Vaccinul împotriva varicelei lipseşte din farmacii şi nici nu sunt șanse să apară curând. Boala poate da complicații grave

Vaccinul împotriva varicelei lipseşte din farmacii şi nici nu sunt șanse să apară curând. Boala poate da complicații grave

Vaccinul Varilrix împotriva varicelei lipseşte din farmacii. Situația nu e unică în România, ci e o problemă globală, producătorul explicând că serul va fi pus din nou pe piaţă abia în luna noiembrie.

Acest vaccin este opţional în România şi se poate face de la vârsta de 1 an, dar contra cost (în farmacii acesta costă în jur de 200 de lei – n.red.).

Medicii români cer însă ca acest vaccin să fie introdus în schema națională gratuită, așa cum este și în alte țări, cum ar fi Germania, și aprovizionarea să fie centralizată, astfel încât situații ca acestea să nu mai existe.

ADVERTISING

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Comitetului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, spune că ar dori să avem şi alte vaccinuri în Programul Naţional gratuit, în următoarea ordine:

  • HPV, inclusiv pentru băieţi,
  • vaccinul rotaviral
  • vaccinul varicelic
  • vaccinul împotriva hepatitei A,
  • vaccinul împotriva serogrupurilor meningococice

Boala poate da complicații dintre cele mai grave

Cât despre varicelă, avem cazuri de îmbolnăvire, mai ales acum, în perioada în care nu mai sunt restricţii, precum purtatul măştii la interior.

ADVERTISING

Dr. Dumitra a explicat complicaţiile în cazul copiilor: „Anumite cazuri se pot complica, cea mai temută complicaţie fiind encefalita care are ca şi rezultat la final o paralizie sau pareză. Practic, acel copil poate să rămână paralizat toată viaţa, în scaunul cu rotile".

Varicela poate da complicaţii grave şi în cazul adulţilor nevaccinaţi şi care nu au făcut boala în copilărie.

„Adulţii pot dezvolta forme mult mai severe, în cazul în care nu au dezvoltat boala în copilărie, este binecunoscut faptul că boala durează aproximativ 14 zile, se manifestă prin febră, erupţie cutanată care la început se prezintă sub formă de vezicule, acestea devin pe parcurs purulente, iar apoi lasă cruste.

ADVERTISING

(...) Însă la adulţi cea mai mare ameninţare o reprezintă apariţia a ceea ce se numeşte Zona Zoster, care este determinată tocmai de acest virus varicelo-zosterian, practic boala se produce în copilărie, însă acest virus rămâne cantonat la nivelul tecii nervoase, iar la bătrâneţe când persoana respectivă ajunge la un anumit nivel de imuno-deficienţă, se poate reactiva ca Zona Zoster.

În cazul în care vorbim de persoane care se află la risc şi care pot dezvolta Zona Zoster, se poate administra un alt vaccin, se numeşte Zostavax, dar care din păcate nu este aprobat în România, el se găseşte în ţările vestice, ajută mult în prevenirea bolii care chinuie efectiv vârstnicii", a precizat medicul.

Conform datelor furnizate de INSP, în 2019, au fost înregistrate oficial 33.309 cazuri de varicelă, în 2020 - 14.524 de cazuri, iar în 2021 - 7.945 de cazuri.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇