Premierul Ludovic Orban și-a exprimat speranța că fabrica de camioane militare pe care Iveco Defence începe să o construiască la Petrești (în județul Dâmbovița) va avea o contribuție importantă nu numai la înzestrarea Armatei Române, ci și la dezvoltarea economică.
Iveco Defence a anunțat încă de la finele anului trecut, printr-un comunicat de presă, că în baza unui acord cadru, urmează să livreze pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu mai puțin 2.900 de camioane.
Primele 942 de camioane urmau să fie livrate în intervalul 2020 -2024.
La acel moment, ministrul Apărării, Bogdan Ciucă, susținea că doar primele 300 de camioane urmau să fie aduse în România din fabrici din străinătate. Celelalte camioane urmau să fie produse în ţara noastră.
Marți, pe 25 august, Iveco Defence și-a prezentat proiectul fabricii pe care vrea să o deschidă în comuna Petrești din Dâmbovița pentru a construi camioanele.
Potrivit reprezentanților companiei, fabrica ar trebui să fie gata în următoarele 6 luni. Va ocupa 9.000 de metri pătrați, va avea 3 linii de producție și 25 de zone de lucru. Și – dat fiind faptul că Iveco are la dispoziție 45.000 de metri pătrați la Petrești – capacitatea de producție se va putea extinde.
Potrivit Iveco, România devine al patrulea mare centru de producție al companiei în lume, după Italia, Franța și Brazilia.
Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a spus că Guvernul său încurajează în continuare politica de offset (care presupune participarea companiilor românești la producția echipamentelor militare pentru armata -n.red).
”Este o investiție care valorează aproximativ 50 de milioane de euro. Va crea într-o primă fază 200 de locuri de muncă directe. Dar prin toate contractele pe care le va încheia, va genera dinamizare economică și va crea și locuri de muncă suplimentare fața de cele de aici.
Aceasta investiție este realizată în cadrul off-set-ului aferent contractului de înzestrare a Armatei Romane cu vehicule produse de Iveco Defence.
O mai spun o dată: politica guvernului pe care îl conduc este fructificarea programului cu o valoare de circa 9,3 miliarde de lei pentru înzestrarea Armatei Române, care să poată face față oricărei provocări.
Dar programul trebuie să aducă investiții prin politica de offset, care să asigure transfer tehnologic, să crească producția din România și să dezvolte noi capacități de inovare și dezvoltare”, a precizat Ludovic Orban.
Premierul a mai spus că își dorește ca prin aceste contracte să repornească industria de apărare.
În plus, Orban a amintit că Italia (de unde provine Iveco – n.red.) este al doilea cel mai important partener economic al României, după Germania.
Mai exact, a precizat Orban, în România există peste 24.000 de firme cu capital italian. În același timp, în Italia există circa 26.000 de firme care au cel puțin un acționar român, dar și câteva zeci de mii de întreprinderi individuale deținute de români, în Peninsulă.
Citește și:
Avioane Craiova va moderniza 10 aeronave IAR 99, în următorii 4 ani. La ce ne folosesc
Un elicopter românesc din forța de menținere a păcii din Mali s-a răsturnat în timpul unei misiuni