Noua lege a educaţiei pentru învăţământ preuniversitar prevede schimbări radicale legat de ce vor studia elevii de liceu şi ce vor da la examenul de bacalaureat.
Dacă va trece de Parlament, noua lege se va aplica celor care intră în septembrie 2023 în clasa a IX-a.
Iată pe scurt noutăţile, aşa cum au fost prezentate miercuri de ministrul Educaţiei, citat de Mediafax:
- În aceeași clasă, pentru 30% din discipline vor putea fi organizate până la 4 grupe, în așa fel încât să existe o personalizare a educației. Elevii din cele 4 grupe își vor alege disciplinele pe care le consideră de interes
- La Bac se vor da o probă scrisă şi două de probe de competențe, plus una de excelenţă
- Se reintroduce gramatica în programa de limba română de Bac
- Româna şi matematica vor avea o pondere în proba scrisă de la Bac 40 – 50%. Împreună cu Geografie și Istorie, ar trebui să aibă o pondere de 60%.
- Restul, până la 100%, va consta în verificarea competențelor de bază pentru celelalte discipline: științe (fizică, chimie, biologie) și o disciplină din grupul disciplinelor socio-umane (economie, sociologie, psihologie, logică).
- Cele două probe de competenţe: digitale și de comunicare în două limbi străine - vor verifica doar competențele de bază, de nivel B1
- Va exista și o probă „de excelență”, care este lăsată la alegerea candidatului.
„Acei candidați care se simt capabili, deși au promovat proba competențelor digitale la nivel de bază, să își demonstreze abilitățile de programator, vor avea toată libertatea să o facă. Sau cei care au promovat proba competențelor lingvistice de bază în domeniul limbii engleze de bază vor avea posibilitatea să își demonstreze abilitățile de cunoscător al limbii engleze”, a explicat ministrul, care ieri spunea că această probă la alegere, specifică domeniului sau profilului și specializării, nu va condiționa promovarea bacalaureatului.
Proiectele legii educației au fost puse, miercuri, în dezbatere publică, până pe 24 august.