspândește mirosuri fetide.

ADVERTISING

Când în parcul retrocedat se adună multă mizerie, ca acum – mirosurile încep să se simtă de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu și de pe strada Constantin Brâncuși.

vedere-din-Bulevardul-Nicolae-Grigorescu-spre-part
Vedere de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu la partea retrocedată a Parcului IOR. Foto: Gabriel Kolbay

Ce-i de făcut? În mod normal, potrivit legii, proprietarul ar trebui să asigure curățenia bucății sale de parc. Iar când n-o face, Primăria Sectorului 3 ar trebui să-l oblige.

Și-atunci, de ce se tot strânge mizerie în această parte a parcului IOR? Din păcate, în ciuda insistențelor noastre, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, nu a putut fi contactat telefonic în cursul zilei de ieri pentru a ne da detalii.

Ceea ce știm este că Primăria a mai făcut curat pe această suprafață retrocedată, în anii de urmă. Oamenii au lucrat voluntar, din cauză că n-ar avea cum să justifice cheltuirea unor bani publici pe curățarea unei suprafețe private.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, primăria de sector are și alte instrumente pe care le-a și folosit în anii trecuți.

Detalii a oferit pentru SpotMedia.ro consilierul local USR Ana Galbenu.

”Pe lângă faptul că îl poate amenda pe proprietar, primăria îi poate mări și impozitul la 500%, din cauză că nu își îngrijește terenul. Iar la o suprafață atât de mare, cheltuiala ar fi împovărătoare.

Anul trecut l-au înștiințat pe proprietar, iar acesta a făcut curățenie”, a precizat Ana Galbenu.

De ce nu se întâmplă la fel și acum? De vreme ce Robert Negoiță n-a răspuns la telefon, am solicitat informațiile în scris de la primăria de sector. Dacă instituția ne va răspunde, vom reveni cu detalii.

Între timp, ceea ce am observat este că primarul Robert Negoiță n-a precupețit niciun efort pentru a le arăta oamenilor că încearcă să ia parcul înapoi de la Maria Cocoru.

În 2016, primăria de sector reprezentată de Robert Negoiță a dat-o în judecată pe Maria Cocoru, dar și pe primarul general și Primăria Capitalei, în încercarea de a anula deciziile date de Adriean Videanu.

ADVERTISING

Dacă ar reuși, primăria ar lua înapoi cele 12 hectare retrocedate Mariei Cocoru. Și le-ar putea curăța și îngriji, la fel cum face acum cu restul parcului, pe care îl are deja în administrare.

În noiembrie 2019, Curtea de Apel București a decis să anuleze deciziile lui Adriean Videanu. Dar era doar o decizie în primă instanță, care putea fi atacată cu recurs.

La acel moment, primarul Robert Negoiță a făcut spectacol. A chemat presa și - în fața camerelor - a vandalizat cu un spray pentru grafitti un panou de mari dimensiuni pe care scria că respectiva suprafață din Parcul IOR e proprietare privată.

https://www.facebook.com/Robert.Negoita/videos/400636280891371/

În plus, Negoiță a dezvelit un panou alăturat pe care scria că primăria pe care o conduce a demonstrat în instanță că parcul e public.

Le-a folosit la ceva bucureștenilor acel spectacol? Greu de crezut.

Robert Negoiță a fost, însă, de altă părere. Așa că pe stâlpii din jurul suprafeței retrocedate din parc au apărut 16 bannere pe care apare numele său, alături de sloganuri ca ”Am demonstrat în instanță că parcul aparține comunității noastre” și ”Mergem până la capăt”.

Banner-arborat-de-Primaria-Sectorului-3-
Bannerele postate pe mulți dintre stâlpii de pe Bulevardul Liviu Rebreanu și Bulevardul Nicolae Grigorescu, în dreptul porțiunii retrocedate a Parcului IOR. Foto: Gabriel Kolbay

În perioada preelectorală, lui Robert Negoiță - care candidează pentru un nou mandat sprijinit de Victor Ponta - îi sunt de folos aceste mesaje. Dar oamenilor, bannerele nu le folosesc la nimic.

În prima parte a lunii august, atât Primăria Capitalei și primarul general, cât și Maria Cocoru au făcut recurs. Așa că rămâne să aflăm dacă victoria cu care se laudă Robert Negoiță va mai fi valabilă sau nu, până la finele procesului.

Până să se decidă cui îi rămân pentru totdeauna cele 12 hectare din Parcul IOR, însă, spațiul trebuie curățat. E o treabă care nu mai suportă amânare.

carton-asternut-pe-jos-in-partea-retrocedata-a-Par
În partea retrocedată de parc își găsesc refugiul și oameni ai străzii care își ”aștern” cartoane în prejma tufișurilor. Foto: Gabriela Firea

Asta ar trebui să fie principala grijă a primăriei de sector, nu arborarea de bannere care să-i sporească șansele electorale lui Robert Negoiță.

Rămâne să vedem cât va dura până când instituția va face ce trebuie.

Citește și:

Muncitorii lui Negoiță au continuat să construiască pe spațiul verde, chiar și după ce Garda de Mediu le-a interzis să o facă și i-a amendat

Cu câteva zile înainte de campania electorală, Primăria lui Daniel Tudorache dă 25.000 de euro ca să își facă revistă. Clotilde Armand depune plângere la Parchet și AEP


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇